Šport
42 ogledov

LaRue: "Upam, da bo Slovenija ponosna"

brent larue ep helsinki Reuters
Brent LaRue, ki je poročen z nekdanjo teniško igralko Ano Jerman, v Sloveniji živi od leta 2010. Američan v London po 32 let star slovenski rekord.

Kaj pričakujete od nastopa na olimpijskih igrah?
Vsekakor bi se rad uvrstil v polfinale, zelo blizu pa sem tudi državnemu rekordu. Tega si želim popraviti. Če že ne na olimpijskih igrah, pa enkrat v tej sezoni. To sta pred Londonom moja glavna cilja.

Državni rekord je že zelo star. Rok Kopitar ga je postavil leta 1980.
Zelo, zelo je star, a še vseeno je to dober rezultat. Dvaintrideset let je zdržal z razlogom. Z Rokom sva se pogovarjala in dejal mi je, da je napočil čas za nov rekord. A za kaj takšnega bom potreboval resnično dobro predstavo. S takšnim rezultatom bi se zelo visoko uvrstil tudi v Londonu. Verjamem, da sem sposoben zelo hitrih časov. Čeprav sem bil na evropskem prvenstvu v Helsinkih diskvalificiran, je bil doseženi čas zelo dobrodošel za mojo samozavest. Iz tiste tekme lahko potegnem kar nekaj pozitivnih reči. Le prestopa se ne spominjam rad.

Brent LaRue | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
V Helsinkih ste nastopili tako v teku na 400 metrov z ovirami kot v teku na 400 metrov, tokrat boste samo na ovirah.
Tako je. Na olimpijskih igrah to ni mogoče zaradi razporeda. Na tej ravni moraš na vsaki tekmi dati vse od sebe. Ni mogoče dobro tekmovati v dveh disciplinah.

Bo Američanom žal, ker so vam dovolili nastopiti za Slovenijo?
(smeh) Morda. Ogledal sem si ameriške kvalifikacije za olimpijske igre in lahko rečem, da bi bil med boljšimi. S trenutnimi časi se ne bi uvrstil v London, a ne bi manjkalo veliko. Ne vem. Upoštevali so mojo željo in mi dovolili nastop za drugo državo. Tega sem zelo vesel. Upam, da bo Slovenija ponosna name.

Še pred nekaj meseci niste vedeli, ali boste Slovenijo lahko zastopali v Londonu. Kako veliko je bilo olajšanje, ko ste izvedeli novico?
Izjemno veliko. Popolnoma sem že obupal nad tem, da bom nastopal v Londonu. Pravzaprav niti ni šlo za olajšanje, doživel sem pravi šok. Tega ne znam opisati. Kar naenkrat so se mi zgodili božič, novo leto in vsi drugi prazniki. To leto je bilo pravi vrtiljak, kar se tiče atletike, zdaj pa komaj čakam, da dokažem, česa sem sposoben.

Kako je s treniranjem v Sloveniji? Imate dobre pogoje?
Najpomembneje, da si po treningu zadovoljen z opravljenim delom. Imam trenerja, ki se izjemno spozna na ta šport. Albert Šoba je imel tako že kar nekaj uspehov, na primer z Maticom Osovnikarjem.

Kaj lahko v Londonu dosežejo ostali atleti?
Uf, tega me pa še nihče ni vprašal (smeh). V ekipi imamo kar nekaj nadarjenih tekmovalcev. Nastopi v Helsinkih niso pravo merilo. Če bodo vsi nastopili tako kot znajo, bodo marskikoga prijetno presenetili in razveselili.

Met kladiva je vselej med prvimi disciplinami. Bi dober rezultat Primoža Kozmusa do boljših rezultatov pomagal tudi ostalim?
To bi se lahko zgodilo. Dobra stvar pri olimpijskih igrah je ta, da lahko začutiš pravi ekipni duh. Večinoma tečeš ali mečeš le zase, tu pa je nekoliko drugače. Morda bi njegova dobra predstava res nekoliko dvignila tudi nas in nam dala še dodaten motiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.