Šport
75 ogledov

Ne hodite v Planico

Planica 2015 Anže Petkovšek
Organizatorji finala svetovnega pokala v Planici od prihodnjega četrtka do nedelje pričakujejo okrog 100.000 gledalcev. Tekma je praktično že razprodana, zato prosijo vse, ki so brez vstopnic, da naj ne hodijo v dolino pod Poncami.

Organizacija štiridnevnega finala stane okrog 2,6 milijona evrov, od tega domači sponzorji prispevajo 900.000 evrov. Doslej so prodali nekaj čez 80.000 vstopnic, največ prostora je še za četrtek, nekaj pa tudi za petek. Generalko pred Planico so v Kranjski Gori opravili že prejšnji konec tedna na pokalu Vitranc. Po besedah vodje tekmovanja Jelka Grosa višje zaletišče še ne zagotavlja rekordnih poletov, kar je dokazalo že letošnje tekmovanje v Vikersundu. Zato bodo skušali kar najbolje pripraviti profil prenovljene letalnice, kar je ključno za rekorde.

"Rekord pa ni naša prednostna naloga. Letalnica še ni pripravljena, zasneževati bomo začeli danes. Narava nam ne pomaga, vse vikende doslej je snežilo, zato smo morali že za dostop sneg odstranjevati. Zaletišče bomo začeli urezovati v četrtek, pripravili bomo dodatna senčenja smučine, znižali pa smo tudi razdaljo med drsno površino in hladilno napravo," je napovedal Gros.

Nikar brez vstopnic

"Letos bo finale še posebej zanimiv, letos bo tekma v novem nordijskem centru, ki omogočila tudi lažjo izvedbo; predvsem pa zaradi uspehov skakalcev in skakalk, ne čelu s Petrom Prevcem, ki bo v nedeljo prejel veliki kristalni globus. Vstopnice so bile praktično že v predprodaji razprodane. Zato prosimo tiste, ki nimajo vstopnic, da ne hodijo v Planico. Si pa bodo to zanimivo tekmovanje moč ogledati po televiziji," je na novinarski konferenci povedal Drago Bahun, predsednik organizacijskega komiteja Planica, in povabil vse, ki ne bodo mogli v Planico, pa tudi ostale, da pridejo 22. marca na ljubljanski Kongresni trg, kjer bo ob 17. uri predstavitev ne le skakalcev, ampak tudi drugih zimskih športnikov po končani sezoni.

"Tiste, ki bodo prišli v Planico, prosimo, da upoštevajo navodila policije in organizatorjev. Iz Kranjske Gore bo potekal organiziran prevoz v Planico, na voljo bo 60 avtobusov in kombijev. V Planici je namreč prostor pretežno le za avtobuse, iz Jesenic bo vozil posebni vlak, označene pa bodo tudi pešpoti. Želimo si športno, navijaško vzdušje, zato ni prostora za bakle, petarde in alkohol. Že tretje leto bomo v okviru akcije trajnostnega razvoja poskrbeli, da bi bila Planica tudi po tekmi čim bolj čista. Zato za sodelovanje prosimo tudi gledalce, brez katerih tega ne bomo mogli učinkovito postoriti," je dodal Bahun in se zahvalil prostovoljcem, slovenski vojski in policiji ter sponzorjem, predvsem slovenskim, za pomoč in sodelovaje. "Celoten izkupiček, ki bo ostal po prireditvi, bo namenjen nadaljnjemu razvoju slovenskega smučanja," je dodal Bahun.

Predstavnik policije Andrej Zakrajšek je dejal, da napoved velikega obiska predstavlja organizatorjem dodatni izziv. Zaradi tega so veliko pozornosti posvetili prevozu iz Kranjske Gore, organizatorji zatrjujejo, da so sposobni naenkrat prepeljati 4000 ljudi, če bo prometni tok tekel normalno. Torej, če bodo obiskovalci upoštevali navodila in ne bodo z vozili zatrpali dostopov do Planice, ter če se bodo na pot odpravili primerno oblečeni in dovolj zgodaj. Oseb, ki bodo kazale znake vinjenosti, ne bodo pustili na prireditveni prostor. Četrtek, ko v Planico tradicionalno povabijo otroke, bo tudi dan brez alkohola.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:40 10.marec 2016.

    Se pridružujem mnenju ; Direktor Jelko Gros znan po svoji aroganci je ob izgradnji skakalnice ,ki so jo gradili delavci Tehnika ,ki že več mesecev niso prejemali dohodka in so dejansko delali lačni novinarki ,katera ga je na to opozorila ...prikaži več cinično dejal ;"Kako pa veste ,da so lačni" !

  • jakec1575 18:28 09.marec 2016.

    Resno?? Žalostno, če je tako.

  • Papaja Popi 18:21 09.marec 2016.

    Škoda, ker tisti, ki vse dni okoli prireditve, prostovoljci, niso vredni niti tega, da jim dajo malico in pijačo in si morajo to priskrbeti sami.Prav tako prevoz.Voluharji pa si potem spet delijo denar.