Šport
222 ogledov

Slovenec že na prvi tekmi Svetovnega pokala pokoril vso konkurenco

Luka Božič Profimedia
Božič zmagovalec tekme svetovnega pokala na Vltavi, Savšek šesti.

Luka Božič je zmagal na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi na Češkem. Božič je v konkurenci kanuistov pokoril vso konkurenco, potem ko je bil v današnjem polfinalu sedmi. Olimpijski prvak Benjamin Savšek je tekmovanje na Vltavi končal na šestem mestu. V polfinalu je veslal še Anže Berčič, ki je bil na koncu 17.

Zaključuje se še en izjemen konec tedna za slovenske divjevodaše. Po sobotni zmagi Petra Kauzerja na svetovnem pokalu v Pragi in devetih kolajnah spustašev na divjih vodah na svetovnem pokalu v Celju, je v nedeljo za piko na i poskrbel še kanuist Luka Božič. Na Vltavi je na prvem svetovnem pokalu ponovil Kauzerjev uspeh in ugnal vso konkurenco.

Šport: Kauzer za las ujel finale, nato se je snel z verige - Peter Kauzer Zmaga! Šport Kauzer za las ujel finale, nato se je snel z verige

Božič je zadnji tekmovalni dan uvodne tekme za svetovni pokal v Pragi ugnal vse konkurente in se veselil pete zmage na tekmah za svetovni pokal, sicer pa devetnajstih stopničk v tej seriji tekem. Najprej je kolajne osvajal skupaj s Sašem Taljatom v dvojcu, prvo posamično kolajno v kanuju enosedu pa je osvojil leta 2014, ko je bil tretji v Tacnu.

Doslej je zmagi v kanuju enosedu zabeležil v La Seu d'Urgellu (2018) in Tacnu (2020), v dvosedu pa v Pragi (2011) in Londonu (2014). V zadnjem času primorski kanuist ni skrival nezadovoljstva, saj nikakor ni našel konstantnosti, ki ga je krasila v preteklosti. A tokratna finalna vožnja v Pragi, kjer je najbližjega konkurenta Francoza Nicolasa Gestina ugnal skoraj za sekundo, ga je navdala z več optimizma.

"Za mano je izjemen dan. Zelo sem zadovoljen, da je končno spet prišel ta dan. Po dveh letih dobrih, slabih, dobrih, slabih voženj, je to obliž na rano. Danes sem pokazal, da sem še vedno del te elite in upam, da mi bo tako uspevalo še naprej. Zelo sem vesel, da sem končno znova na vrhu, od zadnje zlate kolajne je preteklo kar nekaj časa, bilo je v koronskem letu 2020. Zelo sem zadovoljen, da sem uspel prikazati takšno vožnjo, kot jo kažem na treningih. Popoln dan," je bil navdušen Primorec.

"Storil sem korak naprej od preteklih tekem. Kvalifikacijska vožnja je bila zadovoljiva, potem pa sem samo še stopnjeval. V polfinalu sem imel nekaj težav, ampak sem vse spretno rešil. V finalu mi ni preostalo drugega, kot da se sprostim in napadem kolajno. Ničesar nisem imel izgubiti. Šel sem na polno in na koncu se je izšlo," je svoj nastop opisal Božič.

Luka Božič | Avtor: Profimedia Profimedia

Po polfinalnem nastopu je bil Benjamin Savšek drugi, a mu v finalu na progi, kjer je dosegal nekatere izmed svojih največjih uspehov, ni šlo kot si je zadal. Na koncu je bil šesti.

"V finalu se nisem najbolje znašel, saj mi čoln ni tako dobro stekel kot v polfinalu. Sicer sem poizkušal držati dobro linijo, a v kombinacijah sem preveč zaostajal in v 'rolcah' mi je čoln precej zaustavljalo. Na koncu se ni izšlo za kakšno višje mesto, sem pa vesel, da sem nastopil v finalu in da iz tekme v tekmo poskušam držati dober tempo. Bila je kar zahtevna postavitev proge, morda sem preveč kontroliral svojo vožnjo in nisem dovolj krajšal svojih linij, zaradi česar me je tudi voda bolj ustavljala," je povedal Savšek.

Benjamin Savšek | Avtor: Epa Epa

V konkurenci kanuistk je v polfinalu slovenske barve zastopala Eva Alina Hočevar, ki je bila blizu najboljši deseterici, saj je bila trinajsta, od finala jo je ločila sekunda in pol. Polfinalna vožnja se je ponesrečila številnim tekmovalkam in favoritke so delale napake kot po tekočem traku.

Olimpijska prvakinja Jessica Fox je bila šele 24., na 21. mestu je tekmo zaključila svetovna prvakinja iz leta 2019 in bronasta z OI v Tokiu Nemka Andrea Herzog, v polfinalu pa so obstale tudi Brazilka Ana Satila, Španka Miren Lazkano, Avstrijka Viktoria Wolffhardt, Ukrajinka Viktorija Us. V finalu si je zmago priveslala Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Nemka Elena Lilik, tretja pa Čehinja Martina Satkova.

Prihodnji teden bo svetovni pokal v slalomu na divjih vodah potekal v Krakovu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.