Šport
127 ogledov

Največji uspeh in stopničke za slovenskega kajakaša

Martin Srabotnik Profimedia
Med kajakaši v Tacnu zmaga Prskavcu, najboljši Slovenec Srabotnik drugi.

Slovenski kajakaši so imeli v finalu tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Tacnu tri predstavnike, najboljši je bil Martin Srabotnik na drugem mestu. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec.

Srabotnik je za zmagovalcem zaostal 1,37 sekunde, pred njim je sicer sprva končal še Italijan Giovanni de Gennaro, ki pa je dobil 50 sekund pribitka in končal na devetem mestu. Peter Kauzer je bil na koncu četrti (+6,15), Ulan Valant pa na šestem mestu (+10,11).

Kauzer in Srabotnik sta imela drugi najboljši čas polfinala, mladi Valant se je v finale uvrstil s sedmim časom. Srabotnik je sicer dosegel svojo najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala, 26-letni Celjan je bil najboljši deveti.

"Prve stopničke v karieri in to na domači tekmi, težko bi bilo bolje. Premagal me je le olimpijski prvak, bil pa sem boljši od številnih velikih imen. Užival sem na progi, vzdušje je bilo odlično, imel sem tudi svoje navijače. Vožnja v finalu ni bila perfektna, a dovolj dobra, da sem se uvrstil med najboljše, kar je najpomembneje. Za tak uspeh je treba tvegati, a kontrolirano. Tvegal sem, kjer sem lahko, pomagala mi je samozavest, ki sem jo pridobil na prejšnjih tekmah. To drugo mesto je potrditev dobrega dela in motivacija za naprej," se je smejalo Srabotniku, ki je v polfinalu prav tako dosegel drugi čas, delil si ga je z reprezentančnim kolegom Kauzerjem.

Temu se finalna vožnja ni posrečila, kljub temu pa je prišel do četrtega mesta, s tem pa ni bil zadovoljen. Še posebno je bil razočaran nad svojo vožnjo, v kateri je bilo preveč napak, nabral si je kar šest kazenskih sekund. Brez njih bi bil drugi, zelo blizu pa bi bil prvemu mestu, saj je po času za Čehom zaostal vsega 15 stotink sekunde.

"Vse se mi je podrlo že na začetku pri prvih vratcih oziroma na rampi. S tem se sicer upanje ni končalo, na tej progi se napako da popraviti. A čoln mi ni stekel, mučil sem se od starta do cilja in rezultat je tak, kot je, moram se zadovoljiti s četrtim mestom. Škoda, polfinalna vožnja je bila precej boljša," ni bil najbolj zadovoljen Hrastničan.

Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnil 22-letni Ljubljančan Valant, ki se je prvič uvrstil v finale. "Vožnja v finalu ni bila najboljša, očitno mi je zmanjkalo izkušenj. A z doseženim sem zelo zadovoljen, v taki konkurenci biti šesti je super rezultat. Dobil sem dodatno voljo za delo," je bil dobro razpoložen Valant.

Še pred fanti je do svoje uvrstitve kariere, petega mesta, prišla tudi Eva Alina Hočevar. "Pred startom so mi zaradi vzdušja šle kocine pokonci. Bila sem pozitivno nervozna in s solidno vožnjo prišla do vrhunskega rezultata. Doslej v kajaku še nikoli nisem bila v finalu, to mi je uspelo le v kanuju. Hvaležna sem, da sem se v kvalifikacijah za las uvrstila v polfinale in lahko pokazala svoje znanje. Predvsem polfinalna vožnja je bila res odlična," je dejala Hočevarjeva.

Slabše volje je bila Eva Terčelj, ki je zasedla osmo mesto. Na progi je bila hitra, a je zgrešila vratca, za kar je prejela 50 kazenskih sekund. Brez te napake bi se zanesljivo uvrstila na drugo mesto, na cilju je imela 46 stotink slabši čas od zmagovalke, prve favoritinje Jessice Fox. Drugo mesto je sicer osvojila Britanka Mallory Franklin, najboljša v kvalifikacijah, tretja je bila Ukrajinka Viktorija Us.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.