Šport > Nogomet
7 ogledov

350 mio. razlogov za najstarejši pokal

Ricardo Fuller Kolo Toure
1/12
Žurnal24 main
Šejk Mansur bin Zajed Al Nahjan je od leta 2008 v Manchester City vložil okoli 350 milijonov evrov, a imajo šele to soboto priložnost, da dvignejo prvi pokal. Finale pokala FA igrajo s Stoke Cityjem.
14. maja 1981 (torej na isti dan, kot se finale igra letos), je Manchester City nazadnje igral to tekmo in izgubil. Kdo je bil njihov krvnik? Preverite v dodani galeriji s še več drugimi zanimivimi dejstvi iz zgodovine pokala FA.

Manchester City je v torek potrdil četrto mesto v angleški Premier League in s tem tolažilno nagrado: kvalifikacije za naslednjo sezono Lige prvakov. To pa je tudi vse, kar so v zadnjih treh sezonah, odkar je klub prevzel šejk Mansur bin Zajed Al Nahjan iz Abu Dabija, uspeli doseči. Priložnost za prvi pokal generacije za 350 milijonov evrov bodo imeli šele to soboto, ko na Wembleyju igrajo finale najstarejšega nogometnega tekmovanja, pokala FA. Yaya Toure, Carlos Tevez, Edin Džeko in soigralci se bodo zoperstavili povsem neobremenjenemu Stoke Cityju, osmouvrščeni ekipi Premier League, ki je nekaj dodatne samozavesti dobila po zmagi s 3:1 nad Arsenalom.

Pokal FA je bil prvič odigran v sezoni 1871/72, kar pomeni, da gre za najstarejše nogometno tekmovanje na svetu. Letos je v njem sodelovalo 759 moštev – od profesionalnih iz Premier League do amaterskih vaških ekip. Aktualni zmagovalec je Chelsea, Manchester United pa je z 11 pokali najuspešnejši.

Man City je svoj za zdaj zadnji (četrti) pokal FA osvojil daljnega leta 1969, v finale letošnjega pa se je uvrstil na zanje najboljši možen način – v polfinalu so izločili mestnega rivala, Manchester United. Trener Roberto Mancini priznava, da je pritisk nanje zelo velik. "Ne bo se lahko pripraviti na finale. Za tekmo s Tottenhamom v Premier League smo porabili veliko energije. V soboto nas čaka zelo, zelo težka tekma. Stoke je neugodna ekipa. Če bomo mislili, da bo to lahka tekma, bomo naredili veliko napako. Če bomo do konca povsem osredotočeni, nam morda uspe."

Za Stoke City bo finale še bolj poseben, saj gre za njihov prvi, pa čeprav so drugi najstarejši profesionalni angleški klub. "To bi lahko postal največji dan v klubski zgodovini," pove trener Tony Pulis in spomni na leto 2008, ko so se iz championshipa prebili v Premier League. "Vsi so nas odpisali in nas pošiljali nazaj, pa smo postali boljši in boljši in zdaj smo tu." Še več: zagotovili so si kvalifikacije za Evropsko ligo, njihov sploh prvi nastop v Evropi.

Ne čutimo pritiska. Pokal bo za nas le pika na i na uspešno sezono.
Edin Džeko

Za razliko od minulih sezon finale letos ne bo odigran na koncu sezone in to mu po mnenju vezista Manchestra, Patricka Viere, jemlje nekaj čara. "Malce sem razočaran, da pokal FA ni zadnja tekma sezone. To je bila vedno tekma, ki so jo na Otoki gledali vsi. Zdaj pa so jo prestavili naprej, na dan, ko se igrajo številne druge tekme in s tem se finalu jemlje nekaj čarma." A če ga osvojijo, bo za Francoza to nekaj res posebnega, pa čeprav bo to zanj že peti pokal FA (v sezonah 1998, 2002, 2003 in 2005 ga je osvojil z Arsenalom). "Nekaj posebnega bo. Najlepši način, da klub začne z zbiranjem lovorik, je pokal FA. S ponosom ga bomo osvojili za naše navijače. To je lahko začetek posebne ere, začetek uspešnih sezon za naš klub."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.