Šport
26603 ogledov

Mučili in usmrtili velikega športnega junaka, reagirali celo Združeni narodi

Ali Mutairi Reševalni pas/Twitter
V Iranu so mučili ter po priznanju krivde tudi usmrtili velikega boksarskega šampiona.

Iranske oblasti naj bi po pisanju Jerusalem Sporta v zaporu Šeiban v provinci Kuzestan usmrtile nekdanjega boksarskega prvaka ter slovitega trenerja Alija Mutairija.

Slednji naj bi bil usmrčen v četrtek, potem ko naj bi po besedah aktivistov ter članov njegove družine bil mučen ter prisiljen priznati krivdo, da je ubil dva pripadnika iranske paravojaške organizacije povezane z iransko elitno Revolucionarno gardo.

Na ta tragičen dogodek so se odzvali celo znotraj Združenih narodov, kjer so obsodili vse iranske usmrtitve, katere so se množično izvajale v zadnjih nekaj mesecih.

"Ostro obsojamo serijo usmrtitev, katerih je bilo od sredine decembra vsaj 28. Pozivamo oblasti, da se naslednjih primerov, za katere je zagrožena smrtna kazen, lotijo v skladu z zakonom o človekovih pravicah," je izjavila tiskovna predstavnica Združenih narodov. 

Ministrstvo za pravosodje province Kuzestan je boksarskega šampiona obsodilo na smrt, ker naj bi: "Ali Mutairi, teroristični pripadnik ISIS-a, napadel bazo iranske paravojaške organizacije, kar je povzročilo smrt dveh njenih članov."

Slednjo je sicer leta 1979 ustanovil nekdanji vrhovni voditelj Irana Ajatolah Homeini, njeni pripadniki pa sicer niso del oblasti, a jih vseeno podpira trenutni vrhovni voditelj Ajatolah Ali Hamneji.

navid afkari Ni milosti Šport Rokoborca usmrtili kljub protestom, lobiral celo Trump Navid Afkari Razvpit primer Šport Rokoborci in Trump v bran na smrt obsojenemu Irancu

Na žalost pa to niti ni prvi podoben primer. Septembra lani so namreč iranske oblasti usmrtile rokoborca Navida Afkarija, ki se je udeležil miroljubnega protivladnega protesta.

Afkarija naj bi po poročanju svetovnih medijev mučili, dokler ni na koncu lažno priznal, da je tekom protesta z nožem ubil enega izmed varnostnikov. Iranske oblasti so seveda vse skupaj zanikale.

Januarja letos pa naj bi podobna usoda doletela še enega prvaka v rokoborbi, tokrat Mehdija Allija Hosseinija.

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:31 01.februar 2021.

    Ni ok, da je človek usmrčen, ampak kdo so ZDA, da je to ekstra pomembno, da so celo ini reagirali?