Šport
2340 ogledov

Nadal odgovoril Đokoviću: "Ne želim se prerekati, toda ..."

Epa
Najboljša teniška igralca na sveta zopet na nasprotnih bregovih.

Novak Đoković in Rafael Nadal sta imela v preteklosti večkrat različne poglede na aktualno stanje in prihodnost belega športa, tokrat pa sta se na zaključnem turnirju v Londonu, kjer se meri najboljša osmerica sezone, spet znašla na nasprotnih bregovih.

Đoković je velik podpornik predloga o spremembi tekmovalnega formata na največjih štirih turnirjih (grand slam), kjer se tenisači merijo na tri dobljene nize.  Ker so ti dvoboji praviloma zelo dolgi in fizično zahtevni, se v teniškikh krogih že nekaj let krepijo pozivi po odpravi t.i. formata "best of five" in zamenjavi s formatom "best of three", po katerem se tenisači merijo na ostalih turnirjih pod okriljem Združenje teniških profesionalcev (ATP).

 | Avtor: Epa Epa
"Podpiram idejo, da bi na vseh turnirjih igrali na dva dobljena niza, čeprav so se grand slami vedno igrali na tri. Ne vem, ali sploh obstaja možnost za takšno spremembo. Na leto že tako odigramo dovolj turnirjev in dvobojev. Imamo najdaljšo sezono med vsemi profesionalnimi športi. Na žalost smo prejeli dokaj šokanten statističen podatek - povprečna starost teniškega navijača je 61 let. Tenis je šport, ki je močno vpet v tradicijo, kar je pomembno, vendar bi morali razmišljati tudi o spremembah formata, koledarja, točkovnega sistema. S tem se doslej nismo preveč ukvarjali," je dejal prvi igralec sveta.

Đoković je za nekaj razburjenja poskrbel že na letošnjem OP Francije, kjer je napovedal, da bo tehnologija kmalu izpodrinila linijske sodnike. "Z vsem spoštovanjem do tradicije in teniške kulture, vendar ne vidim razloga, zakaj imam v tehnološko napredni dobi še vedno linijske sodnike. Kmalu ne bomo več imeli razloga za njihovo prisotnost na igrišču," je dejal.

rafael nadal | Avtor: Epa Epa
Povsem drugačnega mnenja je njegov večni rival. "Ostro nasprotujem spremembi igralnega formata na grand slamih," je bil glede ideje o uvedbi obračunov na dva dobljena niza jasen Nadal, sicer velik zagovornik teniške tradicije. 

Na temo linijskih sodnikov pa je drugi igralec svet dodal: "Ne želim se prerekati, vendar menim, da tradicionalno igrišče z linijskimi sodniki izgleda veliko bolje. Novak pravi, da jih ne potrebujemo. Vsa mnenja je treba spoštovati. V našem športu so prisostni različni pogledi, toda osebno mi je ljubše, če so sodniki na igrišču. V Londonu je to resda dobrodošlo, ker se moramo prilagajati trenutni situaciji, a v prihodnosti si spet želim njihove prisotnosti. Drži, da se naš šport v zadnjih 50 letih ni bistveno spremenil, vendar ne verjamem, da bi to izboljšalo navijaško izkušnjo. Tehnologija je tako napredna, da bi bila lahko tenisača sama na igrišču, vendar je človeški element tisti, ki športu daje dodano vrednost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.