Šport
185 ogledov

"Nadalu namesto pokala izročite kar Eifflov stolp"

rafael nadal Epa
Teniška javnost je v pričakovanju spektakla v Parizu, kjer se bosta v finalu Roland Garrosa pomerila Novak Đoković in Rafael Nadal.

Težko pričakovani obračun prvega in drugega igralca sveta bo njun tretji v finalu OP Francije, osmi skupno. Zgodovina je na strani Nadala, t.i. "kralja peska", 12-kratnega zmagovalca turnirja in branilca naslova.

Španec v medsebojnih dvobojih z Đokovićem v Parizu vodi 6-1, 2-0 v finalih, a letošnje okoliščine mu niso pisane na kožo. 

rafael nadal Fenomen Šport Zanesljiv kot smrt in davki, streljaj od izenačitve rekorda novak đoković Mesarsko klanje Šport Đoković po epskem boju v finale Roland Garrosa

novak đoković | Avtor: Epa Epa
Turnir se zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa izjemoma igra septembra/oktobra, temperature v Parizu pa so vseskozi na meji sprejemljivega. Za nameček so organizatorji pred letošnjim turnirjem zamenjali žogice, ki se slabše odzivajo na Nadalovo pomembno orožje, to je brutalen spin na forehand strani.

Nadal prav tako ne bo mogel računati na tradicionalno visok odboj žogice, h kateremu ključno pripomorejo visoke temperature in suho igrišče, razmere v Parizu pa so hladne in vlažne. 

Đoković po ocenah strokovnjakov še nikoli ni imel lepših možnosti za zmago proti Nadalu, vendar stavnice še vedno nekaj več možnosti pripisujejo kralju peska. Roland Garros je Nadalova dnevna soba, kjer je doslej odigral 101 obračun in zabeležil neverjetnih 99 zmag. Še noben tenisač ga v finalu, kjer ima popoln izkupiček (12-0!), ni raztegnil v pet nizov.

novak đoković | Avtor: Epa Epa
Za Đokovića bo to peti finale na Roland Garrosu, doslej je osvojil eno lovoriko (2016). Dvakrat je bil od njega boljši Nadal, enkrat pa Švicar Stan Wawrinka. Prvi igralec sveta je sicer eden od samo dveh tenisačev, ki so v Parizu uspeli premagati Nadala, drugi je Šved Robin Söderling.

Nedeljski finale bo 56. obračun med obema rivaloma, kar je rekord v odprti eri. Zadnjega januarja letos je sicer na trdi podlagi v dveh nizih dobil Đoković, zadnji dvoboj na pesku pa je na lanskem masters v Rimu pripadel Nadalu.

"Zame je Rafael Nadal še vedno favorit," je v napovedi finala dejal Đokovićev nekdanji trener Boris Becker. Drugačnega mnenja je aktualni član ekipe Goran Ivanišević. "V teh pogojih Nadal nima nobenih možnosti proti Novaku," pravi nekdanji hrvaški as.

Britanec Tim Henman, nekoč četrti igralec sveta, je Nadalovo uvrstitev v 13. finale pospremil z besedami: "Njegove številke na Roland Garrosu so fenomenalne. Pa saj to je šala! 99 zmag in dva poraza. Neverjetno, kako vzdržuje formo. V finale se je spet uvrstil brez izgubljenega niza."

Zanimivo se je na uspeh rojaka odzval tudi nekdanji španski tenisač Nicolas Almagro. "Nadal si namesto pokala zasluži kar Eifflov stolp," je dejal.

Nadal (19) bi se v primeru zmage po števili grand slamov izenačil z rekorderjem Rogerjem Federerjem (20). Đoković, 17-kratni zmagovalec velikih turnirjev, pa bi z 18. zmago še drugič dopolnil "karierni grand slam" (zmaga na vseh štirih grand slamih), kar je v zgodovini uspelo samo Rodu Laverju in Royu Emersonu.

rafael nadal | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.