Šport > Nogomet
324 ogledov

Dobili smo prvo reprezentanco v osmini finala

Kylian Mbappe Profimedia
Mbappe z dvema goloma Francijo popeljal v osmino finala.

Francoska nogometna reprezentanca se je kot prva uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Branilci naslova so v 2. krogu v Dohi premagali Dansko z 2:1 (0:0).

Francija je v prvem polčasu prevladovala, precej več streljala kot Danci, a so slednji na čelu z vratarjem Kasperjem Schemichlom ohranili mrežo nedotaknjeno. Zato pa je bil v drugem polčasu v glavni vlogi Kylian Mbappe, ki je z dvema goloma Francijo poslal v izločilne boje. V polno jemeril v 61. in 86. minuti. Vmes je Andreas Christensen zadel za Dance, ki so Francoze sicer dvakrat premagali v ligi narodov.

Za branilce naslova, ki so dosegli šesto zaporedno zmago na mundialih (pred tem je tak niz uspel Špancem 2010), pa ta uspeh proti Danski lahko pomeni še nekaj več, posebej za nekoliko "vraževerne". Ko so se namreč Francozi nazadnje na SP v skupinskem delu izognili porazu proti Dancem, so obakrat nato osvojili naslov prvakov (1998, 2018).

Francozi so bili v uvodu tekme nekoliko boljši, v 20. minuti pa so Francozi zahtevali izključitev Christensena, ki je s prekrškom ustavil prodirajočega Mbappeja. Takoj zatem se je izkazal Schmeichel po strelu Adriena Rabiota.

Francozi so precej več poskušali s streli, ki pa so jih Danci večinoma uspešno blokirali, v 36. minuti pa so tudi igralci s Severa Evrope prvič streljali, vendar nenatančno, tako kot znova tudi Francozi v 40. prek Mbappeja.

Čeprav je Danska odločneje začela drugi polčas, pa je v 57. minuti Mbappe znova poskusil, spet pa je bil na mestu Schmeichel. Antoine Griezmann je bil naslednji z zapravljeno priložnostjo Francozov, v 61. minuti pa je Mbappe le zadel, in sicer iz bližine po kombinaciji s Theom Hernandezom.

Kylian Mbappe | Avtor: Profimedia Profimedia

Danci pa so hitro odgovorili, po kotu z desne strani je v osrčju kazenskega prostora z glavo zadel Christensen v 68. minuti. Pet minut pozneje pa je Hugo Lloris preprečil dansko vodstvo po strelu Jesperja Lindströma.

Aurelien Tchouameni je v 78. minuti iz bližine z glavo zadel Joakima Maehleja, ki je nevede preprečil veliko nevarnost, Rabiot pa je zatem s "škarjicami" žogo poslal čez gol. Na drugi strani je le za malo zgrešil Martin Braithwaite v 81. minuti.

V 86. minuti pa je udarila naveza Griezmann-Mbappe, prvi je podal, drugi pa iz bližine s stegnom zadel za 2:1 ter svoj 14. gol na zadnjih 12 tekmah Francije.

Lestvica:
1. Francija           2  2  0  0  6:2  6
2. Avstralija         2  1  0  1  2:4  3
3. Danska             2  0  1  1  1:2  1
4. Tunizija           2  0  1  1  0:1  1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice