Šport
48 ogledov

Nadal v petem nizu z 9:7 ugnal Đokovića

Novak Đoković Rafael Nadal OP Francije polfinale
1/18
Reuters
Rafael Nadal je v polfinalu OP Francije po epskem boju s 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 premagal prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Sedemkratni zmagovalec Roland Garrosa se bo v finalu pomeril z rojakom Davidom Ferrerjem, ki je s 6:1, 7:6 (3), 6:2 premagal Jo-Wilfrieda Tsongaja.

Po izpadu Rogerja Federerja proti Jo-Wilfriedu Tsongaju večina teniških strokovnjakov meni, da bo zmagovalec polfinala med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom postal tudi končni zmagovalec Roland Garrosa.

Nekdanja ameriška teniška legenda, John McEnroe, je za beograjski B92 dejal, da gre za "dvoboj leta". Nadal bi z zmago na turnirju postal prvi igralec, ki je na enem turnirju za grand slam slavil osemkrat. Pete Sampras in Federer sta po sedemkrat slavila v Wimbledonu.

V prvem nizu je odločitev padla v sedmi igri, ko je "Rafa" odvzel servis "Noletu" in tako z edinim breakom uvodni niz pripeljal do konca v svojo korist z zanesljivo igro z osnovne črte na svoj servis. Prva "runda" je tako pripadla Špancu s 6:4. 

Prevlada Španca v tretjem nizu

V drugem nizu je Nadal v peti igri ponovno odvzel servis Đokoviću, a mu je Srb vrnil že v naslednji igri. Novak je nato stopil na plin in dobil naslednjo igro na svoj začetni udarec, v osmi igri pa je še enkrat dosegel "break" in nato mirno odserviral za 6:3 in izenačenje v nizih na 1:1.

Nadal je v tretjem nizu še enkrat več prvi prišel do "breaka" in povedel z 2:0. Tu se Španec ni ustavil in je dobil še naslednje tri igre, preden je eno osvojil tudi Đoković. Majorčan je nato zanesljivo odserviral in povedel z 2:1 v nizih.

Nole dvakrat splezal nazaj iz prepada

rafael nadal | Avtor: Reuters Reuters
Na začetku četrtega niza sta oba igralca servirala zanesljivo in tako je prvih šest iger odšlo na račun serverja. Za Đokovića pa je bila spet usodna sedma igra, ko je Nadal povedel z 0:30 in nato uspel priti do "breaka". Toda tako kot v drugem nizu mu je Nole vrnil že v naslednji igri in spet poravnal izid. Še en "break" je Špancu uspel v enajsti igri in ko je že kazalo, da bo Španec še osmič slavil v Parizu, je Đoković spet vrnil udarec in izsilil "tie break". V slednjem je Srb povedel s 4:1 in prednosti ni več izpustil iz rok.

Tudi zadnji, peti niz, je Nole začel v zmagovitem slogu. Dobil je že uvodno igro na Nadalov servis in v nato zadržal svoj začetni udarec. Tako je ostalo do osme igre, ko je Rafa slavil v dolgi in napeti izmenjavi in tako poravnal na 4:4 Ob tem je treba povedati, da je bil Srb pretežno kar sam kriv za izgubljeno prednost, saj se je v odločilni točki dotaknil mreže. V naslednjih štirih igrah sta oba igralca, ki dobila svoj začetni udarec. Ker je šlo za peti niz, podaljšana igra seveda ni prišla v poštev in čakali smo, da bo eden izmed obeh mojstrov naredil napako in doživel nezaslužen poraz.

Za Srba usodna šestnajsta igra

To se je zgodilo v šestnajsti igri (pred katero je Nole zahteval, da se igrišča spet uredi, a ga je sodnik zavrnil), ko je Đoković svoj servis izgubil brez dobljene točke in tako je Nadal v Parizu slavil že 58. zmago, ob tem ima Majorčan le en poraz na pesku Roland Garrosa.

Nadal: ''Novak je velik borec''

"To je zame zelo posebna zmaga in čestitke Novaku, res je pravi šampion. Verjamem, da bo enkrat osvojil tudi Roland Garros," je takoj po zmagi dejal 27-letni Španec in dodal: "Ko sem serviral za zmago, sem vedel, da bo izjemno težko, saj sem serviral proti vetru. Današnji dvoboj je bil podoben finalnemu na lanskem odprtem prvenstvu Avstralije, ko je po petih nizih zmagal Novak. Tokrat sem zmagovalec jaz in to je gotovo eden od čarov našega športa. Novak je velik borec in navdušen sem nad igro, ki sva jo prikazala.''

Đoković: ''Pokazal je pogum in vztrajal pri svoji igri''

novak đoković | Avtor: Reuters Reuters
Medtem pa je razočarani Đoković za poraz krivil tudi po njegovem slabo pripravljeno igrišče Philippa Chatrierja. Po porazu je jezno "napadel" organizatorje, da je bila igralna površina slaba in da so njegove pozive, naj jo popravijo, enostavno prezrli. Srbski igralec je trdil, da je igrišče presuho in da drsi, zato se je težko premikati, na kar je med dvobojem opozoril tudi glavnega sodnika.

"Želel sem, da bi igrišče polili z vodo. Ne zato, da bi se moj tekmec spotaknil ali kaj podobnega, ampak zato, ker menim, da je bilo presuho. Veter je precej peska spihal in po vsaki menjavi sem spraševal, kdaj bodo popravili igralno površino. Le 30 sekund traja, da se površina zmoči. Res se ni dalo igrati. Mislim, da je bilo to narobe, da niso upoštevali mojih želja," je dejal Đoković, ki mu v zbirki grand slamov manjka le še Roland Garros.

Po svojem petem porazu proti Nadalu na pariškem pesku je Srb čestital tekmecu: "Iskrene čestitke mojemu nasprotniku. Pokazal je pogum in vztrajal pri svoji igri in drznih udarcih, tudi ko je zaostajal za break."

Za drugo mesto v nedeljskem finalu sta loparja prekrižala šesti nosilec Francoz Jo-Wilfried Tsonga in četrti nosilec Španec David Ferrer, ki je slavil gladko zmago in se prvič v karieri prebil v finale turnirja za veliki slam. "Uvrstitev v finale Roland Garrosa je sanjska. Sploh še ne morem verjeti, kaj mi je uspelo," je po zmagi dejal 31-letni Španec.

OP Francije, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/3) : Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7
David Ferrer (Špa/4) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) 6:1, 7:6 (3), 6:2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.