Šport > Nogomet
17019 ogledov

Amir Ružnić: Mlakar le prvi od mnogih, Roma "napadala" Iličića

Amir Ružnić PrtSc
Nogometni zastopnik Amir Ružnić je poskrbel še za en odmeven prestop. Želi si prodreti na angleški trg. Jan Mlakar je le prvi, ki se seli na Otok. Atalanta hitro ustavila želje Rome za Josipom Iličićem, Roberta Berića sta želela Dijon in Spal.

So bili zadnji dnevi stresni?
Stres je vselej prisoten. Ni prisoten le takrat, ko poteka prestopni rok, brez stresa v tem poslu ne gre. Ampak zdaj sem se na to že navadil in se z njim dobro borim.

Jan Mlakar je novi član premierligaša Brightona. Kako ste izpeljali prestop?
Lepo (smeh). Saj ste videli. Vse je bilo tako, kot mora biti. Gledali so ga, delali smo v tišini. Igralca sem ponudil tako njim, kot tudi še nekaterim klubom, ko sem ga pripeljal v Maribor. Spremljali so ga. V fanta sem vedno verjel, je velik potencial, kar je tudi dokazal. Ko so se odločili zanj, smo začeli pogovore z Mariborom, da bi realizirali prestop. Zelo preprosto.

Kdaj so Angleži sprejeli odločitev?
Vse skupaj se je začelo kakšnih deset dni pred koncem prestopnega roka. To ne gre iz danes na jutri. To je procedura, gledanje, spremljanje... Ni vse tako enostavno, kot je včasih predstavljeno v medijih. Tukaj zadaj je ogromno dela. Nobena reč se ne zgodi kar slučajno. To so ure dela v tišini.

Verjetno ste si s predstavniki Brightona skupaj ogledali kar nekaj tekem.
Tako je. 

Kako je z Robertom Berićem? Omenjali ste, da bi se lahko tudi on preselil ob koncu prestopnega roka.
Naslednji teden sem v St. Etiennu, kjer se bomo pogovarjali o novi pogodbi. Zadnji dan prestopnega roka so v klubu odbili Spal in Dijon. Oba omenjena kluba sta si ga želela v svojih vrstah, a je St. Etienne to zavrnil, nakar sem jim dejal, da je pač treba nekaj ukreniti. Položaj je pač takšen, da so karte v naših rokah, saj fantu poleti poteče pogodba. On lahko že z današnjim dnem podpiše dogovor s katerimkoli klubom na svetu in poleti odide iz St. Etienna brez odškodnine. Naslednji četrtek imam tako sestanek v St. Etiennu glede nove pogodbe.

Verjetno pa imata Spal in Dijon še vedno v mislih, da ga pripeljeta in vas lahko kontaktirata.
Tako. Sigurno sta v igri ta kluba in še kakšen se bo zdaj pojavil, oziroma se že pojavlja. V naslednjem mesecu bomo morali dobro razmisliti, kaj je treba zdaj narediti. Pri Beriću bo zadeva še zelo zanimiva.

Robert Berić St. Etienne | Avtor: EPA EPA

Če Berić oddela pogodbo do konca, potem lahko verjetno podpiše pogodbo, ki bi mu prinesla višjo plačo, mar ne?
Res je. Ni odškodnine. To je velik plus za igralca v takšnih primerih. 

Ker je zainterisirani klub ob tem, da mu ni treba nameniti denar za odškodnino, pripravljen dati višjo plačo nogometašu.
Tako, tako. Mi v bistvu ne rabimo več St. Etienna, pogovarjamo se le o plači za igralca. Ni odškodnine in to je precej, precej lažje narediti.

Kaj je bilo z Luko Zahovićem?
Glede prestopa v Beitar iz Jeruzalema je bilo vse res. Na žalost so Izraelci šli do ene številke, preko nje pa niso šli. Maribor pa je tudi postavil ceno, ki je ni želel spustiti in zadeva se je ustavila.

Za kakšno odstopanje je šlo?
O številkah nikoli ne govorim.

Verjetno je ob uspešni sezoni za klube zanimiv tudi Andraž Šporar.
Skupaj sva se odločila, da pozimi ne bova menjala kluba. Malce je tudi vraževeren, imel je že nekaj smole ob zimskem prestopu. Mislim pa, da bo on izvozni artikel številka 1 poletne tržnice, če bo tako nadaljeval. Do konca sezone lahko zabije 25 golov in že zdaj je iskan. Tu se obeta zelo zanimiv prestop.

Iz katerih držav prihaja zanimanje?
Iz Francije in Anglije.

V preteklosti ste nam že omenili, da v Premier League obstaja interes tudi za Benjamina Verbiča.
Moram povedati, da je Verbič v Kijevu zelo zadovoljen, Dinamo je velik klub. Je pa seveda normalno, da si vsak igralec želi zaigrati v eni izmed petih najmočnejših lig na svetu. Tudi on. Pri njemu se kot naslednja destinacija prav tako kaže Anglija. Tudi okoli njega bo poleti zanimivo dogajanje.

