Šport
32 ogledov

Nagradni kviz: 12. Mali kraški maraton

11. Mali kraški maraton Sežana tek tekači
1/10
Miha Grgič Jelen
Tradicija nekaj velja in na tekaško dajo veliko predvsem tekači. 12. Mali kraški maraton bo poseben, saj se je zgodilo prvič, da je štartnih številk zmanjklo za vse, ki bi se želeli odpraviti na 21- ali 8-kilometersko preizkušnjo. Razlog več za tiste, ki so bili prepozni, da se v nedeljo pridružijo pohodnikom po poti Srečka Kosovela.

Morda pa je to priložnost, za spoznavanje tekmovanja v hitri hoji, da, tudi to pripravljamo v sklopu Malega kraškega maratona. Otvoritev tekaške sezone v Sloveniji, tega res ne gre zamuditi. Po dolgem času je napovedana vremenska napoved tako zelo ugodna, da kar težko verjamemo, saj smo bili v preteklosti kos že močni burji, dežju in obojemu skupaj. Očitno pa nas letos čaka sončno vreme, v katerem bodo blestele plesalke Ice Ladies, tudi s pomočjo pevca Nicka Papisa tik pred štartom.

NAGRADNI KVIZ: 12. Mali kraški maraton

Več kot 6000 parov tekaških copat se bo malce pred 11. uro sprehodilo v štartni lijak, kjer bo s pozdravom, tako kot na predstavitvi maratona v Lipiškem Grand Casinoju:, začel sežanski župan Davorin Terčon: "Veseli me, da bo Sežana ponovno tekaško mesto. Glede na to, da bo tu več kot 3000 tekačev in še mnogo spremljevalcev, lahko trdimo, da bo to pravi tekaški praznik. Seveda ne bo šlo brez tradicionalne kraške jote."

Da so priprave v zaključni fazi je potrdil tudi direktor Zavoda ŠTIP Božidar Dragan: "Prireditev iz leta v leto raste in prišli smo do točke, ko bo potrebno močno razmislit, kako naprej. Letos zaradi prostorske stiske žal ne bomo mogli sprejeti vseh, ki bi si tega želeli." Trasa ostaja nespremenjena, za tretjino proge so znova poskrbeli italijanski kolegi iz društva Amici del tram de Opicina, ki jih vodi Carlo Irace: "Mi smo že danes pripravljeni na tekmovanje. Organizacije Malega kraškega maratona se zelo veselimo, saj je to postala ena izmed največjih, predvsem pa najbolje organiziranih rekreativnih prireditev v tem delu regije."

Atletsko stezo bodo zasedli hitrohodci, premierno pa Fabio Ruzzier pripravlja tudi tekmovanje za mladince. In medtem, ko bodo najstarejši tekači premagovali kilometre kraške pokrajine, se bodo najmlajši bodoči maratonci preizkusili v treh različnih otroških tekih, zabaval jih bo čarodej Jole Cole, na starše pa bodo počakali v otroškem varstvu. Poleg tradicionalnega športnega sejma in tržnice kraških dobrot, bodo tekače na progi spremljali kar trije orkestri (iz Sežane, Divače, Trebč) za dobro vzdušje bodo z mikrofonom v roki skrbeli Miha Penko, Matic Švab in Nik Papič.

Navijači so vedno v zadnjih metrih bodrili tekače, zato bodo na letošnji prireditvi v roke dobili table z različnimi parolami. In za večino tekačev bo ta kot pisana na kožo: "Srečen sem, ker lahko tečem!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.