Šport
21 ogledov

Nizozemci: "Želimo vsaj polfinale"

Nigel de Jong, Rafael van der Vaart in Dirk Kuyt. Trije člani visokoleteče nizoz Žurnal24 main
V ponedeljek se bodo na SP predstavili branilci naslova Italijani, katere čakajo zelo samozavestni Paragvajci. Na zelenici bodo tudi Niozemci, ki imajo zelo visoke cilje in Danci si ne delajo iluzij po zmagi.

"Kamerun ni le Eto'o"
Japonci se bodo v ponedeljek na drugi tekmi skupine E v Bloemfonteinu srečali z ekipo Kameruna. Moštvo neukrotljivih levov je ime te afriške države poneslo v svet. Japonska nima dobre popotnice za tekmo s Kamerunom. Izgubila je namreč pripravljalne tekme s Srbijo, Južno Korejo, Anglijo in Slonokoščeno obalo, medtem ko je iztržila neodločen izid 0:0 z Zimbabvejem. Slednje tekme so pokazale na največjo težavo Japoncev, ko njihovi igralci v konici preprosto ne znajo ali ne zmorejo zadeti gola. Največji uspeh trikratnih azijskih prvakov na SP je bila uvrstitev v osmino finala leta 2002.

"Želimo vsaj polfinale"
Favorizirani Nizozemci, ki še čakajo na naslov prvakov, bodo SP odprli v Johannesburgu s tekmo proti Danski. Za zdaj največja neznanka ostaja igralec Bayerna Arjen Robben, ki se je poškodoval na pripravljalni tekmi proti Madžarski in se je ekipi v Južnoafriški republiki pridružil šele v soboto. "Želimo si vsaj polfinale. To je najmanj, kar lahko dosežemo sploh, če se pogleda na seznam 23 igralcev in klube, za katere igrajo," je samozavesten Robin van Persie. Pričakovanja na nasprotni strani igrišča so precej skromnejša. Danski krilni igralec Jesper Gronkjaer uvršča Nizozemce med najboljše ekipe na turnirju ter favorite za končno zmago: "Pred nami bo težka naloga, čeprav bomo šli v dvoboj z jasnim namenom zmagati. So mlado moštvo z igralci, ki igrajo za največja evropska moštva. Če nam bo uspelo kaj iztržiti na tej tekmi, bomo zelo veseli."

Japonske nogometne sanje lahko že kaj hitro razblinijo Kamerunci na krilih prvega zvezdnika ekipe in Interjevega napadalca Samuela Eto'oja, trikratnega afriškega nogometaša leta. Tudi Kamerun se ne more pohvaliti z najbolj zgledno podobo z zadnjih pripravljalnih tekem, vendar pa so na vsaki tekmi prikazali veliko bolj napadalno igro. "Kamerun ni le Eto'o. Psihično močni so tudi drugi igralci s sredine igrišča," je pred tekmo posvaril tovariše Juniči Inamoto. Štirikratni afriški prvaki načrtujejo poseči visoko na SP.

Samozavestni Paragvaj
V ponedeljek bodo na SP v Južnoafriški republiki prvič nastopili tudi branilci naslova Italijani. Azzurri se bodo v tekmi skupine F v Cape Townu merili s samozavestnimi Paragvajci. Italijani so prepričani v napredovanje v osmino finala, kljub dejstvu, da so v zadnjih pripravljalnih tekmah proti Švici iztržili le remi (1:1), proti Mehiki pa celo izgubili z 1:2. Selektor Marcello Lippi je v reprezentanci pustil precej znanih imen, ki je leta 2006 v Nemčiji že okusila slast zmage, kljub dejstvu, da je nekaj od teh igralcev že v spoštljivih letih. Kapetan reprezentance Fabio Cannavaro na primer šteje že 36 pomladi, Gianluca Zambrotta 33.

"Imamo starejše igralce, a starost pomeni tudi izkušnje, karizmo. Mislim, da imamo pravo mešanico mladosti in izkušenj," je odgovoril Lippi. Še največ skrbi mu povzroča odsotnost Andree Pirla, ki bo prvi dve tekmi zaradi poškodbe izpustil, v moštvu pa ne bo niti Danieleja De Rossija, ki ima prav tako zdravstvene težave. Napadalec Fiorentine Alberto Gilardino bo najverjetneje osamljen v konici napada, morda pa se mu bosta spredaj pridružila še Vincenzo Iaquinta in Simone Pepe po sistemu 4-3-3.

Paragvaj v zadnjem času leti na krilih kvalifikacijskih zmag proti Braziliji in Argentini. Južnoameriška ekipa bo nastopila že na četrtem zaporednem prvenstvu, a bo brez napadalca Salvadorja Cabanasa, ki je bil januarja v nekem baru ustreljen v glavo in še okreva. Bo pa Paragvaj stavil na napadalca Manchester Cityja Roqueja Santa Cruza, ki je prepričan, da ima Paragvaj v zadnjih letih eno najboljših reprezentanc na svetu. Nogometaš Benfice Oscar Cardozo ima poškodovan gleženj in bo prvo tekmo izpustil.

SP v nogometu, skupina E, 1. kolo:

14. 6. ob 13.30: Nizozemska – Danska
14. 6. ob 16.00: Japonska – Kamerun

SP v nogometu, skupina F, 1. kolo:

14. 6. ob 20.30: Italija - Paragvaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.