Šport
60 ogledov

"Najslajše šele prihaja"

Olimpijci Rio Saša Despot
Slovenska rokometna reprezentanca se na olimpijske igre v Rio de Janeiro v ponedeljek odpravlja po uspehu na aprilskem kvalifikacijskem turnirju v Malmöju ter junijski uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2017, za katero je morala ugnati četrtouvrščeno ekipo evropskega prvenstva Norveško.

V Brazilijo bo odpotovalo 17 rokometašev, petnajst jih bo lahko po pravilih mednarodnega olimpijskega komiteja nastanjenih v olimpijski vasi, dva pa izven nje. Pravico nastopa ima 14 igralcev, možna je menjava vratarja kadarkoli med turnirjem ter dve menjavi igralcev, ena do četrtfinala, ena pa kadarkoli. Selektor Veselin Vujović bo štirinajsterico določil pred začetkom turnirja.

"Za nami je slab mesec dni priprav, težkega obdobja, v katerem ni bilo nobenih počitnic, a najslajše šele prihaja. Za vse nas je igrati za reprezentanco na olimpijskih igrah in biti del celotne delegacije velika čast, zato že komaj čakamo, da gremo in da se turnir začne," je na novinarski konferenci v prostorih občine Hrpelje-Kozina dan pred odhodom dejal slovenski kapetan Uroš Zorman.

Vratar Gorazd Škof ga je dopolnil: "Mislim, da bomo v prihodnjih dne uredili vse težave s poškodbami in bomo na olimpijskih igrah zaigrali v popolni postavi. Vsaka tekma bo zelo pomembna, nekako pa vsi živimo za četrtfinale, ki odloča, ali se vračaš domov ali ostaneš do konca in se boriš za najvišja mesta. Upam, da bomo s selektorjem našli pravo pot, da bomo takrat v najboljši formi, saj se križamo z zelo težkimi tekmeci, a če želimo doseči kaj več, bomo morali premagati tudi enega izmed favoritov."

Tri zmage in poraz

Priprave na OI so potekale od 4. julija na Rogli, v Zrečah in v Kozini, izbranci Veselina Vujovića pa so odigrali štiri pripravljalne tekme ter zabeležili dve zmagi proti Tuniziji ter zmago in poraz proti Hrvaški. Zadnji testni dvoboj pred začetkom turnirja bodo odigrali v Riu de Janeiru 4. avgusta pol ure po polnoči po slovenskem času.

"Priprave so v zadnji fazi prinesle nekaj manjših težav, ki jih prej nismo imeli, predvsem poškodbi Bezjaka in Gabra. Po popoldanskem treningu bomo videli, v kakšnem stanju sta oba igralca, a verjamem, da bosta oba v pravem stanju, da zaigrata na olimpijskih igrah. Na zadnji tekmi s Hrvaško v Opatiji, kjer niso igrali Dolenec, Škof in Zorman in po kateri sicer z igro nisem bil najbolj zadovoljen, smo dokazali, da smo resna in dobra reprezentanca in nas niti Hrvaška, ki je zaigrala v polni postavi, ni mogla premagati na lahek način. Trud igralcev je na najvišji ravni, mislim, da je vzdušje v ekipi odlično in smo pripravljeni na vse, kar nas čaka. Komaj čakamo, da odidemo na pot in da končno pridemo v Rio de Janeiro," je pojasnil selektor Vujović.

Ekipa se bo na pot odpravila v ponedeljek zjutraj prek beneškega letališča in Lizbone ter bo v Brazilijo prispela v torek v zgodnjih jutranjih urah. Po prevzemu akreditacij in nastanitvi v olimpijsko vas jo čaka aklimatizacija ter prvi treningi v olimpijski dvorani, ki sprejme 12.000 gledalcev.

Izven vasi Miklavčič in Lesjak

Potem ko so slovenski rokometaši pred dnevi določili ekipo za nastop na bližnjih olimpijskih igrah, je dan pred odhodom selektor Veselin Vujović tudi določil, kdo od potnikov v Rio bo imel status rezerv. To bosta David Miklavčič in vratar Urban Lesjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.