Šport
465 ogledov

Neverjeten razlog za suspenz enega najboljših sodnikov na svetu

Matija Gubica Epa
Hrvaškemu rokometnemu sodniku leto dni prepovedi.

Evropska rokometna zveza (EHF) je v torkovi izjavi za javnost sporočila, da je hrvaškega sodnika Matijo Gubico kaznovala z enoletno prepovedjo sojenja, pogojno pa bi lahko ta kazen narasla na tri leta. Razloga za kazen EHF ni podala.

Je pa evropska krovna zveza dodala, da kazen ni povezana z nameščanjem tekem ali vplivanjem na končne rezultate tekem, ki jih je 43-letni Hrvat sodil. Gubica bo moral plačati še 2000 evrov kazni, ki bi lahko ob neupoštevanju pravil pogojne kazni narasla na 6000 evrov.

Hrvaški sodnik je po zapisu izjave za javnost na spletni strani EHF kršil osnovne obveznosti kodeksa obnašanja EHF in etičnega kodeksa krovne mednarodne zveze IHF.

Matija Gubica | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaški mediji so se medtem že uspeli dokopati do informacije, da je bil Gubica suspendiran zaradi športnih stav. Priznani hrvaški sodnik je namreč vplačal en evro na tekme, katerih sam sploh ni sodil, ampak pri EHF vseeno niso imel milosti, saj njihov etični kodeks prepoveduje kakršnekoli stave na rokometne tekme.

Zaenkrat še ni razkrito, na katere tekme naj bi stavil Gubica, govori pa se o tekmah hrvaške najmočnejše lige. Jasno je, da priznani sodnik zagotovo ni stavil na tekme, katere je sam sodil, saj bi bil drugače tudi kazensko ovaden.

Gubica je sicer bil skupaj z Borisom Miloševićem, ki ni vpleten v afero, razglašen za najboljši sodniški par leta 2022, EHF pa ga je začasno suspendirala že 1. junija in od takrat dalje več ne sodi tekem. Od takrat se bo tudi začela šteti kazen. Zdaj ima 43-letnik sedem dni časa, da se pritoži na odločitev razsodišča EHF.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:33 13.december 2023.

    To pa, kar se je zgodilo mlademu sodniku v Turčiji pa naši mediji ne poročajo..Bog ne daj, da bi to informacijo ponudili na Poptv..Komercijala objavi samo to, kar se jim plača..

Sorodne novice