Šport > Nogomet
98 ogledov

Gluhi in naglušni prosijo. Jih bo RTVS uslišala?

gledanje tekme televizija Profimedia
Na papirju ureditev že imamo, toda ponudniki televizijskih programov jo še niso udejanjili.

Zagovornik načela enakosti priporoča vodstvu RTV Slovenija, da bi bili prenosi tekem svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju, kot tudi prenosi drugih športnih prireditev dostopni tudi za gluhe in naglušne, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zagovornik načela enakosti je namreč prejel pobudo za zagotovitev dostopnosti tekem SP v nogometu in temu posvečenih oddaj na programih RTV Slovenija za gluhe in naglušne. Zagotovitev dostopnosti ne bi koristila le gluhim in naglušnim, ampak tudi starejšim in številnim drugim gledalcem, ki tekme spremljajo v hrupnem okolju ali tam, kjer programov ne morejo spremljati na glas, so prepričani pobudniki priporočila.

V njem izpostavljajo, da je po oceni Zveze društev gluhih in naglušnih v Sloveniji vsaj 1500 gluhih oseb, ki uporabljajo znakovni jezik, ter več kot 200.000 oseb, ki imajo različne stopnje izgube sluha. Ob tem zagovornik pojasnjuje, da se večja družbena vključenost zagotavlja tudi z enakovredno dostopnostjo do vsebin s področja športa in kulture, še posebej, če gre za svetovno odmevne dogodke.

Prizadevanja in dejavnosti za sistemsko ureditev povečanja dostopnosti avdiovizualnih storitev za osebe z invalidnostmi so sicer že zajeti v okvir dela slovenske vlade, treba pa bi jih bilo še udejanjiti v praksi na ravni ponudnikov televizijskega programa, so opozorili pri pobudniku priporočila.

Kot še navaja zagovornik, je po zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah med dolžnostmi ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev, da s sorazmernimi ukrepi, kot so prevajanje v znakovni jezik, podnaslavljanje za gluhe in naglušne, govorjeni podnapisi in zvočni opisi, postopno izboljšujejo dostopnost do storitev za osebe z invalidnostmi.

Komentarjev 1
  • Ender3 17:53 29.november 2022.

    Ne, dokler bo tam kurbarija, jebernikova, pirko-nič, može-biti...petrovčič pa,,pred penzijo prehaja na Noro24tv..

Sorodne novice