Šport
117 ogledov

Ne tekme, prava norišnica so priprave

Planica
1/19
Saša Despot
V zibelki slovenskega skakalnega športa potekajo pospešene priprave na prihajajoči konec tedna, ko se bo v štiridnevnem spektaklu v dolini pod Poncami zbralo kar 100.000 obiskovalcev.

Planica bo od 17. do 20. marca tradicionalno gostila finale svetovnega pokala v smučarskih poletih. Zanimanje za 2,6 milijona evrov vredni spektakel je ogromno, saj so vstopnice za ogled tekem praktično razprodane.

Pogled na okolico planiške velikanke in modernega skakalno-tekaškega centra pa v teh dneh bolj kot na prizorišče tekem za svetovni pokal spominja na gradbišče.

Organizatorji in prostovoljci ob izteku letalnice Janeza Goriška postavljajo odre za gledalce, televizijske ekrane, prav tako pa že stoji tudi šotor za pomembneže. Na hrbtišču skakalnice lopate vihtijo prostovoljci, geodeti pa s kirurško natančnostjo urejajo smučino. Prirediteljem največ preglavic povzroča toplo vreme, obilica novozapadlega snega in spremembe v infrastrukturi, a v Planici, kot nam je zatrdil generalni sekretar organizacijskega komiteja Primož Finžgar, nič ne bo prepuščenega naključku.

''Center je najlepši daleč naokoli, naša naloga pa je, da nivo tega dogodka dvigujemo iz leta v leto. Malo je odvisno od božje volje, koliko snega bomo dobili. Vsak dan nam je zapadlo 20 centimetrov snega. To je en kup dela, ki mu pravimo kidanje snega. Za delovanje strojev in odvažanje snega bomo zapravili precej več denarja kot v preteklosti,'' je na visoke stroške organizacije opozoril Finžgar in dodal, da so se morali ustrezno prilagoditi novi in modernejši infrastrukturi.

''Največja težava je novost prizorišča, ki je drugače organizirano kot v lanskem letu in tudi objekte postavljamo drugače. Razmisliti moramo, kako bo vse skupaj pravilno postavljeno in funkcionalno. V tem tenutku je to glavni problem,'' je pojasnil generalni sekretar.

Planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav naj bi dolino pod Poncami med prihajajočim koncem tedna obiskalo šestmestno število ljudi, pa je Finžgar za Žurnal24 potrdil, da so priprave zahtevnejše od realizacije tekme. ''Zdaj pripravljamo zgodbo, da bomo potem lahko naredili dogodek. Priprave so vedno najbolj problematične oziroma najbolj zahtevne. Vse je treba narediti tako, kot je treba. Izpeljati moramo to, kar smo si zamislili. Ko bodo pa gledalci enkrat tukaj, je pa to druga zgodba. Takrat se pa začnejo vprašanja prometa in obvladovanja množice.''

Prireditelji bodo naredili vse, da bo poskrbljeno za varnost gledalcev, kar ob tako velikem številu ljubiteljev smučarskih skokov, ki bodo v Planici stiskali pesti za Petra Prevca in ostale slovenske orle, ni mačji kašelj. ''Varnost in promet bo urejalo več kot 500 ljudi. Potem na skakalnici jih bo 120. Tukaj so še prehrana in podobne reči. Govorim samo o ljudeh, ki jih mi obvladujemo, potem so pa tu še podizvajalci, gostinci in tako dalje,'' je povedal Finžgar.

Planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Obiskovalci bodo lahko svoje brbončice razvajali v ponudbi slovenskih nacionalnih jedi, manjkali pa ne bodo niti čevapčiči in pleskavice. ''Mi si želimo in usmerjamo ponudbo v smeri lokalne hrane, ker smo trajnostno opredeljeni. Trajnostni razvoj je naša vizija, zato poskušamo vplivati na to, a žal so čevapčiči in pleskavice še vedno najhitreje pripravljeni. Ponudbo je treba prilagoditi gledalcem,'' je povedal Finžgar.

Planica in njena okolica bosta v prihajajočih dneh pokali po šivih, nastanitvene kapacitete okoliških ponudnikov so že dodobra zapolnjene. ''Sodelujemo s ponudniki nastanitvenih kapacitet, ki imajo zaradi te prireditve vse polno. Prav tako sodelujemo z lokalnimi gostinci,'' je povedal Finžgar in dodal, da bodo na tekmi prevladovali domači obiskovalci, nekaj bo tudi tujvec: ''Večinoma so Slovenci, nekaj pa bo tudi Norvežanov, Poljakov in tako dalje. Norvežani imajo cvetno nedeljo, to je za njih praznik, zato jih je relativno manj.''

