Šport
30 ogledov

Murray razblinil Federerjeve sanje o zlatu

federer del potro murray london 2012
1/21
EPA
V presenetljivem razpletu finalnega obračuna teniškega turnirja v Wimbledonu je Škot Andy Murray gladko v treh nizih premagal Švicarskega maestra Rogerja Federerja. V ponovitvi finala iz Wimbledonu pred manj kot mesecem dni je Murray slavil s 6:2, 6:1 in 6:4.

andy murray roger federer london 2012 del potror | Avtor: EPA EPA
V finalu olimpijskega turnirja v Wimbledonu sta se za zlato kolajno pomerila prvi igralec sveta Roger Federer in četrti na lestvici ATP Andy Murray. Ista igralca sta se pred mesecem dni pomerila na istem igrišču v finalu Wimbledona, takrat pa je po štirih nizih slavil Švicar. Tokrat pa je svoje maščevanje dočakal potrpežljivi Murray.

Na Škotovi igri pa danes ni bilo prav nič potrpežljivega. Z udarnimi forehand in backhand udarci je Švicarja spravljal v obup in ga prisilil v mnoge nenadejane napake, ki so na koncu obračun prevesile v njegovo korist. Nikakor ne gre trditi, da je bil Škot pasiven, kot so mu očitali že ničkolikokrat do sedaj. Ne, tokrat je Murray na igrišče stopil odločen, osredotočen in predvsem napadalen ter z odlično predstavo Federerju razblinil sanje o olimpijskem zlatu.

Izjemni mesec izjemnega Federerja

andy murray roger federer london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Kljub porazu je za Švicarjem izjemen mesec. V Wimbledonu je osvojil že svojo sedmo zvezdico, s čimer se je izenačil z rekordom Peta Samprasa in Rafaela Nadala (Roland Garros), ponovno postal prvi igralec sveta in zaigral v finalu olimpijskega turnirja. Pred štirimi leti je v navezi s Stanislasom Wawrinko osvojil zlato olimpijsko odličje v konkurenci dvojic, v Londonu pa v svojo neskončno paleto dosežkov dodal še kolajno med posamezniki, pa čeprav ''le'' srebrno.

V zgodovinske knjige bomo zapisali...

andy murray roger federer london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Finale med Federerjem in Murrayem je imelo za oba tenisača velik zgodovinski pomen. Če bi zmagal Federer, bi postal šele tretji igralec v zgodovini, ki bi osvojil vse štiri turnirje za grand slam in po vrhu še olimpijsko zlato. Če bi zmagal Murray, ki še nikoli ni slavil na turnirju za grand slam in bil v finalih velike četverice kar trikrat poražen prav s strani današnjega nasprotnika, bi se veselil svoje prve olimpijske kolajne, ki bi jo za nameček osvojil še pred domačimi navijači. In to se je tudi zgodilo. Andy Murray je z igro, ki je bila razred boljša od Švicarjeve, slavil od podpori osrednjega igrišča v Wimbledonu in se tako Federerju vsaj malo oddolžil za vse boleče poraze, ki mu jih Švicar prizadejal v zadnjih letih. Čeprav v medsebojnih dvobojih z 9:8 vodi Škot, pa je bila to šele njegova prva zmaga nad Federerjem, ko govorimo o obračunih na tri dobljene nize. Murray je takoj po zmagi stekel do tribune, kjer je pozdravil ekipo in objel svoje dekle, ki ga je bučno podpiralo skozi celoten obračun.

Prvi niz

andy murray roger federer london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Dvoboj se za Murraya ni začel prepričljivo, saj je takoj na začetku moral ubraniti dve brejk priložnosti Švicarja. Sledila je dobra predstava obeh, prvo priložnost za odvzem servisa pa si je v četrti igri priigral tudi Škot. Federer se je rešil z asom, a nova priložnost za Murraya se je pojavila v šesti igri in tokrat jo je Škot izkoristil ter povedel s 4:2. Še naprej je igral prepričljivo in v osmi igri še enkrat odvzel servis prvemu igralcu sveta in prvi niz pospravil v žep (6:2).

