Šport
17 ogledov

Na strani Kostelića tudi predsednik FIS: "Ne čudi me"

Gianfranco Kasper EPA
Predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian Franco Kasper se je pridružil mnenju najboljših na sobotnem slalomu, da s postavitvijo hrvaškega trenerja Anteja Kostelića ni bilo prav nič narobe.

"Ne, niti najmanj me ne čudi nekonvencionalna postavitev v drugi vožnji, kot si jo je zamislil Kostelić. Dobro poznam Kostelića in njegovo delo ter njegove postavitve, zato v bistvu ni bilo presenečenj. Čudi me le, da se je toliko tekmovalcev ujelo v past, očitno zato, ker pri ogledu niso bili dovolj pozorni," je dogajanje okoli domnevno sporne finalne vožnje pokomentiral prvi mož Fis, Švicar Gian Franco Kasper.

Mnogim favoritom ni uspelo, najbolj nezadovoljni so bili v švedskem taboru, na Kostelićeve limanice na skrajno težki progi s številnimi menjavami ritma se je tako ujel Andre Myhrer, bronasti iz Vancouvra. Vidno nezadovoljen ter na robu obupa po odstopu na drugi progi je Kostelića označil za "idiota". Na drugi progi je olimpijske sanje predčasno končal tudi branilec naslova Italijan Giuliano Razzoli, odstopil je Američan Ted Ligety, ki je bil celo prepričan, da je bila tekma zaradi številnih odstopov na robu regularnosti.

"Profesionalni športnik tudi z najtežjimi izzivi"

Druge vožnje ni končalo kar 29 tekmovalcev. Po odstopu francoskih adutov Alexisa Pinturaulta in Jeana-Baptista Granga so se jezili tudi v francoski reprezentanci, v kateri so prepričani, da bi morali Kosteliću prepovedati postavljanje prog, brez uvrstitve je ostal Nemec Felix Neureuther.

"Zavedamo se, da so bile težave, ampak profesionalni športnik bi se moral znati soočati tudi s takšnimi najtežjimi izzivi ter skušati že vnaprej uvideti vse pasti in težave," je še dejal predsednik Kasper, ki je prepričan, da je na slalomu zmagal najboljši, o čemer ni prav nobenega dvoma. Sicer pa je Kasper kritike pomiril z besedami, češ da se bo po koncu sezone najverjetneje poslovil Kostelićev sin Ivica, tako da se bo iz karavane umaknil tudi Ante.

Valenčič srečen, da je živ

Edini slovenski finalist Mitja Valenčič, ki bo ob koncu sezone sklenil tekmovalno pot, je poslednji olimpijski slalom sklenil na 11. mestu ter se v izjavah zahvaljeval, da je preživel: "Glede na to, kako nam jo je gospod Kostelić zagodel v drugi vožnji, sem vesel, da sem živ."

Anteja Kostelića hvalijo v avstrijskem taboru. Novi olimpijski šampion je postal zimzeleni Mario Matt, zmagal je potem, ko je vodil že po prvi vožnji, drugi je bil aktualni svetovni prvak Marcel Hirscher, ki je prepričan, da je Kostelićeva selektivna proga v finalu ločila zrnje od plev, potem ko je bil slalom v prvi vožnji sramotno kratek ter bolj podoben šolski tekmi kot olimpijskim igram.

Tretji je bil Norvežan Henrik Kristoffersen. Tako Hirscher kot Kristoffersen se na prvi progi nista najbolje znašla ter sta vpisala deveti oziroma 15. čas, na zmagovalnem odru pa sta se znašla po zaslugi številnih odstopov bolje uvrščenih tekmovalcev iz prve vožnje na drugi progi. Štiriintridesetletni Matt je postal najstarejši olimpijski zmagovalec v alpskem smučanju, 19-letni Kristoffersen pa najmlajši nosilec olimpijske kolajne.

Komentarjev 4
  • texpower007 16:29 23.februar 2014.

    Se strinjam! Malo spremeniš progo pa način smuke, in takoj jok in stok... najlaži bi blo da sploh ni vrat pa da se s smukom spustjo dol za 40 sekund.

  • david112 15:42 23.februar 2014.

    poslušajte izjavo ivice kosteliča...čist prau ima!!! https://www.youtube.com/watch?v=U9TNC3MFWLU

  • astibo8020 15:08 23.februar 2014.

    Valenčič bi moral biti pravzaprav hvaležen Kosteliču, ker je bil v letošnji sezoni praviloma slabše uvrščen.