Šport
31 ogledov

Comanecijeva ostro nad rojaka

Nadia Comaneci EPA
Teniški konec tedna je bolj kot dogodki na igriščih zaznamoval hud incident, ki ga je povzročil nekdanji romunski zvezdnik Ilie Nastase.

Nekdanji prvi igralec sveta Ilie Nastase je na tekmi ženskega pokala Fed zaradi rasističnih opazk in žaljivega obnašanja moral zapustiti dvoboj ekip Romunije in Velike Britanije. Prislužil si je številne ostre kritike.

Med tistimi, ki so ostro obsodili njegovo obnašanje, je bila tudi Nadia Comaneci. Nekdanja telovadka in ena največjih zvezdnic romunske športne zgodovine je bila ostra v odzivu na neprijetno dogajanje.

"Ilie je moj prijatelj že dolgo, toda ne morem ga braniti v tem grdem primeru, privoščil si je preveč, vse skupaj je zelo grdo," je sporočila zdaj 55-letna petkratna olimpijska prvakinja.

Sedemdesetletni Nastase je bil uradno kapetan romunske teniške ekipe. Njegovi izpadi ob igrišču so se začeli, ko je kolegico na drugi strani Anne Koethavong in najboljšo britansko igralko Johanno Konta sredi dvoboja verbalno napadel in ju hudo zmerjal. Besede so bile tako ostre, da je igralka na igrišču začela neutolažljivo jokati in sodnik je moral za 20 minut prekiniti dvoboj.

Nastase se tu ni ustavil, ampak se je lotil še glavnega sodnika. Po nizu zmerljivk je sodnik zahteval, da mu varnostniki odvzamejo akreditacijo in ga pospremijo s stadiona.

Tudi o noseči Sereni

Že v dneh pred dvobojem je Nastase s svojim obnašanjem opozoril nase. Na žrebu je pred televizijskimi kamerami in mikrofoni pristopil do kapetanke Koethavongove in jo vprašal za številko njene sobe, v pogovoru z romunskimi novinarji pa je imel tudi rasistično opazko o nosečnosti najboljše igralke na svetu Američanke Serene Williams. Dejal je: "Bomo videli, kaj bo prišlo ven. Čokolada z mlekom?"

Kljub prepovedi se je dan po incidentu spet pojavil na stadionu in prostore za pomembneže zapustil šele na zahtevo predsednika tamkajšnje teniške zveze.

Romunija je sicer na koncu dobila dvoboj in si zagotovila obstanek v drugi svetovni skupini pokala Fed.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.