Šport > Nogomet
27 ogledov

Adios, City: Real z desetimi zdržal za remi

Ronaldo Kompany Real Madrid Manchester City Liga prvakov
1/46
EPA
V skupinah od A do D so po tekmah petega kola Lige prvakov odločeni vsi potniki v osmino finala. Že drugo sezono zapored se na prvi stopnički poslavlja Manchester City, za katerega ni bil dovolj niti domači remi proti Real Madridu (1:1). V nadaljnje tekmovanje gredo poleg Reala še Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain, Schalke 04, Arsenal in AC Milan.

Italijanski trener Roberto Mancini je želel na drugi tekmi letošnje sezone proti Real Madridu presenetiti Joséja Mourinha s postavitvijo 3-5-2, toda španski prvaki na stadionu Etihad niso delovali presenečeno in v prvih minutah oblegali domača vrata.

V deseti minuti je bilo že 0:1, ko je Luka Modrić na desni strani našel Ángela Di Marío, predložek Argentinca pa je na drugi vratnici prišel do povsem samega Karima Benzemaja, ki ni grešil. To je bila že 15. zaporedna gostujoča tekma, na kateri je Real zabil gol, s čimer je postavil nov rekord tekmovanja.

Cristiano Ronaldo je na prvi tekmi v Manchestru po letu 2009, ko je zapustil Manchester United, povzročal celo vrsto preglavic sinje modrim - dvakrat je v lepo priložnost poslal Samija Khediro, enkrat pa po izvrstni globinski podaji že premagal Joa Harta, njegov strel pa so domači izbili z golove črte.

Sprehajanje belega baleta

Prvi pravi poskus Cityja so lahko navijači z aplavzom pospremili šele v 21. minuti, ko je Sergio Agüero od daleč streljal pod prečko Ikerja Casillasa, a je španski vratar brez vsakršnih težav žogo izbil v kot.

V 25. minuti se je Khedira spet z neverjetno lahkoto sprehodil mimo treh domačih branilcev vse do gola Cityja, kjer ga je s pravočasnim izletom ustavil Hart. Maicon je dve minuti kasneje po lepi izmenjavi prišel do strela v kazenskem prostoru Reala, toda meril mimo vrat.

City se je več kot očitno prebudil, saj je David Silva že v enem naslednjih napadov lepo prišel v 16-metrski prostor gostov in podal v sredino, kjer je Edin Džeko divje zamahnil in povsem zgrešil žogo.

Casillas spet "Sveti Iker"

Drugi polčas so sinje modri začeli mnogo bolje in z nekaj več kombinatorne igre začeli povzročati težave obrambi Reala. Silva je po lepi kombinaciji z Agüerom poslal v priložnost nekdanjega napadalca Atlético Madrida, ki ga je še pravočasno zaprl Casillas.

Ronaldo Zabaleta Manchester City Real Madrid Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Na drugi strani je v 57. minuti pobegnil Ronaldo in v sredini iskal Khediro, ki mu je bil ob strelu na poti eden izmed soigralcev, njegov poskus pa je v vsakem primeru dobro ubranil Hart. Agüero je imel v 64. minuti na nogi izenačenje, ko ga je na drugi vratnici nekaj metrov od gola našel Maicon, strel Argentinca iz neposredne bližine pa je izjemno ubranil Casillas.

Agüeru je kljub vsemu uspelo izenačiti, ko ga je za najstrožjo kazen in izključujoči drugi rumeni karton v kazenskem prostoru podrl Álvaro Arbeloa, zet Diega Armanda Maradone pa je z enajstih metrov poslal Casillasa v napačen kot in poravnal izid.

Real se je kljub igralcu manj zanesljivo branil. Rezervist Cárlos Tévez je bil v tretji minuti sodnikovega podaljška za las prekratek po podaji Silve prek zadnje vrste Špancev, to pa je bilo tudi vse, kar so si uspeli priigrati domači, ki so se kljub točki še drugo sezono zapored v skupinskem delu poslovili od najelitnejšega evropskega tekmovanja.

Dortmund še naprej "in"

V "skupini prvakov" je tekmo pred koncem skupinskega dela tako prvo mesto osvojila Borussia Dortmund, ki je štirikratnemu prvaku Ajaxu že do polčasa zabila tri gole (4:1). Marco Reus je za vodstvo zadel po vsega osmih minutah, ko je zaključil smrtonosen protinapad Maria Götzeja.

Dortmund je za napredovanje sicer potreboval le točko, toda na amsterdamski Areni sta se med strelce vpisala tudi Götze (36. minuta) in Robert Lewandowski, ki je zadel v obeh polčasih. Kljub terenski premoči so domači zmogli le tolažilni gol Daniel Hoesena.

Izpadli še drugi bogataši - Zenit

Po dveh golih zaostanka se je Zenit vrnil v igro in rešil remi na domači tekmi proti Málagi, s katerim so si Španci že zagotovili prvi mesto v skupini C, ruski zapravljivci pa so ohranili zgolj minimalne upe za preboj v nadaljnje tekmovanje, ki jih je z večerno zmago nad Anderlechtom nato dokončno uničil AC Milan.

