Šport
532 ogledov

Rokoborci in Trump v bran na smrt obsojenemu Irancu

Navid Afkari Facebook
Na strani obsojenega niso le rokoborci, ampak tudi njegova družina in organizacije za človekove pravice.

Mednarodno rokoborsko sceno trenutno pretresa primer na smrt obsojenega iranskega borca Navida Afkarija. Po podatkih iranskih organov naj bi 27-letni Afkari na demonstracijah leta 2018 v Širasu na jugu države ubil policista. Sodišče celo trdi, da je zločin priznal, a njegova družina trdi, da se je to zgodilo zaradi mučenja, poročajo agencije.

Med rokoborci se je razvila živahna dejavnost predvsem na družbenih omrežjih, kjer zahtevajo pravico za Nafkarija.

Iranski pravosodni organi pa so šli zdaj še korak dlje, saj so dejanje predvajali na televiziji, prav tako pa priznanje.

Donald Trump Odziv predsednika Šport Trump: "NBA se igra politiko!"

Na večletne zaporne kazni so obsodili tudi rokoborčeva brata, ki sta se udeležila protestov proti oblastem v Teheranu. Zdaj je odločitev sodišča potrdilo tudi vrhovno sodišče, s čimer je odločitev pravnomočna, sama izvedba kazni pa naj bi bila izvršena šele čez šest let.

Tudi v Iranu številni zahtevajo revizijo postopka in oprostitev tekmovalca. Še več, v preteklem tednu je za pomilostitev Afkarija preko tvita oblasti zaprosil celo ameriški predsednik Donald Trump.

A vsaj zaenkrat oblasti vse kritike in prošnje zavračajo. Tujino pozivajo, naj iz morilca "ne delajo svetnika" in naj iz storilca ne ustvarijo žrtve, temveč upoštevajo pravice družine prave žrtve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice