Šport
932 ogledov

Slovenski as že slavil zmago, a je nato prišla še kazen

Benjamin Savšek Anže Malovrh/STA
Savšek z novimi stopničkami povabil na savske brzice v Tacnu.

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Krakovu na Poljskem v konkurenci kanuistov končal na drugem mestu. Zaostal je zgolj za zmagovalcem Francozom Nicolasom Gestinom. Savšku je zmago odnesla napaka, dotik v protitočnih, 14. vratcih, zaradi katere je prejel dve sekundi kazenskega pribitka.

Po dvojni zmagi pretekli konec tedna na svetovnem pokalu v Pragi, ko sta vso konkurenco pokorila kajakaš Peter Kauzer in kanuist Luka Božič, se bo z odličjem v domovino vrnil tudi aktualni olimpijski in evropski prvak. Na uvodni tekmi v Pragi je na šestem mestu ostal brez stopničk.

Savšek, ki je vodil po polfinalu, se je v Krakovu v finalu meril za zmago, v cilj je prišel z veliko prednostjo, a je po pribitku zaradi dotika na koncu za prvim mestom zaostal zgolj štiri stotinke sekunde. Na tretjem mestu je bil Britanec Adam Burgess (+0,35). Po prihodu v cilj, ko se je na ekranu izpisala prednost 1,96 sekunde, se je Savšek celo veselil zmage, a so mu naknadno zaradi minimalnega dotika pribili dve sekundi kazni.

Petintridesetletni kanuist tacenskega kluba si je sicer priveslal že petnajste stopničke na tekmah svetovnega pokala. Najboljši slovenski kanuist je petič osvojil drugo mesto v tej seriji tekem. Sicer ima še štiri zmage in šest tretjih mest.

"Zadovoljen sem. Bila je izenačena tekma, česar sem se zavedal že pred finalnim nastopom. Proga je takšna, da so časi na koncu zelo izenačeni in zavedal sem se, da bo potrebno biti zelo natančen in hiter. Vesel sem, da mi je kljub dotiku uspelo priveslati do drugega mesta. To mi daje zagon za naslednje tekme svetovnega pokala. Poskušal bom še naprej veslati v finalu in se boriti za najvišja mesta," je bil, kljub napaki, zadovoljen Ljubljančan.

Benjamin Savšek | Avtor: Epa Epa

"Zadovoljen sem s konstantnostjo. Potrebno je bilo napadati od starta do cilja. Povsod, na vseh vratih, je bilo potrebno uporabiti precej moči, da je čoln hiter in da je lepo tekel. Prepričan sem, da bo prihodnji teden v Tacnu še bolj zanimivo, saj je voda bolj divja. Tam se vidi, kdo ima več občutka za vodo," je dodal.

"Počutim se zelo dobro in sem dobro pripravljen, ampak si ne želim ustvarjati prevelikega pritiska. Tekma bo doma, vzdušje je vedno vrhunsko, ampak morda zaradi tega tekmovalci zmeraj čutimo malo več pritiska. Osredotočil se bom na nastop in poskušal prikazati vrhunske vožnje, takšne, kakršnih sem sposoben. Upam na najboljše," je vse navijače in ljubitelje kajakaškega športa povabil v Tacen.

Božič, ki je prejšnjo nedeljo zmagal na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala na Vltavi v Pragi, je tekmovanje končal v polfinalu tik za deseterico najboljših na 11. mestu. Božiču je pol sekunde zmanjkalo do velikega finala, usoden pa je bil dotik zadnjih vrat.

Edina slovenska finalistka Alja Kozorog je v konkurenci kanuistk osvojila osmo mesto. Imela je sicer dva dotika in štiri kazenske sekunde, kar ji je onemogočilo še višjo uvrstitev. Zmagala je Britanka Mallory Franklin.

V polfinalu sta veslali še Lea Novak in Eva Alina Hočevar, vsaka sta imeli po dva dotika, ter osvojili 21. oziroma 22. mesto.

Po dveh tekmah svetovnega pokala je razveseljiv tudi pogled na lestvico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kauzer vodi med kajakaši s 100 točkami, v kanuju pa je Savšek v skupnem seštevku drugi, Božič pa tretji.

Dosežki slovenskih slalomistov na divjih vodah v uvodnih preizkušnjah svetovnega pokala v Pragi in Krakovu so izvrstno vabilo na tretjo tekmo svetovnega pokala, ki bo prihodnji konec tedna potekala v Tacnu. Na Savi bodo v petek na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa boji za odličja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.