Šport
24961 ogledov

Naša zlata Janja z vso silo udarila: "To je žaljivo do nas!"

Janja Garnbret Profimedia
Janja Garnbret je javno okrcala postavljavce plezalnih smeri ter opozorila na zelo neprijeten trend.

Janji Garnbret je nedavno uspelo zmagati na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Chamonixu v Franciji. To je bila že njena tretja zaporedna zmaga v sezoni v težavnosti. Olimpijska šampionka je pred tem zmagala tudi v Innsbrucku in Villarsu. 

Najuspešnejša športna plezalka v karavani je tako zabeležila še 52. uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. To pa je bila tudi že njena 35. zmaga v svetovnem pokalu v športnem plezanju, 21. v težavnosti, 14 jih ima v balvanih.

A kljub novi zmagi prizorišča ni zapustila pretirano dobre volje, saj jo je nekaj močno zmotilo. Tokratno tekmovanje v Chamonixu so namreč zaznamovale precej lahke smeri, tako v kvalifikacijah, kot pozneje v polfinalu in finalu. V finalu so kar štiri plezalke, vključno z najboljšo Slovenko, osvojile vrh smeri.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"V finalu sem plezala tekoče, takrat, ko vem, da so punce pred mamo že osvojile vrh, sem lahko precej nervozna, ampak tokrat sem bila super mirna in sproščena. Sem pa plezala previdno, ker sem vedela, da moram splezati do vrha smeri. Vendar pa je bil zadnji del smeri res lahek," je že takrat izjavila olimpijska in šestkratna svetovna prvakinja.

A če je bila izjava po zmagi še precej mila, si je tokrat dala duška na socialnih omrežjih, na katerih je pošteno okrcala postavljavce plezalnih smeri, ki z otroško lahkimi postavitvami uničujejo njen šport.

"Že nekaj dni je minilo od svetovnega pokala v Chamonixu, toda občutek razoračaranja nad postavitvijo plezalne smeri še vedno prevladuje nad veseljem ob zmagi."

"Potem ko namenimo mesece treningom in delu na vsaki možni malenkosti, si vsak tekmovalec želi pokazati, česa je sposoben. Kar se je zgodilo v Chamonixu, ni nekaj, za kaj sem trenirala, in resnično se to zdi žaljivo do vseh, ki želijo premikati meje tega športa. Dovolite nam, da pokažemo, česa smo sposobni, da se borimo in da smo na koncu zadovoljni z razlogom," je postavljalcem prog sporočila najboljša športna plezalka zadnjih let.

Našo zlato Janjo namreč zelo moti trend, v katerem se giblje športno plezanje v težavnosti, ko zaradi spektakla, da bi videli v boju za zmago čim več različnih tekmovalk, poenostavljajo plezalne smeri ter tako onemogočajo tistim resnično najboljšim pokazati, česa so sposobni.

Garnbretova je sicer pred tem javno pohvalilo plezalno smer v Innsbrucku, kjer je sicer zmagala, a se ni uspela povzpeti do vrha. Postavljalce je pohvalila, da je bila to najboljša in najtežja plezalna smer v njenem življenju. Na njeno pohvalo pa so odgovorili z otročje lahko postavitvijo v Chamonixu.

 
Komentarjev 3
 • Skias 11:09 18.julij 2022.

  4 pred njo končale steno potem je že nekaj narobe. Cilj tega je, da je to misija nemogoče, da mora dobro premisliti kako gre gor ne pa, da se sprehodi. Ona razmišlja kot pravi japonski mojster. Lahko zadene z lokom ...prikaži več čisto 10 če ni zadovoljen z samo izvedbo iztrelitve mu ta 10 in zmaga nič ne pomeni. Izziv so nemogoče naloge ne pa nedeljski sprehodi tako, da ima prav!

 • rd2dmk2 08:55 18.julij 2022.

  majhni smo in taki bomo ostali. in take je treba skenslat. ne smejo zmagovat, ne smejo bit glavni večji od velikih.. če ne gre z nožem gre pa z hordo. začeli so s Stenmarkom, pa z Sleševo, pa z.....tud z ...prikaži več Elanom ja. zakaj Laško ni kupilo heinekena in podobno.. namesto da se sekira in žre naj tekmuje in tam na tekmi pokaže svojo jezo. z zmago, z perfekcijo pa četudi bo tista stena na tleh namesto navpično.. tekmuj in jih uničuj. ali pa si poišči nov izziv.

 • Avatar Leon
  Leon 07:02 18.julij 2022.

  Dokaz ,da tudi v plezalnem športu vidijo samo množičnost , zaslužek sponzorjev in medijev . Toura de France je postala množičnost obiskovalcev in medijev ,ki prinašajo zaslužek .