Šport
72 ogledov

Naravovarstveniki krojili usodo dirkačev

Toby Price Dakar 2016 EPA
Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so na eni najnapornejših dirk na svetu navajeni, da jim tekmovanje postavlja najrazličnejše izzive.

A tako zanimivega izziva kot v ponedeljkovi osmi etapi drikači na Dakarju najbrž še niso imeli. Pri prečkanju nacionalnega parka v Salti so jih namreč tamkajšnji čuvaji prepričali v precejšnje zmanjšanje hitrosti.

Uslužbenci nacionalnega parka Los Cardones v argentinski provinci Salta so v ponedeljek ustavili oziroma upočasnili udeležence tekmovanja, ki so prečkali park.

V parku rastejo tudi zaščitene vrste kaktusov, čuvaji parka pa so opozorili, da lahko prah in izpušni plini drvečih dirkalnikov tudi zelo slabo vplivata na tamkajšnje ptice.

Največ 60 km/h

Zato so tekmovalce, ki so morali prečkati park - v tem delu etape sicer ni šlo za hitrostno preizkušnjo, ampak zgolj za transfer - zbrali v večje skupine in jih pod nadzorom prepeljali onkraj 26 kilometrov oddaljenih meja svojega naravnega kraljestva. Povprečna hitrost skupin je bila le med 30 in 60 kilometri na uro.

Uslužbenci parka so se odločili za delovanje na lastno pest, ker sta po njihovem mnenju dogovor med vodstvom parka in prireditelji dirke o trasi relija ter dovoljenje za dirkanje s polno hitrostjo kršitev predpisov o varovanju okolja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.