Šport
53 ogledov

Na Kulmu prva "samostojna" medalja

poleti vikersund robert kranjec EPA
Svetovno prvenstvo v poletih se bo v četrtek začelo s kvalifikacijami, čas pa je ravno pravšnji za pregled slovenskih dosežkov na zborih najboljših letalcev.

Prvo svetovno prvenstvo se je leta 1972 odvilo v Planici. Zlate medalje se je veselil Švicar Walter Steiner, najboljši Slovenec, takrat seveda v dresu Jugoslavije, je bil Peter Štefančič na desetem mestu.

Na prvo medaljo na poletih je Jugoslavija čakala do leta 1988. Prvenstvo je bilo v nemškem Oberstdorfu, na prvo mesto se je povzpel Norvežan Ole-Gunnar Fidjestöl, srebro pa je pripadlo Primožu Ulagi. Tretji je bil Finec Matty Nykänen.

Franc za samostojno državo

Za samostojno Slovenijo je prvo medaljo osvojil Urban Franc - in to prav na Kulmu - leta 1996. Franc se je prebil do brona, za Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem in Fincem Jannejem Ahonenom.

Preostali dve slovenski medalji imata krajšo brado. Leta 2012 je Slovenija slavila svoj edini naslov v poletih, ko se je Robert Kranjec v Vikersundu zavihtel na prvo mesto. Sledila sta mu Norvežan Rune Velta in Avstrijec Martin Koch

Na zadnjem prvenstvu v Harrachowu leta 2014 se je z bronom okitil še Peter Prevc, boljša sta bila Nemec Severin Freund in Norvežan Anders Bardal.

Ena ekipna medalja

Ekipne tekme so na svetovnih prvenstvih na sporedu od leta 2004, prvič so se moštva merila v Planici. Slovenija je takrat osvojila šesto mesto, slavila je Norveška.

Na Kulmu leta 2006 je bila Slovenija peta, v Oberstdorfu dve leti kasneje šele dvanajsta, v Planici 2010 spet šesta, edino medaljo pa so si "orli" priskakali leta 2012 v Vikersundu, ko so bili tretji za Avstrijci in Nemci. Slovenija je takrat nastopila v postavi Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robert Kranjec.

Pred dvema letoma v Harrachowu ekipne tekme ni bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.