Šport
36 ogledov

Največji talenti slovenskega športa

Barbara Špiler je upravičila vlogo favoritinje in zmagala z metom, dolgim 59,33 Fotosi
Slovenci smo vedno veljali za športni narod. Nenazadnje je to potrdila analiza spletne strani GSN Global Cup, ki je Slovenijo glede na število prebivalcev postavila na četrto mesto po športnih uspehih na svetu. A kdo bo nadaljeval te uspehe v prihodnosti?

Za Tino Maze, Primožem Kozmusom, Petro Majdič, Primožem Peterko in drugimi slovenskimi športniki, ki so na največjih tekmovanjih poskrbeli, da se je igrala slovenska himna, pričakujemo nova imena, ki se šele prebijajo v ospredje.

Preverili smo, kateri so tisti športniki in športnice, na katere lahko Slovenija računa na prihodnjih svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Tokrat smo se osredotočili na športe, ki so del poletnih olimpijskih iger, v četrtek pa sledijo zimski talenti.

Barbara Špiler (atletika)
Devetnajstletna Barbara Špiler je na 21. mladinskem evropskem prvenstvu v atletiki v Talinu v Estoniji v finalu meta kladiva osvojila zlato medaljo z rekordom prvenstev in slovenskim državnim rekordom 67,06 metra. S tem je nadgradila naslov svetovne prvakinje med mlajšimi mladinkami iz Italije pred dvema letoma.

nastja kolar | Avtor: ŽTK Maribor Nastja Kolar ŽTK Maribor
Nastja Kolar (tenis)
17-letna slovenska teniška igralka Nastja Kolar je v švicarskem Klostersu osvojila naslov evropske prvakinje do 18 let. Kolarjeva velja za enega naših največjih teniških upov, kljub mladosti pa je na WTA turnirju v Bad Gestainu dokazala, da lahko že zdaj premaguje tudi izkušene igralke iz najboljše stoterice, letos pa je pokorila konkurenco na ITF turnirju v Mariboru. Samo letos je pridobila skoraj sto mest na lestvici WTA.

Simon Brus (kajak)
17-letni slovenski kajakaš Simon Brus bo eden najbolj vročih kandidatov za kolajne na olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2012 gostil London. Na evropskem prvenstvu v slalomu v Banjaluki se je okitil z naslovom mladinskega prvaka, že prej pa se je izkazal tudi v članski konkurenci, ko je na EP skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem priveslal do zlate moštvene kolajne. Že lani je bil najboljši na prvih olimpijskih igrah mladih v Singapurju, za nameček pa je bil še svetovni podprvak na mladinskem svetovnem prvenstvu v Foixu.

Komaj 17-letni Simon Brus si je na zadnji izbirni tekmi zagotovil EP. (Foto: Nin | Avtor: Nina Jelenc Nina Jelenc
Robert Renner (atletika)

17-letni skakalec s palico Robert Renner se je na svetovnem prvenstvu mlajših mladincev v Lillu okitil z zlatom, za to pa je moral preskočiti 5,25 metra. Cilj Rennerja, ki je s tem postavil svoj osebni in slovenski mladinski rekord, so OI v Braziliji leta 2016. V Riu de Janeiru si želi preskočiti 580 centimetrov, s čimer bi se lahko potegoval za olimpijsko kolajno.

Luka Rupnik (košarka)
Čeprav Slovenija v mlajših selekcijah ne ponavlja uspehov prejšnjih generacij, ki so se z največjih tekmovanj pogosto vračale s kolajnami, pa talentov ne manjka niti v košarki. Eden največjih je Luka Rupnik, ki je bil lani decembra v New Yorku na tekmi talentov z vsega sveta izbran za najboljšega košarkarja. V Madison Square Gardnu je bil s 27 točkami in sedmimi podajami najbolj koristen igralec srečanja, njegovo predstavo, ki ga je okronala za MVP, pa so med drugim spremljali Michael Jordan, Kevin Durant in Vince Carter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.