Španski južnjaki so Zenit pred dvema mesecema visoko premagali (3:0), tokrat pa zapravili vodstvo po zadetkih Diega Buonanotteja in Sebe Fernándeza, ki sta mrežo zatresla v zgolj dveh minutah prvega polčasa. Pri drugem zadetku je veliko napako storil vratar Vjačeslav Malafejev, ki je katastrofalno podal in dobil gol v prazen gol.

Mexes Nocerino Constant Anderlecht AC Milan Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Portugalec Danny je kmalu po začetku druega polčasa vrnil Zenit v igro, rezervist Viktor Fajzulin pa je izenačil štiri minute pred koncem rednega dela. Málaga je zdržala in dokončno potrdila osvojitev prvega mesta, Vladimir Bistrov pa je bil globoko v sodnikovem podaljšku izključen.

Mexès zabil gol vreden Ibrahimovića

Milan si je z dobrim drugim polčasom v Belgiji priigral napredovanje, potem ko je vodilni strelec italijanske lige Stephan El Shaarawy takoj po začetku nadaljevanja ostal sam pred vrati in v gol preusmeril podajo Mattie De Sciglia. Francoski branilec Philippe Mexès je z neverjetnimi škarjicami z roba kazenskega prostora v 71. minuti podvojil vodstvo rdeče-črnih.

Kljub znižanju rezultata s strani domačih je Brazilec Alexandre Pato v sodnikovem podaljšku zabil svoj prvi gol po povratku po poškodbi in sedemkratnim osvajalcem Lige prvakov zagotovil napredovanje kot drugouvrščeni ekipi skupine C.

Na drugi strani Evrope, v Kijevu, Zlatan Ibrahimović morda še ni slišal za evrogol svojega nekdanjega soigralca, se je pa s svojimi novimi delodajalci Paris Saint-Germainom veselil uvrstitve v osmino finala, prve po sezoni 1994/95, za katero je dva gola prispeval Ezequiel Lavezzi. To sta bila sploh prva zadetka nekdanjega člana Napolija za svoj novi klub.

Wilshere prihaja v najboljšo formo

Dinamo Zagreb je pri Portu prejel novo porcijo in nadaljuje s poraznimi predstavami v letošnji sezoni Lige prvakov (3:0). Izvrstni João Moutinho je Zagrebčanom zabil enega in pripravil dva zadetka. Nekdanji evropski prvaki bodo prvo mesto v skupini osvojili, če na zadnji tekmi pri PSG ostanejo nepremagani.

Angleški vezist Jack Wilshere je po dolgotrajni poškodbi zabil svoj prvi gol za Arsenal, enega pa je proti Montpellierju dodal še Lukas Podolski, kar je bilo v Londonu dovolj za topničarje, ki so se skupaj s Schalkejem 04 tekmo pred koncem skupinskega dela uvrstili v osmino finala.

Podolski je proti rojakom v prvem polčasu zapravil dve izjemni priložnosti, je pa Arsenal povsem prerojeno zaigral v nadaljevanju, ko je najprej Wilshere zadel iz neposredne bližine v 49. minuti, Podolski pa je z izvrstnim volejem le uspel zabiti rudarjem.

Arsenalu se je s točko zaostanka za Schalkejem (Nemci so doma premagali Olympiakos z 1:0) tako še deseto zaporedno sezono uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje Lige prvakov. Zanimivo - vedno močno francosko obarvani londonski klub je šele prvič v zgodovini uspel na domači zelenici premagati kakšen francoski klub.

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina A

Dinamo Kijev : Paris Saint-Germain 0:2 (0:1)
Lavezzi (45, 52)

FC Porto : Dinamo Zagreb 3:0 (1:0)
Lucho (20), Moutinho (67), Varela (85)

Lestvica: 1. Porto 13 točk*, 2. PSG 12*, 3. Dinamo Kijev 4, 4. Dinamo Zagreb 0.

Skupina B

Arsenal : Montpellier 2:0 (0:0)
Wilshere (49), Podolski (63)

Schalke 04 : Olympiakos 1:0 (0:0)
Fuchs (77)

Lestvica: 1. Schalke 11 točk*, 2. Arsenal 10*, 3. Olympiakos 6, 4. Montpellier 1.

Skupina C

Zenit Sankt-Peterburg : Málaga 2:2 (0:2)
Danny (49), Fajzulin (86); Buonanotte (8), Seba (9)

Anderlecht : AC Milan 1:3 (0:0)
De Sutter (78); El Shaarawy (47), Mexès (71), Pato (90)
RK: Nuytinck (70/Anderlecht)

Lestvica: 1. Málaga 11 točk*, 2. AC Milan 8*, 3. Anderlecht 4, 4. Zenit 4.

Skupina D

Ajax : Borussia Dortmund 1:4 (0:3)
Hoesen (87); Reus (8), Götze (36), Lewandowski (41, 67)

Manchester City : Real Madrid 1:1 (0:1)
Agüero (73/11-m); Benzema (10)
RK: Arbeloa (73/Real)

Lestvica: 1. Borussia Dortmund 11 točk*, 2. Real Madrid 8*, 3. Ajax 4, 4. Manchester City 3.
* - že v osmini finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.