Šport
9891 ogledov

Na igrišču si je želel vbrizgati inzulin, nastala je cela drama

Zverev Profimedia
Na dvoboju nemškega tenisača Alexandra Zvereva je prišlo do zapleta v zvezi s pravili za vnos inzulina.

Nekdanji drugi igralec sveta Alexander Zverev že od otroštva živi s sladkorno boleznijo, potem ko so mu pri komaj treh letih diagnosticirali diabetes tipa 1.

Čeprav so mu zdravniki odsvetovali kariero profesionalnega športnika, ga je to samo še dodatno motiviralo, da je postal eden najbojših teniških igralcev na svetu.

Zverev | Avtor: Print Screen Zverev v desni roki drži injekcijski peresnik za vnos inzulina. Print Screen
Zverev si pri uravnavanju krvnega sladkorja mora pomagati z vnosom inzulina, občasno pa ta relativno enostaven postopek opravi kar med teniškim dvobojem. 

Medtem ko na turnirjih pod okriljem Združenja teniških profesionalcev (ATP) s tem nikoli ni imel nobenih težav, pa predstavniki odprtega prvenstva Francije, ki kot eden od štirih grand slamov spada pod okrilje Mednarodne teniške zveze (ITF), niso pokazali takšnega razumevanja.

"Na ATP turnirjih je zadeva povsem enostavna. Inzulin si med premori vbrizgam kar na igrišču. Tukaj v Parizu mi tega niso dovolili. Rekli so mi, da moram zapustiti igrišče," je po uvrstitvi v četrtfinale turnirja razkril 25-letnik.

"Med dvobojem s Francesom Tiafoejem so mi rekli, da bo odhod z igrišča štel kot premor za stranišče. Odvrnil sem, da imamo v dvobojih na tri dobljene nize na voljo samo dva premora za stranišče, jaz pa lahko potrebujem tudi štiri do pet doz inzulina. Povedal sem jim, da tako pač ne gre, ne morejo mi omejevati nečesa, kar je ključno za moje zdravje, moje življenje," je pojasnil Nemec.

Zverev | Avtor: Epa Epa

Ne samo, da postopka ni smel opraviti vpričo gledalcev, temveč so mu nadzorniki celo zabičali, da mora injiciranje nujno potekati pod nadzorom zdravnika. Razlog za to so bržkone protidopinška pravila, saj je inzulin na seznamu prepovedanih snovi, čeprav je Zverev kot zdravstvena izjema upravičen do uporabe zdravila.

"Med dvobojem drugega kroga je prišlo do razprave glede vnosa. Ko sem urejal te reči, je v sobo vstopil nadzornik in zagnal veliko paniko. 'Ne, ne, tega ne smeš početi. To lahko stori samo zdravnik.' Povedal sem mu, da to ne drži, saj splošni zdravnik ni specializiran za to področje in ne ve, kakšne so primerne doze. Povedal sem mu, da imam diabetes od tretjega leta in da dobro vem, kaj moram storiti, on pa je vztrajal, da mora biti prisoten zdravnik."

Thiago Seyboth Wild Družina na nogah Šport Vrhunski športnik razkril šokantno povezavo s Hitlerjem

Rečeno mu je bilo celo, da zdravila ne sme injicirati na igrišču, ker izgleda "čudno". "To je nenavaden način razmišljanja. Če tega ne storim, je moje življenje lahko ogroženo. Toda oni pravijo, da izgleda čudno. 'Kako čudno?' sem vprašal. 'Kot da se dopingiram?' Razprava ni vodila nikamor," je obžaloval Zverev.

Nemški tenisač je kljub zdravstvenim težavam eden najboljših igralcev zadnjih let. Med njegove največje uspehe prištevamo naslov olimpijskega prvaka v Tokiu, dva naslova na zaključnem turnirju ATP Finals in pet lovorik serije masters. Naslova na grand slamih še nima, v edinem finalu ga je leta 2020 v New Yorku premagal njegov dober prijatelj, Avstrijec Dominic Thiem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 18:15 07.junij 2023.

    Kreteni nadzorujejo svet...

  • Kmodri 16:39 07.junij 2023.

    Francozi so čudaki!