Šport
23 ogledov

Največji zaslužkar je Roger Federer

roger federer london wimbledon EPA
Švicar Roger Federer ni le prvouvrščeni teniški igralec na svetovni jakostni lestvici ATP, temveč vodi tudi po zaslužku. Ameriška revija Forbes je pripravila seznam najbolje plačanih tenisačev na svetu in na njej je na prvem mestu prav prvi teniški lopar.

roger federer london wimbledon | Avtor: EPA EPA
Federer je z letnim zaslužkom v višini 54,3 milijona ameriških dolarjev krepko v vodstvu. Švicar, ki je prvi nosilec odprtega teniškega prvenstva ZDA, se je z naslovom v Wimbledonu, že 17. na turnirjih za grand slam, znova povzpel na prvo mesto lestvice ATP. Velik del svojega zaslužka lahko podjetni Švicar pripiše bogatim sponzorskim pogodbam (Nike, Gillette, Credit Suisse, Rolex, Mercedes-Benz), ki mu nanesejo kar 45 milijonov zelencev, medtem ko je z nagradami na teniških igriščih zaslužil 9,3 milijona ameriških dolarjev.

Rafael Nadal OP Francije finale | Avtor: EPA EPA
Drugi na seznamu je z 32,4 milijona dolarjev letnega zaslužka Španec Rafael Nadal, ki ima v zadnjem času težave s poškodbo kolena, zaradi katere je odpovedal olimpijski turnir v Londonu in US Open. Katalonec z Majorke je na igriščih zaslužil 7,4 milijona dolarjev, zunaj igrišč pa 25 milijonov.

Tretja je s 27 milijoni v ZDA živeča Rusinja Marija Šarapova, levji delež dobi na račun pogodbe s proizvajalcem športne opreme Nike. Srbski teniški as Novak Đoković je na četrtem mestu z nekaj manj kot 20 milijoni dolarjev. "Nole" je edini v deseterici najbolje plačanih, ki je več denarja zaslužil od turnirskih dosežkov kot pa od sponzorskih pogodb (10,3 mio USD/9,5 mio USD). Đoković je bil do maja prvo ime športne modne znamke Sergio Tacchini, po tem pa je podpisal novo pogodbo z Uniqlo.

Šarapova Wimbledon drugi krog OP Velike Britanije tenis | Avtor: EPA EPA
Na petem mestu je z 18,4 milijona dolarjev Kitajka Na Li, med deseterico pa so še Američanka Serena Williams (16,3 mio USD), Danka Caroline Wozniacki (13,7 mio USD), novi olimpijski zmagovalec Škot Andy Murray (12 mio USD), ki ima pogodbe z Adidasom, Headom, urami Rado in Kraljevo banko Škotske.

Brooklyn Decker, Andy Roddick | Avtor: FameFlynet Pictures FameFlynet Pictures
Deseterico zaključujeta vodilna na lestvici WTA Belorusinja Viktorija Azarenka (9,7 mio USD) in Američan Andy Roddick, ki je le 800.000 dolarjev zaslužil na igriščih, medtem ko mu je kar osem milijonov prinesla bogata pogodba s proizvajalcem športne opreme Lacoste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.