Šport
28 ogledov

Nemci "Balotirani": Italijani v finale

De Rossi Rooney Montolivo Pirlo Anglija Italija četrtfinale Kijev Euro 2012
1/39
EPA
Nemcem tudi v osmem poskusu ni uspelo premagati Italijanov na velikih tekmovanjih, eni izmed glavnih favoritov turnirja pa se po dveh golih Maria Balotellija poslavljajo od evropskega prvenstva na predzadnji stopnički (1:2). Azzurre v nedeljskem finalu čakajo Španci, s katerimi so v skupinskem delu remizirali. Je Slovenija v kvalifikacijah izgubila s prvaki?

Ogromna priložnost se je po vsega petih minutah igre po podaji iz kota ponudila Nemcem. Podajal je Toni Kroos, ki je v sredini našel preveč osamljenega Matsa Hummelsa, čigar strel iz neposredne bližine je nekako končal v rokah Gianluigija Buffona, potem ko je italijanskega vratarja ob vratnici rešilo posredovanje Andree Pirla.

Za las so se Italijani rešili tudi v 12. minuti, ko je proti kazenskemu prostoru potegnil Sami Khedira in našel vtekajočega Jérôma Boatenga, čigar podajo v sredino je Buffon odbil točno v soigralca Andreo Barzaglija, žoga pa je srečno končala le v kotu. Po hitrem izvajanju je do strela z roba kazenskega prostora prišel še Kroos, a je Buffon tokrat posredoval bolj odločno.

Manuel Neuer je moral prvič posredovati pet minut kasneje, ko je do strela od daleč prišel Riccardo Montolivo, poskus nemškega Italijana pa je Bayernov vratar zanesljivo ukrotil. S podobne oddaljenosti je v naslednjem napadu poskušal tudi Antonio Cassano, spet pa je bil to le lažji trening za Neuerja.

Balotellijeva sanjska "doppieta"

Nemški vratar vseeno ni bil dovolj ogret za tisto, kar je sledilo. Povratnik po poškodbi Giorgio Chiellini je našel Cassana na levi, južnjak pa je preigral Hummelsa in z delikatno podajo v sredino našel osamljenega Balotellija, ki je z glavo iz bližine zadel za presenetljivo vodstvo Italijanov - 1:0. To je bil Balotellijev tretji gol za Italijo in vse je, zanimivo, zabil na Poljskem.

Nemci so po lepi akciji v 27. minuti strel z roba kazenskega prostora pripravili Mesutu Özilu, a je bil njegov poskus prešibek za resno grožnjo Buffonu. V delčku sekunde je bilo že 2:0. Balotelli je po podaji Motoliva ostal povsem sam in stekel proti Neuerju, si mirno pripravil strel in dobesedno zabil žogo mimo nemškega vratarja za visoko vodstvo.

Pirlo Schweinsteiger Nemčija Italija polfinale Varšava Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Napadalec Manchester Cityja je tako postal sploh prvi italijanski nogometaš v zgodovini evropskih prvenstev, ki je zabil tri zadetke na enem turnirju, gola pa tokrat ni proslavljal tako energično kot prvega, saj je le stal in počakal na soigralce, si pa je slekel dres in dobil nepotreben rumeni karton. S tremi goli se je na vrhu liste strelcev izenačil z Mariem GómezomMariem Mandžukićem, Cristianom Ronaldom in Alanom Dzagoevim.

Nemška dvojna menjava upanja

Selektorju Nemcev Joachimu Löwu pred začetkom drugega polčasa ni ostalo nič drugega, kot da z menjavami skuša obrniti tok tekme v svojo korist. Nevidna Gómeza in Lukasa Podolskega sta zamenjala Miroslav Klose in Marco Reus, ki bi po mnenju mnogih tekmo v Varšavi morala tudi začeti.

Reus je takoj ogrel dlani Buffona, veliko večjo priložnost pa je v 49. minuti zapravil Philipp Lahm, ki se je vključil iz drugega plana in iz zelo ugodnega položaja streljal preko vrat že premaganega Buffona. Özil je po desetih minutah lepo potegnil v kazenski prostor Italije in iskal klubskega soigralca Khediro, toda Nemci spet niso prišli do nevarnejšega strela.

Pobeglega Kloseja je minuto kasneje s startom v zadnjem trenutku ustavil Leonardo Bonucci. Selektor Cesare Prandelli je prvič menjal dobre pol ure pred iztekom rednega dela, ko je fantastičnega Cassana zamenjal junak četrtfinala Alessandro Diamanti. Balotelli se je "vklopil" v 60. minuti, ko je lepo prišel do strela z desne, a z močnim poskusom meril mimo daljše vratnice.

