Šport
15 ogledov

Najbolj ga mikajo grand slami

juan martin del potro grega žemlja EPA
Teniški igralec Grega Žemlja je v letošnji sezoni začrtal nove mejnike slovenskega tenisa. Z uvrstitvijo v finale ATP turnirja na Dunaju se je zavihtel na 50. mesto lestvice ATP, uspešen pa je bil tudi na turnirjih za grand slam, kjer se je v New Yorku prebil do tretjega kola.

V finalu Dunaja ste odlično začeli, v prvem nizu celo povedli z brejkom, kaj ste razmišljali v tistem trenutku?
Začel sem zelo dobro. V ključnih trenutkih sem vedno odigral najboljše. Mislim, da je takrat on po mojih dveh neizsiljenih napakah dvignil nivo igre in nekaj iger sem se nekoliko slabše počutil. Verjamem pa, da je v tistem trenutku prišla do izraza njegova kvaliteta, ne moja slabša igra.

Izjemno ste igrali tudi na US Opnu, kjer ste kot prvi Slovenec zaigrali v tretjem kolu turnirja za grand slam. Kateri dosežek vam pomeni več?
Več mi pomeni finale Dunaja, ki je tudi točkovno več vreden. Zaigrati v finalu je nekaj posebnega, saj se igra za končno zmago. Vedno sem bil igralec, ki se najraje udeležuje grand slamov.  Na US Opnu sem imel fenomenalen občutek, saj so grand slami največji turnirji na svetu. Tudi v prihodnosti želim najbolje nastopati na teh turnirjih.

Kateri grand slam pa vam je najljubši?
Ne ustreza mi samo Pariz. V Avstraliji sta mi všeč klima in podlaga. New York mi je všeč kot mesto, teniški center pa je zares izjemen. Wimbledon je poseben zaradi travnate podlage.

Pa je možno kje v Sloveniji aktivno trenirati na travnati površini?
Enkrat sem poskusil na travi blizu Kranja, ampak se je izkazalo, da je zelo težko trenirati.

Ste oboževalec Rogerja Federerja, s katerim ste se že pomerili. Ali si želite v prihodnosti zaigrati tudi z Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom?
S temi igralci je super igrati, saj je to potrditev, da trkaš na vrata najboljših. Nimam pa kakšne posebne želje, enostavno se ne obremenjujem s tem.

Kakšen je vaš odnos z Aljažem Bedenetom in Blažem Kavčičem? Z Aljažem sta se celo pomerila v finalu challengerja na Kitajskem?
Naš odnos je zelo kolegialen in sproščen. Pred finalom sva se z Aljažem skupaj ogrevala in bilo je veliko smeha. Ko pa enkrat stopiš na igrišče, je vsak na svoji strani in takrat je treba dati vse od sebe.

žemlja  op zda | Avtor: EPA EPA
Ali lahko tenisač z igranjem na challengerjih in uvrščanjem v drugo, tretje kolo turnirjev ATP potuje po svetu in dostojno živi?
Z drugimi in tretjimi koli si težko ustvariš finančno zalogo. To je glavna problematika na ATP turneji. Igralci si prizadevajo, da bi bili tisti, ki izpadejo v prvih kolih, bolje plačani, denarni sklad pa bi se bolj pravično razdelil. Prvim trem igralcem dodaten milijon ali pet milijonov ne pomeni veliko. Na nek način pa je to treba razumeti, saj privabljajo medije in sponzorje.

Psihološka pripravljenost je ena najpomembnejših teniških prvin. Ali obstaja trening, s katerim bi se lažje soočili z napetimi trenutki v dvoboju?
Takšne situacije je težko trenirati, ker na treningu nisi v enakem položaju. To osvojiš s tekmami in izkušnjami. Obstajajo zelo dobri športni psihologi, kar lahko povem iz lastnih izkušenj, in mislim, da sem v tem pogledu postal boljši igralec, kot sem bil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.