Šport
19 ogledov

Ničla Kosteliću ni vzela globusa

1/13
Žurnal24 main
Francoz Jean-Baptiste Grange je odstopil že v prvi vožnji zadnjega slaloma sezone na finalu v Lenzerheideju in Ivici Kosteliću praktično podaril mali kristalni globus. Zmaga Giulianu Razzoliju.

Italijan Giuliano Razzoli je zmagovalec zadnjega slaloma svetovnega pokala alpskih smučarjev. Kljub povsem ponesrečenemu nastopu je Hrvat Ivica Kostelić osvojil mali kristalni globus. Edini slovenski predstavnik Mitja Valenčič je točke svetovnega pokala osvojil s 13. mestom. (+1,35). Avstrijec Mario Matt je za pičle tri stotinke sekunde na drugem mestu izgubil vodstvo s prve vožnje, tretji je bil Nemec Felix Neureuther (+0,25).

Oba glavna favorita za mali slalomski globus sta ostala brez točk. Kostelić, ki si je že pred finalom zagotovil prvo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, je pred zadnjim slalom vodil pred svetovnim slalomskim prvakom Grangom za 36 točk, vendar pa je Francoz po odstopu na prvi progi izpadel iz boja. V njem je poleg Kostelića ostal le še Myhrer, ki pa je imel zgolj teoretične možnosti za osvojitev globusa. Presenečenja ni bilo in Kostelić, čeprav je danes ostal brez točk na 18. mestu (+1,88), je prvemu superkombinacijskemu globusu dodal še slalomskega, drugega v zbirki po letu 2002.

Grange je kljub odstopu osvojil drugo mesto v slalomskem seštevku, Myhrer pa je sezono končal na tretjem mestu v posebnem seštevku discipline. V Lenzerheideju se je tako odvila zadnja posamična tekma alpskih smučarjev v tej sezoni, v nedeljo bo na sporedu le še moštvena tekma, ki na končno razvrstitev alpskih smučarjev in alpskih smučark ne bo imela več vpliva.

"Dejansko nisem imel več prav nobene moči in niti najmanj nisem zadovoljen z razpletom zadnjega slaloma. Vendar pa slab dan ni mogel skaliti sijajne sezone in zelo sem ponosen nase, da mi je uspel ta veličasten podvig," je po tekmi povsem izčrpan povedal Kostelić. Dolga sezona je pustila pečat. Kostelić je na zadnjih treh slalomih vpisal ničlo. Najboljšega dosežka sezone je bil vesel Razzoli, ki se mu je sezona iztekla na najlepši možni način: "Želel sem si sezono, ki se ni odvijala po mojih pričakovanjih, končati z zmago. Čudovito, da mi je to uspelo. Končno, lahko pripomnim. Zmagati v takšnih pogojih ni bilo niti najmanj lahko. Navsezadnje sem olimpijski prvak."

"Zadovoljen sem s solidnim rezultatom, ki ga je dosegal Mitja v zelo težkih razmerah, čeprav sem pričakoval, da bo posegel višje. Razmere niso bile ravno optimalne, zjutraj so morali tik pred startom prestaviti progo, jo znova utrditi in potem start prestaviti na kasnejšo uro," je razplet tekme opisal slovenski trener ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. "Lahko rečem, da sem kar zadovoljen. Bila je zelo težka tekma in 13. mesto navsezadnje niti ni tako slab dosežek," je po tekmi dejal Valenčič, ki je v zadnjih dveh dnevih imel prebavne težave, kar mu je malce načelo formo. "Slab začetek in dosti boljši konec," pa je sezono strnil Valenčič, ki se je mukoma prebijal skozi sezono, a nato je sledila v Kranjski Gori češnja na torti s šestim mestom.

Lenzerheide, slalom, (M):

1. Giuliano Razzoli (Ita) 1:25,27
2. Mario Matt (Avs) + 0,03
3. Felix Neureuther (Nem) + 0,25
4. Marc Gini (Švi) + 0,45
5. Michael Janyk (Kan) + 0,47
...
13. Mitja Valenčič (Slo) + 1,35
...
18. Ivica Kostelić (Hrv) + 1,88
Odstop: Jean-Baptiste Grange (Fra)

Končni skupni vrstni red (36/36):


1. Ivica Kostelić (Hrv) 1356 točk
2. Didier Cuche (Švi) 956
3. Carlo Janka (Švi) 793
4. Aksel Lund Svindal (Nor) 789
5. Michael Walchhofer (Avt) 727
...
32. Andrej Šporn (Slo) 232
44. Andrej Jerman (Slo) 178
61. Mitja Valenčič (Slo) 123
99. Matic Skube (Slo) 38
110. Gašper Markič (Slo) 22
121. Boštjan Kline (Slo) 16
130. Aleš Gorza (Slo) 13
131. Miha Kürner (Slo) 12
141. Rok Perko (Slo) 8
149. Andrej Križaj (Slo) 5


Slalomski seštevek (10/10):


1. Ivica Kostelić (Hrv) 478 točk
2. Jean-Baptiste Grange (Fra) 442
3. Andre Myhrer (Šve) 423
4. Mario Matt (Avt) 407
5. Marcel Hirscher (Avt) 326
...
22. Mitja Valenčič (Slo) 123
39. Matic Skube (Slo) 38

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.