Šport > Nogomet
27 ogledov

Anglija pred novim rasističnim škandalom

Clattenburg Torres rdeči karton izključitev Chelsea Manchester United Premier Le EPA
Angleška nogometna zveza (FA) dan po derbiju med Chelseajem in Manchestrom začela preiskavo dogodkov v povezavi s sodnikom Markom Clattenburgom, ki ga je londonski klub obtožil besednega napada na dva nogometaša. Šlo naj bi (tudi) za rasizem.

Komaj se je ena neprijetna zgodba s Chelseajem v glavni vlogi zaključila, že se je odprla nova. Potem ko je kapetan londonske ekipe John Terry dobil kazen zaradi rasističnega zmerjanja branilca Queens Park Rangersov Antona Ferdinanda, je Chelsea po nedeljski tekmi proti Manchestru Unitedu podobnih zmerljivk obtožil kar glavnega sodnika Marka Clattenburga.

• Ferguson: "Torres si je sam kriv"
• Sodniki skrojili usodo Chelseaju in Liverpoolu

Pri Chelseaju so po tekmi na Stamford Bridgeu, kjer je Clattenburg ob porazu z 2:3 izključil dva njihova nogometaša, Branislava Ivanovića in Fernanda Torresa, dejali, da je sodnik dvema neimenovanima igralcema namenil "neprimerne besede".

Pri modrih sicer niso izdali imen nogometašev niti vsebine Clattenburgovih besed, predstavnik za odnose z javnostmi pa ni želel zanikati, da je bil nigerijski vezist John Obi Mikel med tistimi, ki je po tekmi obiskal sodniške prostore. Mikel je v drugem polčasu sicer dobil rumeni karton zaradi protestiranja.

Tovrstna pritožba proti mednarodnemu sodniku je praktično brez precedensa. Clattenburg je poleg izključitev dveh nogometašev Chelseaja skupaj s pomočniki spregledal tudi prepovedani položaj Javierja Hernándeza, iz katerega je Mehičan zabil zmagoviti zadetek.

Obi Mikel Mkhitaryan Mkhitarjan Šahtar Celtic Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Obtožbe bodo obravnavali z vso resnostjo

Clattenburg obtožb še ni komentiral, je pa sodniška organizacija Professional Game Match Officials Board (PGMOB), ki nadzira najboljše angleške sodnike, v izjavi za javnost dejala, da bo Chelseajeve obtožbe obravnavala "z vso resnostjo". Clattenburg bo po besedah PGMOB popolnoma sodeloval pri preiskavi, vesel pa je tudi, "da bodo dejstva prišla na dan".

Številne ponedeljkove izdaje največjih britanskih časnikov so na svojih zadnjih straneh objavile naslov "Obtožen". The Guardian je zapisal "Sodnik v rasnem sporu s Chelseajem", Daily Mail pa "Sodnikov rasni spor", čeprav vsebina obtožb še ni znana.

Clattenburga je po tekmi ostro kritiziral tudi Chelseajev trener Roberto Di Matteo, ki je glavnega sodnika obtožil, da je "pokvaril" tekmo, medtem ko so na njegovo stran stopili nogometaši in trener Uniteda Sir Alex Ferguson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.