Šport > Nogomet
17 ogledov

Anglija v šoku

Kevin Keegan se je sredi lanske sezone po desetih letih vrnil na klop spečega ve Žurnal24 main
Na Otoku se pripravlja nov prevzem enega od angleških prvoligaških klubov. Eden od morebitnih novih lastnikov Newcastla je podjetje Saudi Binladen Group.
 

Preberite še ...

Kevin Keegan: Mesija se je vrnil

Na Otoku se pripravlja nov prevzem enega od angleških prvoligaških klubov s strani tujih vlagateljev, a tokrat je javnost še toliko bolj ogorčena, saj je eden od morebitnih novih lastnikov Newcastla podjetje Saudi Binladen Group , ki je v rokah družine Osame bin Ladna , enega od najbolj osovraženih in iskanih oseb na svetu. Britanska športna javnost je izrekla marsikatero hudo besedo na račun britanskega mogotca in novopečenega lastnika premierligaškega kluba Newcastla Mika Ashleyja , ki je po šele enem letu lastništva že na tem, da klub proda tujim investitorjem. Prevzemanje angleških klubov s strani tujcev na Otoku čedalje bolj zavračajo, saj menijo, da slednjim ne gre za dobrobit angleškega nogometa, temveč gledajo samo na svoj zaslužek, v tem pa najostrejši kritiki dolgoročno vidijo propad angleškega nogometa, ki ima na teh prostorih še posebno težo.

Eden od morebitnih novih lastnikov Newcastla je podjetje Saudi Binladen Group, ki je v rokah družine Osame bin Ladna, enega od najbolj osovraženih in iskanih oseb na svetu. © Reuters

 
Če so se Britanci na pogovore Ashleyja z morebitnimi kupci iz Amerike odzvali zgolj z manjšim ali večjim negodovanjem, pa se je to v zadnjih nekaj dneh dobesedno sprevrglo v ogorčenje. Potem ko so britanski mediji izvrtali, da se je med ponudniki za prevzem tega severno angleškega kluba pojavilo tudi podjetje družine bin Laden, od tega imena se na zahodu vsem vse kocine dobesedno postavijo pokonci, je Anglija v šoku. Podjetje Saudi Binladen Group s sedežem v Savdski Arabiji je namreč ustanovil oče Osame bin Ladna, trenutno pa jo vodi Osamin polbrat Bakr bin Laden in se ukvarja z gradbeništvom.

Pravzaprav se je vse začelo pred kakšnim tednom, ko je v javnost pricurljala novica, da je skupina ameriških investitorjev zbranih v podjetju Inter Media Partners pokazala velik interes za nakup tega angleškega kluba. Odzivov v vodstvu kluba sprva ni bilo, pozneje pa so novice potrdili tudi na St. James Parku . V tem času so se predstavniki podjetja iz New Yorka že sestali z lastnikom kluba in njegovimi najožjimi sodelavci, ki so navedli, da do dogovora še ni prišlo. "Američani so pokazali veliko zanimanje, a je o končnem izidu pogovorov še prezgodaj govoriti. Lahko samo rečemo, da smo še v stikih," je bila skopa izjava klubskega vodstva.

 
 

Američani so pokazali veliko zanimanje, a je o končnem izidu pogovorov še prezgodaj govoriti.

predstavniki Newcastla

 
Uradnih informacij, o kakšni vsoti naj bi šlo pri nakupu, ni, a brez ugibanj prav tako ne gre. Lani je Ashley tako imenovane "srake" kupil za 180 milijonov evrov, nakar je bodisi v moštvo bodisi za pokrivanje dolgov vložil še nadaljnjih 130 milijonov in v klub med drugimi pripeljal tudi legendarnega Kevina Keegana , ki je prevzel trenersko funkcijo. Vse je kazalo, da ima britanski bogataš dolgoročne načrte, kot kaže pa ga je ponudba Američanov vendarle pritegnila in prisilila v tehtnejše razmišljanje. Britanski mediji so prav tako navedli vsoto, ki naj bi jo Ashley zahteval, ta pa naj bi bila 420 milijonov funtov oziroma približno dvakrat več, kot so bile vredne vse njegove investicije v klubu v preteklem letu.

Roman Abramovič je samo eden od osmih tujih lastnikov angleških prvoligašev. © Getty Images

 
Šele, ko v javnosti pricurlja kakšna novica, pa se odzovejo tudi na St. James Parku. "Norost, o nobenih 420 milijonih ni bilo govora. Ne vemo, od kod vam te informacije," so navedbe britanskih medijev kategorično zanikali vodilni možje Newcastla, medtem ko so na morebitne poslovne stike z omenjenim podjetjem družine bin Laden v njihovem stilu le na kratko odvrnili: "No comment!" Kakorkoli že, če bodo pogovori o prodaji vendarle zagledali svetlobo na koncu tunela, bo Newcastle le še eden v nizu angleških klubov, čigar lastnik bo tujec. Trenutno je v rokah tujih investitorjev kar osem klubov iz elitnega razreda angleškega nogometa. Lastniki Manchester Uniteda , Liverpoola , Aston Ville so Američani, Chelsea in Portsmouth sta v rokah Rusov, lastnik West Hama je konzorcij, na čelu katerega je Islandec Eggert Magnusson, prvi mož Fulhama je Egipčan Mohamed Abdel Moneim Fayed, medtem ko je Manchester City kupil tajski mogotec in bivši premier te države Thaksin Shinawatra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.