Šport > Nogomet
9 ogledov

Allardyce 67 dni, a daleč od rekorda

sam allardyce EPA Allardyce se kljub drugačnim napovedim vrača na klubsko sceno.
Zaradi škandala v katerega je vpleten bo Sam Allardyce izgubil položaj angleškega selektorja.

Sam Allardyce se je doslej na klopi angleške izbrane vrste zadržal 67 dni, večina britanskih medijev pa je prepričana, da so mu štete ure v funkciji selektorja. Tako bodo Angleži že v Stožicah, ki bodo gostile kvalifikacijsko tekmo za SP 2018, najverjetneje zaigrali brez njega. A do rekorda, ki ga prinaša najkrajši staž na klopi enega izmed klubov ali reprezentanc, je tudi za Allardycea še dolga pot. Izbrali smo še nekaj imen.

Clough - 44 dni

Z enim izmed najkrajših stažev se sicer lahko pohvali tudi legenda angleškega nogometa Brian Clough. Ta je leta 1974 prevzel Leeds in se na njegovi klopi zadržal le 44 dni. Ob svojem prihodu je igralce na Elland Roadu označil za 'umazance' in 'goljufe', to pa se mu je seveda hitro maščevalo. Rezultati so bili porazni in službo je hitro izgubil.

Gre sicer za izjemno uspešnega trenerja. Še pred epizodo v Leedsu je do prvega naslova v zgodovini kluba popeljal Derby County (sezona 1971/72), kasneje pa je angleško prvenstvo osvojil še z Nottingham Forestom (1977/78), s slednjim pa je dvakrat postal tudi evropski prvak. Štirikrat je osvojil tudi angleški ligaški pokal.

Delneri - 36 dni

Luigi Delneri je na klopi Porta zamenjal izjemno uspešnega Joseja Mourinha, a je funkcijo opravljal le od 4. junija do 9. avgusta 2004. Delneri je v svoji karieri sicer vodil 20 klubov, razlog za hiter konec sodelovanja s Portom pa je bilo domotožje. Leto dni kasneje je prevzel Romo, a se obdržal le šest mesecev.

Cosmi - 34 dni

Pri Palermu trenerji ne ostanejo dolgo, v zadnjih devetih letih se je na klopi siciljanskega kluba izmenjalo kar 28 trenerjev. Hitri odstrel je doživel tudi Serse Cosmi. Da je zgodba še bolj zabavna, ga je nasledil Delio Rossi. Zakaj zabavna? Prav Rossija je na klopi Palerma zamenjal Cosmi.

Milanič - 33 dni

Tudi Slovenci imamo ime na tem seznamu. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance Darko Milanič je pri Leedsu doživel podobno usodo kot sloviti Clough. Sedanji trener Maribora je postal sicer prvi nebritanski ali irski menedžer na klopi tega slovitega kluba, ko je iz graškega Sturma pripotoval v Anglijo. Na klopi se je zadržal od 23. septembra do 25. oktobra 2014 in v tem času zabeležil tri remije in tri poraze.

Milanič Maribor Lazio Evropska liga Ljudski vrt | Avtor: Reuters Reuters

Coppell - 33 dni

Verjetno ni dobra zadeva, da na mesto glavnega trenerja postaviš igralca, ki je bil legenda najbolj osovraženega tekmeca. A prav to so storili leta 1996 pri Manchester Cityju. Steve Coppell je v svoji igralski karieri odigral kar 322 ligaških tekem za Manchester United in pri tem dosegel 53 zadetkov. City je vodil le šest tekem, kasneje je priznal, da je bil pritisk, ki si ga je naložil, preprosto prevelik. Na srečo ga je takoj zaposlil Crystal Palace, prav iz tega londonskega kluba pa je Coppell prišel v City.

Cullis - 7 dni

Še precej manj časa je pri Swansea Cityju zdržal Kevin Cullis. Leta 1996 je takratni tretjeligaš zaposlil neznanega trenerja, v njegovem drugem dvoboju proti Blackpoolu, ki se je za Cullisa končal s porazom 0:4, pa so mu igralci obrnili hrbet. Ignorirali so njegova navodila in sami v drugem polčasu poskrbeli za taktično postavitev. Cullis je sicer dvakrat obsedel v zaporu zaradi prevar.

Bielsa - 2 dni

Za bizarne dogodke ni treba ravno poseči daleč nazaj. Lani je pri menjavi trenerjev v slovenski ligi tako na primer blestel Zavrč, še letos pa sta za izjemno kratko sodelovanje poskrbela italijanski prvoligaš Lazio in priznani argentinski trener Marcelo Bielsa. Strokovnjak z nadimkom "El Loco" je na klopi rimskega kluba zdržal le dva dneva, Lazio pa ga je tožil za 50 milijonov evrov.

Rosenior - 600 sekund

Leroy Rosenior pa najverjetneje drži rekord. Sedemnajstega maja 2007 je podpisal za člana takratne League One v Angliji in se na svojem mestu zadržal približno deset minut. Torquay je v teh 600. sekundah prevzel konzorcij lastnikov, ti pa so se odločili, da bodo raje službo namenili drugi osebi.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.