Drugi niz

S podobno agresivno in zbrano igro je Murray nadaljeval v drugem nizu, medtem kot Federer ni našel odgovora na Škotov pritisk. Kmalu se je Švicar znašel v visokem zaostanku (5:0) in nato vendarle izvlekel svojo prvo in edino igro v drugem nizu. Murray je na veliko veselje domačih navijačev ob zaključku ubranil še eno brejk priložnost in pobegnil na navidez neulovljivih 2:0 v nizih.

Tretji niz

V tretjem nizu je Federer začel nekoliko bolj zbrano in po treh igrah držal prednost z 2:1. Že v peti igri pa je do odvzema servisa ponovno prišel Murray, ki v stilu celotnega obračuna na svoj servis ni ponudil nobene vidnejše priložnosti in obračun z neubranljivim začetnim udarcem rutinirano zaključil v svojo korist.

Novak Đoković ni ubranil brona iz Pekinga

Pred današnjim finalom in obračunom za tretje mesto so mnogi napovedovali, da bo zlato pripadlo Federerju, medtem ko bo bron po vsej verjetnosti romal v roke Novaka Đokovića. Zgodilo pa se je ravno obratno.

juan martin del potro novak šoković london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
V dvoboju za bronasto kolajno sta se spopadla Srb Novak Đoković in Argentinec Juan Martin Del Potro. Slednji je v polfinalu doživel boleč poraz proti Rogerju Federerju, ki ga je po maratonskem tretjem nizu premagal s 3:6, 7:6, 19:17. Obliž na rano je Del Potro zagotovo dobil danes, ko si je z zmago nad drugim igralcem sveta zagotovil prvo olimpijsko odličje in Đokoviću preprečil, da bi ubranil bronasto kolajno izpred štirih let v Pekingu.

Sestri Williams tretjič zlati na olimpijskih igrah

serena venus williams london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Sestri Venus in Serena Williams sta danes na olimpijskih igrah v Londonu osvojili že tretjo zlato kolajno v ženskih dvojicah. Američanki sta takoj po srečanju obljubili, da se bosta potegovali še za četrto na naslednjih igrah v Rio de Janeiru čez štiri leta. V finalnem obračunu sta pod zaprto streho v Wimbledonu ugnali Čehinji Andreo Hlavačkovo in Lucie Hradecko s 6:4, 6:4. ''Definitivno ciljava na Rio. Posloviti se želiva z zmago. Upam, da bova osvojili tudi četrto, a nikoli ne veš,'' je dejala Venus, ki je precej padla na teniški lestvici, odkar so ji lani diagnosticirali Sjogrenov sindrom. ''Venus je dala toliko skozi in je zelo močna,'' je pristavila Serena. ''Moj cilj je bil vse leto zmagati v dvojicah,'' je povedala.

serena venus williams london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Za Sereno je to že drugo zlato odličje na igrah v Londonu. V soboto je v finalu med posameznicami gladko premagala Rusinjo Marijo Šarapovo s 6:0 in 6:1. ''Želela sem zmagati med posameznicami, vendar so bile dvojice moj glavni cilj. Z zlatom so se mi sanje uresničile,'' je povedala mlajša sestra Williams. Serena je za Venus postala prva teniška igralka, ki ji je uspelo osvojiti dve zlati kolajni na enih olimpijskih igrah. Njeni starejši sestri je to uspelo leta 2000 v Sydneyju. Sestri, ki sta v dvojicah slavili tudi pred štirimi leti v Pekingu, sta tudi prvi teniški igralki, ki sta osvojili štiri zlate olimpijske kolajne, pri čemer sta vsaka dobili po dve med posameznicami in po dve v dvojicah.

''To je vse, kar sem si želela. Bila sem precej izven prve stoterice in imela sem samo dva meseca, da sem uvrstila na olimpijske igre,'' je dejala Venus. S Sereno sta poleg Španke Conchite Martinez edini teniški igralki s kolajnami s treh olimpijskih iger.

Olimpijski teniški turnir, finale (moški):

Andy Murray (3/VB) : Roger Federer (Švi/1) 6:2 6:1 6:4

tekma za bronasto odličje:
Juan Martin del Potro (Arg/8)
: Novak Djokovic (Srb/2) 7:5 6:4

Olimpijski teniški turnir, finale (ženske dvojice):

Serena Williams/Venus Williams (ZDA) : Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (Češ) 6:4, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.