Priprava naprave in hrbtišča je v veliki meri odvisna od temperature in drugih vremenskih pogojev, je potrdil delavec ob izteku skakalnice. ''Odvisno od temperature in koliko bo lahko delal z ratrakom. Fantje bodo začeli urejati robove. S čevlji, ne s smučami. V ponedeljek pa gremo noter s smučmi, tako bomo že blizu finišu. Zaletišče je zaenkrat v fazi ledenitve. Smučina se bo urezovala nekje v torek, tako da bo načeloma v sredo pripravljena. Preizkus bo zjutraj ob 10. uri,'' je povedal delavec in dodal, da jim v zgornjem delu skakalnice največ preglavic povzroča visoka temperatura. ''Spodaj bomo delali do teme, zgoraj pa ne. Zgoraj je temperatura nekoliko previsoka in lahko bi naredili več škode kot koristi. Želimo si temperatur okrog ničle, in sicer zaradi kompaktnosti snega in lažjega obdelovanja. Če je sneg premehek, ga ne moremo oblikovati tako, kot želimo.''

Planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prizorišče poslednjih tekem sezone je resda v fazi priprav, a v Planici se vsak dan zbere lepo število obiskovalcev, ki z zanimanjem spremljajo pripravo skakalnice in drugih objektov. Večina mimoidočih je potrdila, da se tekem ne bo udeležila, razlogi za to pa so različni.

''Prizorišče smo obiskali že prej, zdaj pa smo prišli pogledat, kako je narejeno. Tekem si ne bomo ogledali, ker je Maša (hčerka, op. a.) premajhna, tako da smo se letos odločili, da bomo gledali doma. Smo pa prišli pogledat, da bomo vedeli, da smo bili tukaj,'' je povedal obiskovalec Simon.

Nekateri bi si tekmo z veseljem ogledali, vendar so ostali brez kart. ''Ker za soboto in nedeljo ni več vstopnic,'' je razlog za neudeležbo pojasnil Stane Šivic in dodal, da o nakupu po neformalni poti ni želel niti razmišljati. ''To me ne zanima, ker vem, kaj se dogaja. Nisem pristaš takšnih lumparij. To mora biti uradno.''

Priprave v Planici se bodo nadaljevale v prihajajočih dneh in čeprav je dela še veliko, se prireditelji nadejajo, da bo program stekel po pričakovanjih. ''Še zmeraj je in tudi letos bo,'' je pristavil Finžgar.

Planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:42 14.marec 2016.

    Zgleda , da tale generalni sekretar nisli , da je on tisti , ki mora namestiti tribune , kot sam misli da je prav , ker je generalni sekretar pač . Ker je g. Generalni sekretar , pač ne sme ...prikaži več delati po starih shemah , ker je on nov g. Generalni sekretar in se bo delalo kot bo rekel nov g. Generalni sekretar ! Če ima človek samo funkcijo in nobenega resnega dela , se potem ujame za tistega , pri katerem zanj sploh ni prostora niti ni za to plačan ! Najboljš , da še sam šraufa tribune ! Kolk takih vsevedov pa obstaja v org. kom. . Jaz mislim , da mora načrt namestitve tribun narediti VARNOSTNI ing. v sodelovanju z VARNOSTNIM MENAGERJEM podjetja , ki bo varovalo ! In tu ni niti slučajno mesta za g. Generalnega sekretarja , niti za pospis predlaganega načrta ampak samo za podpis finančnega dela načrta !

  • jakec1575 11:49 14.marec 2016.

    ''Največja težava je novost prizorišča, ki je drugače organizirano kot v lanskem letu in tudi objekte postavljamo drugače. Razmisliti moramo, kako bo vse skupaj pravilno postavljeno in funkcionalno. V tem tenutku je to glavni problem,'' je pojasnil generalni sekretar.??? Malo ...prikaži več neresno?Profesionalci imajo to narisano do potankosti ze kaksna 2 meseca prej. Izračunano, kako se bodo gibale mase ljudi, kako morajo biti objekti postaljeni, da so prehodnosti cimvecje itd. Vseeno vam zelim popoln dogodek.