Šport
66 ogledov

Myhrer: "Ante Kostelić je jeb**i idiot"

mitja valenčič slalom olimpijske igre soči EPA
Edini uvrščeni Slovenec na današnjem olimpijskem slalomu v Sočiju Mitja Valenčič, ki je osvojil 11. mesto, je bil s prvo vožnjo zadovoljen, medtem ko se je na drugi mučil od starta do cilja. In ni bil edini.

Zahtevno finalno postavitev hrvaškega trenerja Anteja Kostelića je Mitja Valenčič komentiral z besedami: "Napovedovalo se je, da se bo Ante podpisal."

Valenčič je po 11. času na prvi progi v drugi vožnji v cilj prišel kot šesti, na koncu pa je na račun napak drugih tekmovalcev tekmo končal na 11. mestu. Za Mattom je zaostal 2,30 sekunde.

"Tekma je bila zelo težka. Že prvi tek na tej podlagi ni bil lahek, drugi tek pa je bil s to postavitvijo še toliko težji. S prvim tekom sem kar zadovoljen, mislim, da sem glede na pogoje odpeljal kar v redu. V drugem teku pa sem se mučil od starta do cilja," je dejal Valenčič in dodal, da ni imel nobenega občutka. "Tako aritmična proga," je potožil.

Najboljša uvrstitev letošnje sezone

Današnje 11. mesto je sicer njegova najboljša uvrstitev letos. "Če zdaj pogledam nazaj, bi se dalo odpeljati bolje, a tudi slabše, saj smo videli, kolikšen je bil izpad," je povedal 36-letni slovenski veteran. Vedel je, da bo postavitev na drugi progi zelo zahtevna. "Že na ogledu smo se fantje kar malo gledali med sabo. Kaj takega letos še nismo videli. Vedeli smo, da bo drugi tek nekaj posebnega. Že prej se je napovedovalo, da se bo Ante podpisal," je dejal.

Pričakovanja so bila drugačna

Pričakoval je, da se bodo olimpijske igre v Sočiju iztekle nekoliko drugače. "Kar se tiče postavitve, sem pričakoval kaj takšnega, snežna podlaga je pa zelo pomladanska. Na njej so zelo veliki kristali in potem jo še solijo, zato zelo drsi in nato še takšna postavitev. Potem pa skoraj ni več gledljivo," je sklenil Valenčič.

Avstrijec Mario Matt je postal najstarejši olimpijski zmagovalec v alpskem smučanju, tretjeuvrščeni Norvežan Henrik Kristoffersen pa najmlajši dobitnik olimpijske kolajne med smučarji. Hrvat Ante Kostelić se medtem brani očitkov o prezahtevni postavitvi.

"Moto modernih olimpijskih iger je 'hitreje, višje, močneje'," je dejal vidno vznejevoljen Hrvat, ki je v Sočiju postavil že superkombinacijski slalom, na katerem je njegov sin Ivica Kostelić osvojil srebro in družini Kostelić prismučal deseto olimpijsko kolajno. Že takrat je bil njegov oče tarča nekaterih kritik.

bode miller olimpijske igre soči superveleslalom | Avtor: Reuters Reuters

Matt najstarejši zmagovalec OI

Matt je s 34 leti in 319 dnevi postal najstarejši olimpijski zmagovalec v alpskem smučanju. Premagal je Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, ki je zadnje olimpijsko odličje, zlato v superveleslalomu v Torinu leta 2006, osvojil pri 34 letih in 169 dneh. Aamodtov rekord je v Sočiju tako padel dvakrat – podrl ga je tudi Bode Miller, ki je pri 36 letih in 127 dneh postal najstarejši alpski smučar z olimpijsko kolajno, ko je v superveleslalomu osvojil bron.

Matt je naslov olimpijskega prvaka osvojil 13 let po prvem naslovu svetovnega prvaka v slalomu – leta 2001 je bil najhitrejši v St. Antonu, leta 2007 je bil najhitrejši še na svetovnem prvenstvu v Aareju, medtem ko je bil lani v Schladmingu tretji. V Sočiju je nastopil šele na svojih drugih olimpijskih igrah; v Torinu leta 2006 slaloma ni dokončal.