Italijani zapravili 3, 4 in 5:0

Reus je z izvrstnim prostim strelom dodobra pretegnil Buffona v eni izmed naslednjih akcij, a je Buffon spet ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Claudio Marchisio je imel v 67. minuti na nogi verjetno že dokončno zmagoviti gol, a je po globinski podaji z roba kazenskega prostora streljal za las mimo gola.

Balotelli je dvajset minut pred koncem obležal na zelenici, po posredovanju zdravniške službe pa ga je (ne preveč poškodovanega) zamenjal legendarni strelec Antonio Di Natale. Marchisio je v 75. minuti zapravil še drugo "match žogo", ko se mu je pred vrati ponujal osamljeni Di Natale, Juvetusov vezist pa je raje preigraval in udaril mimo gola.

Di Natale je prišel do svoje velike priložnosti v 82. minuti, ko je prišel sam pred Neuerja, toda zadel le zunanji del mreže. Kar ni uspelo Di Nataleju je že v naslednji minuti Balzarettiju, ki je premagal Neuerja in lepo zadel, a so sodniki njegov zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Badstuber Nemčija Italija polfinale Varšava Euro 2012 | Avtor: EPA EPA

Azzurri ušli Oblakovi usodi

Nemcem se je ena zadnjih priložnosti ponudila prav v zadnji minuti rednega dela, ko je Hummels streljal iz neposredne bližine, pred Buffonom, ki je strel ubranil, pa je spet požrtvovalno posredoval eden izmed njegovih soigralcev. V kazenskem prostoru Italije je takrat že gostoval tudi vratar Neuer, a se rezultat ni menjal.

Strogo dosojena enajstmetrovka zaradi nenamernega igranja z roko Balzarettija je obudila upe Nemcev globoko v sodnikovem podaljšku, saj je strel z bele točke zanesljivo izvedel Özil, toda to je bilo veliko premalo. Italija je tako ušla usodi Jugoslavije iz leta 1976, ko je na domačem evropskem prvenstvu z Brankom Oblakom in Danilom Popivodo kot edina ekipa v zgodovini zapravila prednost z 2:0 ob polčasu.

Prandelli: "Tukaj smo, bodite previdni"

"V zadnjih 15 minutah smo večkrat zapravili vodstvo s 3:0 in potem igralci niso več imeli priložnosti, osredotočili smo se na branjenje našega kazenskega prostora, ampak pred tem smo odigrali veliko tekmo. Na igrišču smo storili tisto, kar smo želeli, igrali smo po sredini in iskali 'ena na ena' Cassana," je po tekmi dejal zmagoviti selektor Prandelli.

"Tukaj smo, rekel bi le, da je potrebno biti zelo previden, ko se govori o Italiji. Odigrali smo neverjetno tekmo. To je bil primer korektnosti in navezanosti na ta dres. Je bila to najboljša tekma Balotellija v karieri? Njegova kariera se je šele začela," je še pristavil.

"To je zelo, zelo grenak poraz, ampak to je naša krivda, saj smo storili nekaj čudnih napak. Trdo smo delali v prvem polčasu, si priigrali priložnosti, ampak ne moreš dobiti takšnih golov. Vsak poraz je grenek, še posebej, ko na turnirju prideš tako daleč. Ampak, če ne moreš opraviti dela ob pravem času in nisi preveč premeten v določenih situacijah, potem izgubiš," pa je po tekmi povedal nemški kapetan Lahm.

"Italija je odigrala taktično izvrstno tekmo. Imamo tako izjemen potencial, ampak moramo ga izkoristiti, sicer ne bomo osvajali pokalov."

EP v nogometu, polfinale, Varšava:

Nemčija : Italija 1:2 (0:2)
Özil (90/11-m); Balotelli (20, 36)

Postavi

Nemčija: Neuer; Boateng (od 71. Müller), Badstuber, Hummels, Lahm; Khedira, Schweinsteiger, Kroos, Podolski (od 46. Reus), Özil; Gómez (od 46. Klose). Na klopi: Wiese, Zieler; Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündoğan, Schürrle, Müller, Bender, Götze, Reus, Klose.

Italija: Buffon; Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini; De Rossi, Marchisio, Pirlo, Montolivo (od 64. Motta); Cassano (od 58. Diamanti), Balotelli (od 70. Di Natale). Na klopi: Sirigu, De Sanctis; Ogbonna, Abate, Motta, Giaccherini, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco.

Sodnik: Stéphane Lannoy (Fra).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.