Šport > Nogomet
18 ogledov

Ban ostro obsodil Olimpijo: "Podlost brez primere"

Kostić Mendy Zarifović Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska prvenstvo SPS/nkolimpija.si
Direktor Maribora Bojan Ban je po porazu na sobotnem derbiju ostro obsodil obnašanje nekaterih članov Olimpije, temnopoltega člana zeleno-belih Gabriela Etemeja pa povabil v vrste vijoličastih.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljudskem vrtu je direktor Maribora Bojan Ban skupaj z Jeanom-Philippejem Mendyjem in njegovo ženo, ki mu bo kmalu povila otroka, obsodil obnašanje članov Olimpije na sobotnem derbiju v Ljubljani, kjer so proti zeleno-belim pred praznimi stožiškimi tribunami izgubili z 0:2.

Tako kot po zadnjem ligaškem porazu v prestolnici avgusta 2011, ko so Mariborčani prijavili napad na predsednika Draga Cotarja, so se tokrat po tekmi hudovali nad domnevnimi rasističnimi žaljivkami, ki naj bi jih proti njihovemu napadalcu Mendyju med tekmo usmerila trener Olimpije Milorad Kosanović in Miroljub Kostić.

Ban: Športno smo priznali poraz

Mendyju, ki so ga navijači že na prvem letošnjem derbiju v Stožicah žalili z opičjim oglašanjem, sodnik Damir Skomina pa je tekmo v zadnjih minutah prekinil, je bojda po tekmi končno tudi prekipelo, ko je stekel z avtobusa in želel obračunati s Kostićem. V mariborskem taboru so že pred današnjo novinarsko konferenco napovedali pritožbo.

"Da ne bo nesporazumov: športno smo priznali poraz in poiskali razloge za slabšo predstavo na igrišču v lastnih vrstah, čeprav športni direktor Olimpije Sašo Udovič v svojih komentarjih zavaja in želi sramotno obnašanje predstavnikov domačega kluba pomesti pod preprogo... Vendar nikakor ne moremo mimo tega, kar je moral med tekmo prestajati naš igralec Jean-Philippe Mendy in želimo tudi s to novinarsko konferenco opozoriti na neokusno dogajanje," je uvodoma dejal Ban.

"Rasizem nevarnejši od vsakega prekrška"

"Dobivamo navodila o ničelni toleranci do rasističnih izpadov z vseh strani, žal pa smo bili v dveh tednih dvakrat na gostovanju v Ljubljani in se obakrat soočili z žaljenjem človeškega dostojanstva in grobim kršenjem načel Uefe. Najprej s strani gledalcev, zdaj še od neposrednih akterjev na igrišču... Razumemo, da v ljubljanskem klubu niso veliko prisotni na evropskih igriščih, so pa najbrž že kdaj vsaj pred kakšnim TV-prenosom mednarodnih tekem opazili, katera so najpomembnejša sporočila Evropske nogometne zveze. 'Recimo ne rasizmu' je osnova osnov… Rasizem je nevarnejši od vsakega prekrška na igrišču! Ves svet se zgraža, trudi in uspeva izkoreniniti rasizem, v naši Sloveniji pa ga doživljamo v najbolj nizkotni obliki in zardevamo pred tujo javnostjo."

Direktor Maribora, ki je konec februarja končal najsijajnejšo evropsko pot v zgodovini slovenskega nogometa, končala se je šele v šestnajstini finala Evropske lige, kjer je bila s skupnih 4:3 boljša Sevilla, je še dodal, da Kostić "sramoti naše prvenstvo", Kosanović pa da je igralca (bojda Mendyja) označil za "retardirano osebo". Obenem je Ban v mariborske vrste povabil tudi temnopoltega Gabriela Etemeja, kamerunskega vezista Olimpije.

Eteme Trifković Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska prvenstvo Stožice | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si

"Dobrodošel v Mariboru"

"Ob novem soočenju smo prišli v Ljubljano dostojanstveno, s športnimi nameni odigrat tekmo, pred praznimi tribunami pa doživljali podlost brez primere. Miroljub Kostić je komaj zakorakal na slovensko prizorišče, pa že sramoti naše prvenstvo z žaljivkami, ki največ povejo prav o njemu. Kaj šele reči o Miloradu Kosanoviću? Pred poročevalci na novinarski tribuni in gosti v VIP-loži človek, ki bi moral biti zgled vsem na igrišču, svoje pedagoške prijeme prenaša ob zmerjanjih. Učitelj, pedagog, mentor, vodnik, vzor označuje igralca nasprotnega moštva z retardirano osebo!? Glede na to, da je trener Olimpije dolgo deloval v tujini, bi pričakovali, da je prevzel tudi vsaj določeno mero svetovljanstva. Žal pa smo v soboto doživeli prav nasprotno…" je še pristavil Ban.

"Vsem, ki delujemo v slovenskem nogometu, ni odveč vprašanje, kako se ob tem počuti Gabriel Eteme, ki s takšnimi osebami deli slačilnico, preživlja dneve… Če se ne počuti prijetno v takšnem okolju, je dobrodošel v Mariboru, kjer ne delamo razlik med ljudmi po ničemer, kaj šele po barvi kože. Ljubljanska ekipa pride čez devet dni v Maribor in bo sprejeta, kot je bila vedno doslej, na spoštljivi ravni. Svoje zadoščenje pa bomo iskali po športni plati, na igrišču. V Mariboru bomo naredili vse, da bi ljubljanski vtis o Sloveniji popravili in zaščitili Jean-Philippea, kot vsakega našega člana. Zato sta z nami danes tudi zakonca Mendy, ki pričakujeta otroka in tik pred rojstvom morata preživljati takšne neprijetnosti. Odločila sta se, da bosta tukaj zasnovala družino. Ker sta spoznala, da v Mariboru in Sloveniji živijo odprti ljudje širokih življenjskih pogledov. Žal pa vsakič, ko je tekma v Ljubljani, dobita drugačen vtis. Slovenija je prijazna država, zato bomo vsi skupaj to dokazovali tudi v prihodnje. Ostro obsojamo početje iz Ljubljane in pričakujemo ustrezne ukrepe."

Komentarjev 9
  • vico 16:23 18.marec 2014.

    lej ti syn pa nisi bil tm tko da bodi raje tiho.

  • vico 16:22 18.marec 2014.

    lejte pohorci priznajte poraz in pejte naprej ne se delat norca ste pac izgubil preneste kot moski...

  • KOJAK 14:27 17.marec 2014.

    Pišem tako kot slišim da se na stadionu derejo TUDI SLOVENCI!