V preteklosti so vaši varovanci veliko odhajali v Italijo, je zdaj cilj angleški trg?
Res je. Za cilj sem si postavil, da si odprem angleški trg. Imam ogromno sestankov s športnimi direktorji v Angliji, s partnerji... Zdaj mi je uspelo z Janom, je pa tako kot ste dejali, Šporar, Verbić, Žan Celar so zagotovo fantje, ki lahko igrajo v Angliji. Imajo velik potencial. V zelo kratki prihodnosti se bo zgodil še kakšen takšen prestop kot je bil Janov. No, se lahko zgodi.

Andraž Šporar | Avtor: Profimedia Profimedia

Imate v načrtu še kakšen projekt?
Imam dva nova varovanca, ki zelo veliko obetata. Eden je Adam Gnezda Čerin iz Domžal, drugi Dušan Stojinović iz Celja. Gre za podobna projekta, kot je bilo pri Mlakarju.

Imate neko vodilno vlogo na tem področju v Sloveniji. Kaj vas dela drugačnega od ostalih zastopnikov?
Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. To bi morali vprašati koga drugega. Jaz opravljam svoje delo, delam v tišini, rad delam in ni neke filozofije. Tu ni odkrivanja tople vode, če me razumete. Ne vem, kako delajo drugi, to me niti ne zanima. Osredotočam se na svoje delo in to je to. Če morda drugim uspeva nekoliko manj, je to vprašanje za njih.

Kaj je vaš glavni nasvet igralcem, ko prihaja do prestopov?
Tu je največji problem denar. Fantje, ki odidejo iz slovenske lige, če izvzamemo Maribor in Olimpijo, naenkrat preidejo iz plač 2.000 bruto na 30.000, 40.000 neto. Tu se pojavi največji problem v glavah. Jaz jim skušam tu dopovedati, da morajo ostati enaki kot prej, da morajo ostati osredotočeni. Naprej jih mora gnati ljubezen do nogometa, denar pride potem. Govorim, da ne smejo pozabiti od kje prihajamo in da je na prvem mestu volja, želja do nogometa, denar je le posledica tega.

Na kateri prestop v zadnjih letih ste morda najbolj ponosni?
Najbolj na Lea Štulca. Fanta sem pravzaprav odpeljal kot odpadek Kopra. V njega ni nihče verjel. Najbolj sem ponosen, da sem ga peljal v tretjo italijansko ligo, fant pa zdaj standardno igra v Serie A. Morda je to ... Na to, kaj sem naredil z njim, sem res ponosen. Ampak med fanti ne delam nekih razlik. Je pa res, da sem na to, kako se je vse dogajalo pri njemu in da ga ni nihče ' pošmirglal', ponosen na to, kjer igra zdaj. Vsem je zaprl usta in dokazal, da je pravi.

Amir Ružnić | Avtor: PrtSc PrtSc
Vam torej veliko pomenijo takšni uspehi? Ste čustveno navezani na igralce in njihove kariere?
Če vam odkrito povem, sem bil prej dosti bolj. Po toliko letih tega posla, če sem čisto iskren, se poskušam manj čustveno vezati. Če si emotivno vezan, so tudi razočaranja. Igralci so včasih svojeglavi, znajo te razočarati, te tudi zapustijo. Poskušam na vse skupaj gledati čim bolj realno, trezno in čim bolj profesionalno. Imam pa z njimi večinoma zelo dober odnos, smo tudi prijatelji, Josipu Iličiću sem bil na primer poročna priča. Veliko dam na to, da so ljudski odnosi pristni.

Luko Gučka ste prodali v Betis, Krškemu vam po pravilih ni bilo treba nič dati, a vas je Berić prosil, da nakažate vsoto klubu. Je to primer teh odnosov?
Tako je. Takrat bi lahko Gučka odpeljal po pravilniku nogometne zveze, enako se jim je zdaj zgodilo z Benjaminom Šeškom in je klub dobil ničlo, a me je Robi poklical. Berić je zelo navezan na tisto okolje in klub. Transfer je bil 110 tisoč evrov in naredili smo, da je Krško dobilo 80 tisočakov za fanta, po pravilih pa bi jim pripadalo 2.000, 3.000 evrov. Tu sem res morda pokazal svojo dobro osebno plat. 

Kako se sicer razlikujeta poletni in januarski prestopni rok?
Poleti gre za tisti glavni prestopni rok. Večina klubov najpomembnejše reči opravi poleti, ko se delajo nove ekipe, pozimi pa se samo popravljajo napake iz začetka sezone, ali pa se nadomesti katerega od poškodovanih igralcev. Je dosti krajši. Januarski prestopni rok ni bil nikoli tisti, kjer bi se dogajali največji prestopi. 

Ampak stres pa je?
Stres je vedno. Res je.

Kolikokrat vam je v zadnjih dneh zazvonil telefon? Če ne štejete mene.
Saj ste videli. Bilo je noro. Včasih izpade, da se nočem javiti novinarjem, enostavno je bila glava... Bil sem res fokusiran. Govoriš z Angleži, Francozi, Italijani, naenkrat imaš odprte tri stvari. Verjemite mi, da ni lahko. Moraš biti skoncentriran na to, kaj se dogovarjaš z vsemi. Tako da ni tako enostavno.

Omenili ste tri stvari. Mlakar, Berić in ....
Mlakar, Berić in Josip Iličić glede Rome. A tu je Atalanta takoj vse skupaj zaustavila. Z Romo se sploh niso želeli pogovarjati o tem.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.