Šport > Nogomet
15 ogledov

Barca z novim stadionom

Barcelona, stadion EPA
Katalonski nogometni velikan Barcelona je predstavil načrte za prenovo stadiona. Na stadionu, ki se bo imenoval Nou Camp Nou, bo po prenovi lahko tekme spremljalo 105.000 gledalcev, ponašal pa se bo s posebno fasado, ki bo odprta oziroma steklena.

Dela na stadionu bodo začeli leta 2018, predvidoma jih bodo končali leta 2021. Tako dolgo bodo trajala zato, ker bodo delali počasi, večino večjih gradbenih del pa opravljali takrat, ko ne bo na sporedu nogometnih tekem. Barcelona bo namreč tudi med prenovo uporabljala svoj stadion.

"To je velika novica za vse nas, za nogometaše in navijače. Doživljali ga bomo vsak po svoje, eni z igrišča, drugi s tribun," je ob predstavitvi prenovljenega stadiona dejal kapetan blaugrane Andres Iniesta.

"Ta stadion bo nekaj posebnega. To bo odprt prostor, stadion, ki bo v ponos mestu in bo postal nova ikona Barcelone," je prepričan predsednik kluba Josep Maria Bartomeu. Na predstavitvi se je zbralo celotno vodstvo kluba, pa tudi vsi igralci prvega moštva, ki je v sredo z zmago 8:0 proti Deportivu končalo niz slabih tekem, po katerih je Barcelona izpadla v ligi prvakov in zapravila veliko prednost v domačem prvenstvu.

Stadion Camp Nou so zgradili leta 1957, eno prenovo pa je že doživel. Zdaj lahko sprejme 99.350 gledalcev, po prihajajoči prenovi, arhitekturno bo zanjo odgovorna japonska družba Nikken Sekkei, pa bo imel objekt ne le več sedežev, ampak tudi boljše dostope, več prostora za spremljevalne dejavnosti in možnost uvedbe sodobne tehnologije.

Velika novost bo streha, njena površina bo 47.000 kvadratnih metrov, ki bo pokrivala celoten obseg tribun, na njej pa bodo skladno z novimi časi in ekološko ozaveščenostjo tudi solarne celice za pridobivanje električne energije, medtem ko bodo deževnico zbirali ter uporabili v reciklirani obliki za različne potrebe na stadionu.

Najbolj zanimiv del novega stadiona pa bo fasada - ta bo odprta oziroma bo imela prosojno zunanjo steno, v vsakem nadstropju bo tudi velika sprehajalna ploščad okrog celotnega stadiona. V najvišjem nadstropju bo stadion tako postal tudi neke vrste razgledni stolp z odličnimi razgledi na mesto, so pri klubu pojasnili prednosti novega Camp Noua.

Celoten projekt je vreden 420 milijonov evrov, pri čemer v klubu računajo, da bo večji del stroškov pokril pokrovitelj, po katerem bi pozneje lahko poimenovali stadion.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.