Šport > Nogomet
26771 ogledov

Abramovič se je odzval klicu na pomoč iz Ukrajine

Roman Abramovič Epa
Ruski milijarder naj bi posredoval za mir v Ukrajini.

Ruski milijarder Roman Abramovič posreduje za mirno rešitev vojne v Ukrajini, besede njegovega tiskovnega predstavnika povzemata tiskovni agenciji dpa in PA. V Veliki Britaniji se medtem stopnjuje pritisk na oligarha, sicer lastnika nogometnega kluba Chelsea, da se opredeli glede ruske agresije.

Abramovič, ki je od leta 2003 lastnik londonskega Chelseaja, je v soboto sporočil, da neprofitni dobrodelni ustanovi kluba predaja upravljanje kluba. Potezo je sprejel v času vse bolj ostrih gospodarskih sankcij Zahoda proti Rusiji po njenem napadu na Ukrajino, v Veliki Britaniji bi lahko namreč prav on bil eden od tarč sankcij.

Sofija Abramovič Lastnik Chelseaja Šport Očeta želijo izgnati, hči delila zapis o Putinu: To je največja laž

Abramovič kljub predaji upravljanja kluba sicer ostaja njegov lastnik, so pojasnili britanski mediji, s čimer naj bi omogočil nadaljnje redno delovanje Chelsea, tudi če bi ga doletele sankcije. Kljub temu pa je vse več vprašanj glede prihodnosti kluba.

Danes pa se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in partnerske britanske agencije PA oglasil tudi tiskovni predstavnik milijarderja, ki je sporočil, da se je Abramovič vključil pri posredovanju za mir v Ukrajini.

"Lahko potrdim, da se je ukrajinska stran obrnila na Romana Abramoviča za podporo pri doseganju mirnega razpleta in da od takrat skuša pomagati," PA prenaša izjavo tiskovnega predstavnika. "Glede na velik vložek vas prosim za razumevanje glede tega, zakaj ne komentiramo položaja niti njegove vloge," je dodal.

Abramovič naj bi se v posredovanje vključil na prošnjo ukrajinskega filmskega producenta Aleksandra Rodnjanskija. "Lahko potrdim, da je ukrajinska stran poskušala najti nekoga v Rusiji, ki jim lahko pomaga pri iskanju mirnih rešitev," medtem izjavo Rodnjanskija prenaša PA.

Rodnjanski je ocenil, da ima Abramovič omejen vpliv. "Je pa edini, ki se je odzval in se odločil poskusiti pomagati," je dodal.

Rusija je od četrtkove invazije na Ukrajino pod vse večjim pritiskom Zahoda, ki je sprejel številne gospodarske sankcije in ukrepe za izolacijo ruskih odločevalcev in vplivnežev.

S sprejetjem vse bolj ostrih sankcij pa se je v Veliki Britaniji odprla razprava o vlogah ruskih milijarderjev s prebivališčem na Otoku. V britanskem parlamentu se je med razpravo o sankcijah omenil tudi Abramovič, ki ga je ena od opozicijskih poslank imenovala za enega od 35 "ključnih podpornikov" Putina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Medtem Abramovič po poročanju britanskega časnika The Guardian vztrajno zanika povezave s Putinom.

Thomas Tuchel | Avtor: Epa Epa
Trener kluba Thomas Tuchel je v petek priznal, da je po ruski invaziji na Ukrajino "veliko odprtih vprašanj glede stanja kluba". V britanskih medijih so se v preteklih dneh pojavila tudi ugibanja o morebitnem prevzemu kluba, v nedeljo pa je več medijev tudi poročalo, da na novo pooblaščeni skrbniki še niso potrdili pripravljenost na prevzem upravljanja kluba.

Vprašanje napada na Ukrajino je bilo medtem tudi v ospredju nedeljskega finala angleškega ligaškega pokala med Chelseajem in Liverpoolom. Pred tekmo sta sicer oba kapetana, Liverpoolov Jordan Henderson in Chelseajev Cesar Azpilicueta na igrišče prinesla venec v barvah ukrajinske zastave, obe ekipi pa sta se pred tekmo pridružili minuti dolgemu aplavzu ter sporočilu, da v nogometu na Otoku vsi stojijo skupaj.

Chelsea je v sporočilu za javnost pred tekmo izrazil obžalovanje nad dogajanjem ter omenili, da moli za mir po invaziji na ukrajinsko ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ob tem pa v izjavi ni omenjal ruske agresije.

Arrizabalaga Navijači v šoku Šport Chelseajev as v rokavu pogorel na celi črti
Komentarjev 2
  • Toma 14:42 28.februar 2022.

    Ruski bogataši bi radi uživali bogastvo, ne pa 3.SV, povsem logično!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:16 28.februar 2022.

    Abramovič ni nikakršen mirovnik ali dobrodelnež....le boji se za svoje milijardice..;)