Šport
1068 ogledov

Največji vseh časov napovedal slovo. Igral bo le še na...

Šport: Federer navdušil teniški svet z odlično novico Epa
Federer prihodnji teden končuje kariero.

Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je na družbenem omrežju Instagram potrdil, da bo pri 41 letih končal bogato kariero. To se bo zgodilo po Laverjevem pokalu prihodnji teden.

"Laverjev pokal prihodnji teden v Londonu bo moj zadnji turnir v okviru ATP. Seveda bom v prihodnje še igral tenis, ampak ne na turneji ali grand slamih," je zapisal Federer.

Federer, rojen 8. avgusta 1981 v Baslu, je poklicni teniški igralec od leta 1998, prvič je postal številka 1 svetovnega tenisa februarja 2004, s turnirskimi nagradami pa je zaslužil 130.594.339 ameriških dolarjev oziroma približno toliko evrov.

Velja za morda celo najboljšega teniškega igralca vseh časov. Prvo mesto na na ATP-jevi lestvici je zasedal kar 310 tednov, od tega rekordnih 237 zaporednih tednov. Kot številka svetovnega tenisa je leto končal petkrat.

Dobil je kar 103 ATP turnirjev, kar je drugo največ v zgodovini, le za Jimmyjem Connorsom. Slavil je na kar 20 grand slamih, s čimer zaostaja le za Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem. Je rekorder z osmimi zmagami v Wimbledonu, petimi zmagami na OP ZDA in šestimi zmagami na zaključnem turnirju leta ATP Finals. Šestkrat je dobil še OP Avstralije in enkrat OP Francije.

Ob Nadalu in Đokoviću je sestavljal "veliko trojico", ki je zadnjih dvajset let dominirala na teniških igriščih in se bo v zgodovino zapisala kot verjetno trije najboljši igralci vseh časov.

Roger Federer | Avtor: Profimedia Profimedia

Federer je sicer osvojil svoj prvi največji turnir ravno v Wimbledonu leta 2003, pri vsega 21 letih. Med leti 2003 in 2009 pa je nato na 28 grand slamih kar 21-krat nastopil v finalu. Leta 2004, 2006 in 2007 je zaključil s kar tremi zmagami na grand slamih ter zmago na zaključnem turnirju leta. Prav tako je v tem svojem zlatem obdobju petkrat zapored osvojil Wimbledon in OP ZDA.

Karierni grand slam mu je uspelo osvojiti leta 2009 z zmago na OP Francije v Roland Garrosu, potem ko je moral prejšnja tri leta vsakič priznati premoč Nadalu v velikem finalu. Istega leta je z zmago v Wimbledonu prehitel Peta Samprasa po številu osvojenih grand slamov.

Kljub temu da je veljal za enega najboljših na svetu tudi v prejšnjem desetletju, sta Nadal in Đoković vseeno prekinila njegovo dominanco. Med leti 2012 in 2016 je tako zmagal le še na dveh grand slamih, a je zato v navezi s Stanom Wawrinko (s katerim je leta 2008 že osvojil olimpijsko zlato)  Švici priboril prvo zmago v zgodovini v Davisovem pokalu.

Roger Federer | Avtor: Profimedia Profimedia

Leto 2016 je zaznamovala poškodba kolena, a se je vseeno vrnil v sam teniški svetovni vrh, kar je potrdil s še tremi osvojenimi grand slami, s čimer je postavil takratni rekord z 20 zmagami na turnirjih velike četverice. Leta 2018 je pri 36 letih postal najstarejši igralec na prvem mestu ATP-jeve lestvice.

A še bolj kot po svojih naslovih je Roger Federer slovel po svojem izjemnem stilu igre, s katerim si je pridobil številne navdušence, ki ga kljub temu da sta ga Nadal (22) in Đoković (21) prehitela po številu grand slam naslovov, smatrajo za največjega vseh časov. Kar petkrat je tako dobil nagrado Laureus za svetovnega športnika leta.

V zadnjih letih pa so poškodbe ponagajale švicarskemu velemojstru ter ga oddaljile s teniških igrišč. "Kot veste, sem imel v zadnjih treh letih veliko težav s poškodbami in operacijami. Trdo sem delal, da bi se vrnil v polno tekmovalno formo, a ob tem se zavedam telesnih omejitev in sporočil, ki mi jih telo daje v zadnjem času. Star sem 41 let, odigral sem več kot 1500 dvobojev v 24 letih. Tenis mi je dal veliko več, kot sem si upal sanjati in moram priznati, da je pač čas za konec kariere," je odločitev pojasnil Federer.

Roger, pogrešali te bomo!

Komentarjev 2
  • Zlate 13:19 17.september 2022.

    Ko je vodil po statistiki je bila ta najpomembnejša, zdaj, ko zaostaja, pa ta naenkrat ni več pomembna. Zdaj je postal pomemben slog, lahkotnost, izgled, pristop ... kot bi govorili o umetniškem drsanju ali baletu?! 🙄 Seveda je bil vrhunski ...prikaži več igralec in trden član "velike trojke", vendar nikakor ne največji med njimi ... Dejstva so eno, vtis pa nekaj čisto drugega. Si predstavljate, da nekdo na cilj priteče kot tretji, potem pa ga razglasijo za zmagovalca, ker naj bi imel lepši slog?! 🤦

  • rd2dmk2 16:52 15.september 2022.

    no zdej pa hitro kuhalnico v roke pa špagete kuhat..barila vabi...

Sorodne novice