Šport
16 ogledov

Nadalova srečna 13

rafael nadal novak đoković EPA
Rafael Nadal je v letu 2013 osvojil 13. lovoriko na turnirjih za grand slam, ki si jo je priigral na 13. turnirju v letošnji sezoni.

Leto 2013 je leto Rafaela Nadala. Španski teniški superzvezdnik je od februarja, ko se je vrnil po poškodbi kolena, nanizal 10 turnirskih zmag, kamor prištevamo dva turnirja za grand slam (Roland Garros, US Open), pet mastersov (Indian Wells, Madrid, Rim, Montreal, Cincinnati), dva turnirja serije ATP 500 (Acapulco, Barcelona) in turnir serije ATP 250 (São Paulo).

Za nameček je še dvakrat zaigral v finalu, edini spodrsljaj pa si je privoščil v Wimbledonu, kjer ga je v prvem krogu senzacionalno izločil Belgijec Steve Darcis.

Nadal: Osvojil sem več, kot sem kdajkoli sanjal

Kljub izjemnim rezultatom, ki so presegli tudi najbolj optimistične napovedi, pa je Nadal prepričan, da je nemogoče osvojiti vse štiri velike turnirje v eni sezoni.

''Mislim, da je dandanes zmaga na vseh štirih grand slamih v eni sezoni nemogoča za kogarkoli. Tako se mi zdi. Bomo videli, a danes so najboljši vedno zraven, zato moraš za zmago premagovati igralce kot so Roger Federer, David Ferrer, Andy Murray, Novak Đoković. Ti igralci ne izgubljajo v prvih krogih in zelo težko je biti vedno stoodstoten. Če tvoj nivo pade, boš izgubil proti enemu izmed teh tenisačev,'' je povedal Nadal, ki je imel po zmagi na Roland Garrosu (2010), Wimbledonu (2010) in US Opnu (2010) v Avstraliji priložnost, da postane prvi tenisač po Rodu Laverju, ki bi osvojil štiri zaporedne grand slame. Pohod na ''Rafa Slam'' se je ustavil v Melbournu, kjer ga je v četrtfinalu premagal rojak David Ferrer.

''Osvojil sem več, kot sem kdajkoli sanjal. Še naprej bom trdo delal, da bom imel možnosti za zmage na takšnih turnirjih. Nikoli ne veš, kdaj se bo začelo ali končalo, a 13 je izjemna številka,'' je dejal 27-letnik, ki je svojo pozornost že usmeril v zadnji del sezone, kjer bo lovil prvo mesto na lestvici ATP. ''Sezono si želim zaključiti z dobro igro in pozitivnimi občutki. To leto je bilo izjemno, zato moram trdo delati naprej, da bom konkurenčen do konca leta,'' je zaključil Nadal.

Laverjev dosežek ostaja nedotakljiv

Teniški žargon razlikuje med izrazoma ''Calendar Grand Slam'' in ''Non-calendar Grand Slam''. Prvi označuje dosežek, ko tenisač osvoji vse štiri velike turnirje v eni sezoni. V moški konkurenci posameznikov je to uspelo le Avstralcu Rodu Laverju, in to kar dvakrat (1962, 1969).

Drugi izraz označuje dosežek, ko tenisač osvoji štiri zaporedne velike turnirje, toda ne nujno v eni sezoni. Roger Federer je imel dve priložnosti, a je tako leta 2006 kot 2007 izgubil v finalu Roland Garrosa. Svojo priložnost je imel tudi Novak Đoković, ki je po treh zaporednih lovorikah prav tako klonil na pariškem pesku (2012). Tako Federer (dvakrat) kot Đoković sta v Parizu izgubila proti Nadalu. Slednji je imel svojo priložnost v Avstraliji leta 2011, kjer je izgubil proti Ferrerju.

rafael nadal | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.