Šport
20 ogledov

Murray slavil svoj prvi grand slam

us open finale pokal andy murray
1/12
Reuters
V moškem finalu na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku smo videli pravo dramo s številnimi preobrati. Andy Murray in Novak Đoković sta uprizorila srhljivko, na koncu pa se je svoje prve zmage na enem izmed turnirjev za grand slam veselil Škot. Tako je za Britance končano večdesetletno čakanje na moškega zmagovalca na turnirjih velike četverice.

V prvem nizu, ki ga je zaznamoval tudi močan veter, ki je predvsem Novaku Đokoviću povzročal preglavice že na polfinalnem obračunu s Čehom Tomášem Berdychem, smo spremljali izenačeno predstavo; oba sta dobro servirala, odločala je podaljšana igra. Tudi v tie-breaku smo razmeroma dolgo čakali na zmagovalca, na koncu pa je slavil Andy Murray z 12:10.

V drugem nizu je zmagovalec olimpijskega turnirja v Wimbledonu, v katerem je gladko odpravil Rogerja Federerja in mu tako vrnil za poraz na istem prizorišču nekaj tednov prej, začel odlično, svoje je dodal veter in Nole se je znašel v zaostanku s 5:2. Nato pa so vetrni sunki na največjem teniškem stadionu na svetu v New Yorku ponehali in posledično je Srb začel prevzemati pobudo ter izenačil na 5:5. A v 12. igri je izgubil servis in Murray je niz dobil s 7:5 ter bil tako le še korak oddaljen od svojega prvega grand slama.

us open finale andy murray novak đoković | Avtor: Reuters Reuters
Tudi Ferguson in Connery navijala za Murrayja

Kljub velikemu zaostanku pa je Đokoviću takoj v prvi igri tretjega niza uspel rebreak. To prednost je znal ubraniti, čeprav je Škot, ki sta ga spodbujala tudi sonarodnjaka, trener Manchestra Uniteda Alex Ferguson in sloviti igralec Sean Connery, imel tudi priložnosti za odvzem servisa, a je v sedmi igri znova izgubil začetni udarec in s tem tudi niz s 6:2.

Četrti niz se je odvil po podobnem scenariju. Đokoviću je uspelo prenesti formo in ritem iz predhodnega niza, a tudi Murray je dvignil svojo raven igre, kar se mu je pozneje obrestovalo, čeprav je niz izgubil s 6:3.

Ostal je še peti niz, ki se je začel sanjsko za Škota – z breakom. A to še ni bilo vse, vodstvo je nadgradil s še enim odvzemom servisa in hitro povedel s 3:0. Toda Đoković, zmagovalec letošnjega OP Avstralije, kjer je v finalu ugnal prav tokratnega nasprotnika, ko se mu je že napovedoval poraz, je še enkrat zagrozil – z rebreakom in zanesljivim servisom je znižal na 2:3. A to je bila tudi njegova poslednja dobljena igra na zadnjem turnirju izmed velike četverice letos. Murray je najprej zadržal svoj servis, nato pa v dolgi sedmi igri, v kateri sta oba napravila nekaj napak, Srbu zadal usodni udarec in s še enim odvzemom servisa povedel s 5:2. Đoković je zatem zahteval posvet s trenerjem in tako poskušal zmesti Škotov ritem, a mu to ni uspelo. Murray je nato osmo igro odserviral zanesljivo, dobil odločilni niz s 6:2 in tako dosegel svojo prvo zmago na turnirjih za grand slam.

us open finale andy murray | Avtor: Reuters Reuters
"Popolnoma zasluženo"

"Danes se mi ni izšlo, a vse čestitke Andyju, vsekakor si je zaslužil zmago na grand slamu. Čestitke tudi njegovim bližnjim in ekipi, to je tudi njihov uspeh. Ob tem bi se rad zahvalil svoji ekipi za podporo. Danes je bil Andy pač boljši," je po porazu povedal drugi tenisač sveta, Đoković.

"Pogoji za igro so bili danes težki. Še kako sem čutil pritisk, še posebno v tretjem in četrtem nizu, v katerih je bil Novak boljši, v odločilnem nizu pa mi je le uspelo izvleči zmago," je uvodoma povedal Murray, ki je zadrževal solze sreče in izrazil svoje izjemno zadovoljstvo nad dolgo pričakovanim uspehom. Ko ga je uradni napovedovalec povprašal za mnenje o njegovem trenerju Ivanu Lendlu, ki se mu je ob tem (skoraj) narisal nasmešek na sicer vedno resnem obrazu, je Škot dejal: "Je izjemen trener, ki ga je dobro imeti za podporo, za katero se zahvaljujem tudi svoji ekipi." Lendl je Britančev trener od začetka letošnje sezone, v kateri je igral v finalu v Melbournu, dobil olimpijski turnir, zdaj pa vse skupaj začinil še s zmago na US Opnu.

Za zmago je Murray, za katerega mnogi menijo, da je bil do zdaj najboljši aktivni igralec brez osvojenega grand slama, prejel 1,9 milijona ameriških dolarjev. Dvoboj je trajal kar štiri ure in 54 minut, kar je drugi najdaljši finale v zgodovini turnirja v Velikem jabolku. Z zmago je Murray končal 76-letno britansko sušo, saj je prvi tenisač iz Britanije ali Severne Irske, ki je po letu 1936 in Fredu Perryju osvojil grand slam.

OP ZDA, New York, grand slam, finale (M):

Andy Murray (VB/3) : Novak Đoković (Srb/2)
7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2

Komentarjev 1
  • izvedenec 06:54 11.september 2012.

    in kakšen je bil rezultat? a bi to vsaj napisali?