Šport
17 ogledov

Na OI bomo boljši od bivše Juge

Svetovni prvak Primož Kozmus je prekinil športno pot. © Reuters Žurnal24 main
Ena od največjih svetovnih investicijskih bank, Goldman Sachs, že dolgo napoveduje tudi športne uspehe. Na olimpijskih igrah v Londonu največ kolajn napoveduje športnikom ZDA, Slovenija pa naj bi bila med vsemi državami nekdanje Jugoslavije s petimi kolajnami najbolj uspešna.

Goldman Sachs napoveduje, da se bodo ZDA po uspešnosti na olimpijskih igrah vrnile na svetovni prestol. Na OI v Pekingu leta 2008 so sicer osvojile največ kolajn med vsemi (110), a je bilo od teh le 36 zlatih, kar je kar 15 manj od gostiteljev iger, Kitajcev, ki so skupaj osvojili sto kolajn.

V Londonu naj bi bilo po predvidevanju Goldman Sach vse drugače. ZDA naj bi osvojile 108 kolajn, od tega 37 zlatih, Kitajci pa 98 kolajn, od tega 33 zlatih. Rusi naj bi osvojili 74 kolajn, a le 25 zlatih, gostitelji Britanci pa 65 kolajn, od tega 30 zlatih.

Med desetimi najbolj uspešnimi po številu kolajn naj bi bile še Avstralija, Francija, Nemčija, Južna Koreja, Italija in Ukrajina. Goldman Sach svoje napovedi primerja tudi z ekonomsko uspešnostjo držav in njihovim vložkom v šport.

Slovenija je na lestvici najboljših 50 držav tako po številu kolajn kot številu zlatih kolajn na 41. mestu. Skupno naj bi se slovenski športniki iz Londona vrnili s petimi kolajnami, kar bi bil izenačen dosežek iz Pekinga. Ena kolajna naj bi bila zlata.

Zanimivo je, da bi bili Slovenci najbolj uspešni med državami nekdanje Jugoslavije. Na lestvici najboljših 50 je na 47. mestu le še Srbija, ki naj bi osvojila štiri kolajne, tudi eno zlato. Od sosednjih držav Hrvaške ni med najboljšo petdeseterico, pri Goldman Sachs pa našim južnim sosedom ne pripisujejo možnosti za zlato kolajno. Madžari naj bi osvojili 11 kolajn, od tega štiri zlate, Avstrijci pa prav tako kot Slovenija pet kolajn, od tega eno zlato.

Britanski časnik The Telegraph pa opozarja, da bi morali napovedi investicijskih podjetij jemati z veliko rezervo. Prav Goldman je pred dvema letoma napovedal, da bo svetovno prvenstvo v nogometu pripadlo Braziliji, ki pa je izpadla že v četrtfinalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.