Šport
21 ogledov

Nadal storil vse, da bi lahko nastopil na OI

rafael nadal španska zastava EPA
V teniškem svetu še vedno odmeva žalostna novica, ki jo je včeraj sporočil tretji igralec sveta Rafael Nadal. Branilec zlate kolajne iz Pekinga in zmagovalec 11 turnirjev za grand slam se zaradi poškodbe ne bo mogel udeležiti olimpijskih iger v Londonu.

Letošnja izvedba poletnih olimpijskih iger bo za tenisače nekaj posebnega. Tenis na OI že nekaj let pridobiva na veljavi, saj je v preteklosti veljalo, da se najboljši igralci tega zgodovinskega dogodka sploh ne udeležijo. Zadnja leta je zgodba drugačna, saj se za odličja borijo prav vsi vrhunski tenisači. Drama se bo letos odvijala na sveti travi Wimbledona, kjer se je Roger Federer s sedmo zmago v All England Clubu pred nekaj tedni katapultiral nazaj na prvo mesto lestvice ATP.

Nadal, ki je dvakratni zmagovalec in petkratni finalist turnirja v Wimbledonu, je zato razumljivo še bolj razočaran. ''Vem, koliko mu pomeni nastop na olimpijadi. Res si je želel nastopiti na turnirju, zastopati barve svoje države in nositi špansko zastavo,'' je povedal stric in trener Toni Nadal.

rafael nadal wimbledon | Avtor: EPA EPA
Tretjega igralca sveta je španski olimpijski komite imenoval za nosilca zastave na otvoritveni slovesnosti, zdaj pa bo čast pripadla nekomu drugemu.''Rafael je sprejel odločitev. Po poškodbi ni dovolj dobro okreval, še več, stanje se je poslabšalo. Še enkrat sva šla na igrišče, da bi preverila stanje, nato pa se je odločil, da odpove udeležbo,'' je povedal Toni, ki je v veliki meri zaslužen za uspeh svojega nečaka. Obenem je poudaril, da je Rafael storil vse, kar so mu svetovali zdravniki, ampak preprosto poškodbe ni mogel sanirati.

Toni Nadal | Avtor: EPA EPA
''Bolečine so se pojavile v Wimbledonu, od takrat je težko igral. Olimpijske igre so enkrat na štiri leta, zato je razočaranje še toliko večje,''
je dodal Toni, ki obljublja, da bo Rafael nared do zadnjega grand slama v sezoni, ki bo konec avgusta v New Yorku. ''Če bi bila sezona manj naporna, bi njegov tendinitis izginil. Odločitev smo sprejeli v dobro njega in tenisa nasploh,'' je zaključil Toni.

Nadala je v drugem kolu Wimbledona presenetljivo premagal navdahnjeni Lukaš Rosol, ki pa je že v naslednjem kolu klonil proti Philippu Kohlschreiberju. Težave Španca so se pojavile že marca na mastersu v Miamiju, kjer je odpovedal svoj polfinalni obračun proti Andyju Murrayju. Sledila je nadvse uspešna peščena sezona (kakopak, Nadal je poznan tudi pod vzdevkom ''kralj peska''), kjer je osvojil osmo zaporedno lovoriko v Monte Carlu, sedmič je osvojil turnir v Barceloni in dodal še šesto zvezdico v Rimu. Vse skupaj je pripeljalo do vrhunca na Roland Garrosu, kjer je v finalu po treh zaporednih porazih v finalih velike četverice premagal takrat prvega igralca sveta
Novak Djoković Đoković Rafael Nadal OP Francije finale | Avtor: EPA EPA
Novaka Đokovića
in osvojil rekordni, sedmi Roland Garros v karieri. Tekom peščene sezone je Srba premagal trikrat (Monte Carlo, Rim, Roland Garros), s čimer je prekinil niz sedmih zaporednih porazov proti trenutno drugemu igralcu sveta. Pred začetkom olimpijskih iger bi moral na Santiagu Bernabeu v čast 110. obletnice Real Madrida zaigrati na ekshibicijskem obračunu z Novakom Đokovićem, vendar je moral ta dvoboj prav tako odpovedati.

rafael nadal španska zastava | Avtor: EPA EPA
Nadal tako ne bo mogel braniti zlate kolajne, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah v Pekingu. Takrat je v finalu premagal Čilenca Fernanda Gonzaleza, istega leta pa je tudi prvič postal številka ena svetovnega tenisa. Poškodbe so ga pestile že takrat. Leta 2009 je izpustil zajeten del sezone, vključno z Wimbledonom, saj je imel prav tako težave s koleni. Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da je za to kriv Špančev način igre, saj je Nadal znan po neverjetnem delu nog, ki seveda zahteva tudi veliko obremenitve sklepov in mišic. Čeprav še vedno goji podobno igro, ki ga je na vrh teniškega sveta pripeljala že leta 2005, pa je najboljši španski tenisač vseh časov naredil velik napredek tudi pri ohranjanju svojega telesa.

Smola enega lahko pomeni srečo drugega španskega matadorja

wimbledon četrtfinale 2011 | Avtor: EPA EPA
Nesreča enega tenisača lahko prinese srečo drugemu. To zagotovo velja za Feliciana Lopeza, ki si zaradi izredno kvalitetne španske teniške reprezentance ni priigral vstopnice za nastop v Londonu. Z odpovedjo Nadala pa je dobil priložnost, da Španijo zastopa tudi med posamezniki. V konkurenci dvojic bo namreč nastopil skupaj s šestim igralcem sveta Davidom Ferrerjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.