Šport
20 ogledov

Berdych šokiral Federerja

tomaš berdych us open Reuters
Čeh Tomaš Berdych je v četrtfinalu turnirja US Open presenetljivo izločil prvega nosilca in petkratnega zmagovalca Rogerja Federerja. V obračunu četrtega kola je Juan Martin Del Potro premagal Andyja Roddicka in tako končal kariero Američana.

Sedmi igralec sveta Tomaš Berdych je za zmago nad Rogerjem Federerjem potreboval štiri nize in tako še petič v karieri premagal Švicarja. Čeh se je z rezultatom 7:6(1), 6:4, 3:6, 6:3 prvič uvrstil v polfinale turnirja v Flushing Meadowsu.

roger federer us open | Avtor: Reuters Reuters
Federer se prvič v zadnjih osmih letih ni uspel prebiti do polfinala na turnirju, kjer je slavil že petkrat. Švicar je s petimi lovorikami na večni lestvici izenačen s Petom Samprasom in Jimmyjem Connorsom. ''Razočaran sem. Res sem pričakoval, da bom igral bolje, še posebej, ker imam v nočnih dvobojih tako dobro statistiko. Počutil sem se dobro. Za mano je izjemno poletje. Mislil sem, da bom odigral soliden dvoboj. Nocoj mi ni uspelo. Seveda sem nekoliko razočaran,'' je povedal Federer, ki je pred obračunom nanizal devet zaporednih zmag. Pred prihodom v veliko jabolko je v Cincinnatiju osvojil enaindvajseti masters v karieri.

mirka federer | Avtor: Reuters Reuters
Za Berdycha je bila to druga zmaga nad Švicarjem, kar zadeva obračune na turnirjih za grand slam. Prvič mu je to uspelo v Wimbledonu leta 2010, kjer je kasneje v finalu klonil proti Rafaelu Nadalu. ''Ne morem pričakovati, da ga bom premagal v treh nizih in se nikoli znašel v težavah. Ves čas sem bil na preži in pripravljen na vse. V tretjem nizu se je vrnil, zato sem še bolj vesel, da sem zdržal pod pritiskom in odigral takšen četrti niz,'' je povedal Berdych, ki se je z zmago tretjič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam in se bo za vstop v veliki finale pomeril z Andyjem Murrayjem.

Murray se je nagaral

Andy Murray je moral pošteno zavihati rokave za zmago nad Hrvatom Marinom Čilićem. Škot je izgubil prvi niz in v drugem že zaostajal s 1:5, nato pa uprizoril veliki povratek in na koncu slavil s 3:6, 7:6(4), 6:2, 6:0.

andy murray | Avtor: EPA EPA
Najboljši hrvaški tenisač je v drugem nizu serviral za visoko vodstvo pri 5:2 in nato še enkrat pri 5:4. Izguba dvojnega brejka prednosti pa se je izkazala za usodno, saj Čilić v nadaljevanju ni več našel prave igre, s katero bi ogrozil Murrayja. Hrvat je v podaljšani igri drugega niza povedel s 4:2, a nato izgubil pet zaporednih točk, izgubljeni niz pa ga je tako zmedel, da je do konca obračuna uspel dobiti le še dve igri.

marin čilić us open | Avtor: EPA EPA
''Začel sem slabo. On je začel dobro. Igral je blizu osnovne črte. Na tem igrišču sem odigral že veliko težkih tekem. Potem, ko so se pogoji nekoliko upočasnili in se je stemnilo, mi je bilo lažje,'' je povedal Murray, ki je Čiliću dvakrat preprečil, da bi povedel z 2:0 v nizih. ''Proti koncu niza je postal živčen, kar mi je pomagalo. Po izenačenju na 5:5 sem odigral zelo dobro,'' je dodal Škot, ki je dobil zadnjih enajst zaporednih iger.

Četrti igralec sveta je še drugo leto zapored napredoval v polfinale US Opna, kjer je leta 2008 že zaigral v finalu. Za ponovitev uspeha izpred štirih let se bo pomeril s Tomašem Berdychom. ''Močno udarja žogo. Tudi če poskušaš diktirati z agresivno igro, te lahko zaustavi, saj je zelo močan. Igrati moraš pametno. Spreminjati moraš ritem in ne smeš mu podajati enakih žog, saj mu to ustreza,'' je ocenil Murray.

Dvoboji četrtega kola, Del Potro končal Roddickovo kariero

andy roddick juan martin del potro | Avtor: EPA EPA
Novak Đoković se je med najboljšo osmerico zavihtel predčasno, saj je njegov tekmec, Švicar Stanislas Wawrinka, dvoboj pri izidu 6:4, 6:1, 3:1 za Srba predal. Del Potro je z zmago s 6:7 (1), 7:6 (4), 6:2 in 6:4 postavil piko na i karieri Američana Andyja Roddicka. Ta je tukaj zmagal leta 2003, letos pa napovedal, da po Flushing Meadowsu končuje kariero.

US Open, četrtinale:

Tomas Berdych (Češ/6) : Roger Federer (Švi/1) 7:6 (1), 6:4, 3:6, 6:3
Andy Murray (VBr/3) : Marin Čilić (Hrv/12) 3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:0

četrto kolo:
Janko Tipsarević (Srb/8)
: Philipp Kohlschreiber (Nem/19) 6:3, 7:6 (5), 6:2
Novak Đoković (Srb/2) : Stanislas Wawrinka (Švi/18) 6:4, 6:1, 3:1 - predaja.
Juan Martin Del Potro (Arg/7) : Andy Roddick (ZDA/20) 6:7 (1), 7:6 (4), 6:2, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.