"Genialno"

"Vožnja je bila katastrofalna, ampak nekako sem jo izpeljal. Na olimpijskih igrah mi doslej ni šlo najbolje. Enkrat sem odstopil, enkrat sem bil poškodovan. Na svetovnih prvenstvih mi je šlo vedno dobro, hvala bogu tudi danes. Današnji razplet je neverjeten in predstavlja veliko olajšanje. Genialno. Na ogledu si zadnje tretjine proge nisem mogel natančno ogledati, saj je bil čas za ogled omejen," je dejal Matt, ki ne ve, ali bo v naslednji sezoni še tekmoval ali ne.

Svetovni prvak v slalomu in dobitnik malega kristalnega globusa v slalomski razvrstitvi, 24-letni Marcel Hirscher se je na drugo mesto povzpel z devetega po prvi vožnji. Ko je Matt prečkal ciljno črto, je bil vidno razočaran in na robu solz, na koncu pa je priznal, da je bil Matt zasluženo prvi. Potem ko je po prvi vožnji za Mattom zaostajal 1,28 sekunde, je vedel, da bo zlato kolajno praktično nemogoče osvojiti.

Z nasmeškom na Kostelićev rodeo

"Hvala bogu je postalo težje. Zdaj imamo zlato in srebro, zato sem brutalno olajšan. Ko sem videl postavitev Anteja Kostelića, sem imel od starta do cilja nasmešek na obrazu. Veseli me, da je bila druga vožnja tako selektivna, saj vendar iščemo olimpijske prvake. To ni šolska tekma. Mario se lahko zdaj zasluženo poslovi," je v smehu zaključil Hirscher.

Henrik Kristoffersen je medtem postal najmlajši dobitnik olimpijske kolajne med smučarji. Na oder za zmagovalce se je povzpel s 15. mesta po prvi vožnji.

Ligety jezen, Myhrer o "idiotu" Kosteliću

"V prvi vožnji sem smučal slabo. S Kostelićem in drugo vožnjo je bilo nato res dobro. Zdaj imam v rokah bronasto kolajno, to je neverjetno. Pričakovanja niso bila prevelika. Sem sicer mlad, ampak to je smučanje, to počnem že 15 let," je povedal Norvežan. A vsi s progo vendarle niso bili zadovoljni. Američan Ted Ligety, ki je v Sočiju osvojil zlato kolajno v veleslalomu, v slalomu pa je po šestem mestu na prvi progi v drugi vožnji odstopil, je Kostelićevo postavitev označil na nepravično in nešportno.

"Da na takšni podlagi postaviš takšno progo, je nešportno. Sam nisem bil med favoriti za kolajno, zato zame to ni preveč frustrirajoče. Ampak to so olimpijske igre, kjer naš šport pokažemo preostalemu svetu, in mislim, da nam s tem ne naredite nič dobrega, še posebej, če 12 od 30 fantov odstopi," je povedal štirikratni svetovni prvak. Še ostrejši je bil Šved Andre Myhrer, ki je na Hrvaškem povzročil pravi vihar z izjavo, da je Kostelić idiot in da komaj čaka, da odide v pokoj.

"On je jeb**i idiot. Čas je, da gre v pokoj. Upam, da ga ne bo na naslednjih olimpijskih igrah. To je bilo preveč ekstremno, mislim, da bi morala FIS storiti nekaj v tem primeru. Tako ne gre naprej. Uh, če bi ga zdaj videl ..." je brez dlake na jeziku dejal Myhrer.

Komentarjev 8
  • Avatar Syn
    Syn 10:07 24.februar 2014.

    Ta prepotentni šved Andre Myhrer naj se najprej nauči smučat in naj potem pametuje. Po hribu se spustit po ravnini s 15 vrati se zna vsak.

  • allstarr111 09:56 23.februar 2014.

    Mah Hrvatje kot vedno veliki učitelji. Seveda je ante postavil tako progo, ki ustreza ivici, in ni nič narobe s tem, narobe je to da hočejo zdej nekako se izvlečt da zato ni folka na tekmah. E moj ivica, folka ...prikaži več ni zato ker folk nima keša, ne zarad proge.

  • renemario 08:35 23.februar 2014.

    ...kaj , če bi tudi slalom odsmučali brez vratc...bi bilo lažje. Seveda ga kritizirajo tisti, ki bi radi zlahka prišli do zmage. Ne, potrebno se je dodatno potruditi. Privoščim Matt-u, da je postal olimpijski prvak.