Šport > Nogomet
163 ogledov

Angleži sosede poslali domov, ZDA izločile Iran

Marcus Rashford Profimedia
Med 16 najboljših so se uvrstili tudi Angleži in Američani.

Nogometaši Anglije premagali Wales s 3:0 (0:0) in osvojili prvo mesto v skupini B. V tej skupini je bila reprezentanca ZDA z 1:0 (1:0) boljša od Irana, kar pomeni, da se je skupaj z Anglijo uvrstila v osmino finala.

Otoški derbi, ki je imel tudi slovenski pridih, saj ga je sodila slovenska sodniška trojka na čelu s Slavkom Vinčićem, so bolje odprli Angleži.  V 10. minuti je kapetan Harry Kane s podajo v prostor zaposlil Marcusa Rashforda, ki se je iz oči v oči znašel pred vratarjem Walesa Dannyjem Wardom, a se je ta izkazal s sijajno obrambo.

Nogometaši s tremi levi na prsih so v uvodu nadzirali potek igre in imeli tudi več kot 70 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah, igra pa je potekala večinoma na polovici Valižanov. V 38. minuti so Angleži izpeljali novo lepo akcijo, po preigravanju Juda Bellinghama je prek vrat meril Phil Foden.

Ob koncu prvega dela je po podaji iz kota z glavo streljal še John Stones, a je tudi ta strel Ward obranil. Nato so do prvega resnejšega napada prišli še Valižani, ko je Joe Allen z roba kazenskega prostora sprožil mimo in ostalo je pri začetnem izidu.

Po odmoru so Angleži nadaljevali v istem slogu, le da so bili tokrat mnogo bolj učinkoviti, saj so zadeli kar dvakrat v dveh minutah. Najprej je Rashford izvrstno iz prostega strela premagal Warda, nekaj trenutkov zatem pa je po izgubljeni žogi Bena Daviesa njegov soigralec pri Tottenhamu Kane asistiral Fodenu. Ta je ostal povsem sam na drugi vratnici in mu ni bilo težko zadeti v polno.

Nato so nevarnejši postali tudi Valižani. Najprej je Daniel James sprožil mimo vrat, po strelu Kiefferja Moora pa se je izkazal Jordan Pickford.

Vodstvo Angležev je v 68. minuti s svojim drugim zadetkom povišal Rashford, ki je sicer streljal po sredini, a dovolj močno, da je Warda prisilil v napako. Nogometaš Manchester Uniteda je nato imel priložnost še za svoj tretji zadetek, a je tokrat streljal preslabo in Ward mu je strel obranil. Vratar Walesa je bil kmalu zatem prisiljen v novo obrambo, ko je zadetek preprečil še Bellinghamu.

V osmini finala se bodo Angleži pomerili s Senegalci.

ZDA po osmih letih v izločilne boje

Američane v osmini finala, tam so bili nazadnje leta 2014, čaka tekma z Nizozemsko, zmagovalko skupine A. 

Na tekmi proti Iranu so bili vsaj v prvem delu Američani konkretnejši. Že v sedmi minuti je Christian Pulisic z glavo testiral iranskega vratarja Alirezo Beiranvanda. V 28. minuti je bil nato Timothy Weah po hitri akciji prav tako sam pred iranskim golom, a prehitro slabo zaključil z glavo.

V 38. minuti so ZDA nato povedle. Akcijo je začel Weston McKennie, ki je z natančno dolgo podajo na desni strani kazenskega prostora našel Joshuo Sargenta, ta je okroglo usnje le vrnil v kazenski prostor, kjer je bil najodločnejši Pulisic in zabil svoj 22. gol za reprezentanco. Pri tem se je ob trku z iranskim vratarjem celo lažje poškodoval in se v drugem delu ni vrnil na igrišče.

Christian Pulisic | Avtor: Profimedia Profimedia

Iranci so po prejetem golu stopili korak naprej in Američanom ponudili še nekaj več prostora za igro. To bi skoraj izkoristil hitri Weah, ki je še drugič zatresel iransko mrežo, posnetek pa je potrdil, da je bil pri vstopu v akcijo za kakšen centimeter prehiter in sodniki gola zaradi prepovedanega položaja niso priznali.

V drugem delu so ZDA večji del nadzirale ritem tekme. Zadeve so jim ušle izpod nadzora v 65. minuti, ko je bil Saman Ghoddos v ameriškem kazenskem prostoru v res dobrem položaju, a streljal kakšen meter mimo desne vratnice. Saeid Ezatolahi je poskušal v 70. minuti, žoga pa je kar precej zgrešila cilj.

Končnica je bila enosmerna. Ameriška ekipa je krčevito branila minimalno prednost, Iranci pa so stopnjevali pritisk in si v sodnikovem podaljšku priigrali dve lepi priložnosti. Najprej je bil nevaren Morteza Pouraliganji, prav na koncu pa še Mehdi Taremi, ki je bil v prodoru premalo odločen, iranski nogometaši pa so zahtevali celo enajstmetrovko, a je sodnikova piščalka ostala nema.

Sami tekmi pa so mediji pripisovali tudi politični naboj zaradi napetosti med ZDA in Iranom, a na zelenici o tem ni bilo ne duha ne sluha. Iranci so pred tekmo zapeli tudi himno, kar je bilo prav tako eno od perečih vprašanj. Na uvodni tekmi z Anglijo (2:6) je niso in mediji so to razumeli kot podporo protestnikom, ki v Iranu že od septembra protestirajo proti oblastem. Te naj bi po nekaterih informacijah zahodnih medijev nogometašem zdaj zagrozile z nasiljem nad njihovimi sorodniki, če se ne bodo 'primerno vedli' ob igranju himne.

V sredo bodo zadnje tekme v skupinskem delu igrali v skupinah C in D. Ob 16. uri bosta najprej na sporedu dvoboja Avstralija - Danska in Tunizija - Francija, ob 20. uri pa še Poljska - Argentina in Savdska Arabija - Mehika.

Lestvica:
1. Anglija            3  2  1  0  9:2  7
2. ZDA                3  1  2  0  2:1  5
3. Iran               3  1  0  2  4:7  3
4. Wales              3  0  1  2  1:6  1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice