Šport
275 ogledov

Nemke premočne, Slovenke končale svojo pot

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca Epa
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v tekmi osmine finala evropskega prvenstva v Lodžu izgubila proti Nemčiji z 0:3 (-21, -15, -20).

Odbojkarice Slovenije se poslavljajo od evropskega prvenstva. Njihova pot se je končala v osmini finala, kjer jih je po napovedih premagala Nemčija.

V dvoboju se je spet izkazalo, da če Slovenke držijo sprejem, se lahko kosajo z vsako reprezentanco, ko pa ta popusti, možnosti za zmago praktično ni. V prvem nizu je bil slovenski sprejem odličen, nato pa je padel, kar se je poznalo tudi v napadu. Nemke so z blokom in odlično igro v polju zaustavljale slovenske napade, drugi niz dobile z veliko razliko, v tretjem pa tudi že zanesljivo povedle. Čeprav se izbranke Alessandra Chiappinija niso hotele predati, zmage tekmic niso več ogrozile.

"Razočarane smo, saj smo imele lepo priložnost, ker je naša igra tukaj na Poljskem iz dneva v dan rasla. Rekla bi, da smo zapravile priložnost, a obenem vemo, da še nismo na najvišji ravni in bomo morale še veliko delati, da jo bomo dosegle. Mislim, da je bil odločilen karakter. Če bi si rekle, gremo igrat, bi bilo malo lažje, tako pa smo si same ustvarile dodaten pritisk, da moramo zmagati. Ponosna sem na osvojen rezultat, a čaka nas še veliko dela."
Eva Mori, kapetanka Slovenije

Začetek dvoboja je napovedoval izenačen boj. Nemke so sicer povedle s 3:0, a so Slovenke hitro vzpostavile ravnotežje, po bloku Ize Mlakar izenačile na 4:4, po točki Monike Potokar pa prvič povedle. Nato so imele nekajkrat prednost dveh točk, nazadnje pa po točki Tine Grudina vodile z 18:17. Pri zaostanku 20:21 ni bilo še nič kritičnega, a ko je Mlakarjeva dobila blok za 20:22 in ko so takoj zatem naredile še napako, je bilo jasno, da se v tem nizu ne bodo mogle rešiti.

Kot da bi jih končnica pahnila v slabo razpoloženje, so na začetku drugega niza zašle v krizo, tekmice so povedle s 6:0 in 8:1. Chiappini je poskušal z menjavami, z izjemo blokerskega je menjal na vseh položajih, na klop je posadil tudi rahlo poškodovano Mlakarjevo, namesto nje je zaigrala Darja Eržen, vendar pravega učinka ni bilo. Dvakrat se je Slovenkam sicer še uspelo približati na štiri točke zaostanka, nazadnje po dobrih servisih Eve Mori, po katerih je bil izid 12:16. A Nemke so odgovorile na isti način, pritisnile so na slovenski sprejem, dosegle pet zaporednih točk, kar jim je zadostovalo za mirno končnico.

V tretjem nizu je bila igra Slovenk spet nekoliko boljša, tudi Nemke niso bile več tako zagnane. A kljub temu, da so sredi niza prevzele pobudo in povedle za pet točk. Po asu Erženove se je njeni ekipi še uspelo približati na 16:18, a po seriji dobrih servisov so Nemke spet povedle s petimi točkami razlike. Točka Lane Ščuka za 20:23 je še dala nekaj upanja, ki pa se je hitro razblinilo, Nemke so z blokom niz dobile s 25:20.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca EP v odbojki Šport Zgodovinski dan za slovensko odbojko

EP v odbojki, osmina finala:

Nemčija - Slovenija 3:0 (21, 15, 20)
Geerties, Lippmann po 15; Eržen 12, Grudina 9.

Rusija - Belgija 3:1 (22, 15, -21, 22)
Nizozemska - Grčija 3:0 (21, 23, 12)
Srbija - Romunija 3:0 (20, 17, 23)
Italija - Slovaška 3:0 (20, 23, 20)
Azerbajdžan - Bolgarija 0:3 (-12, -16, -23)
Turčija - Hrvaška 3:2 (24, -18, -31, 22, 14)
Poljska - Španija 3:0 (20, 20, 19)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.