Šport > Nogomet
23 ogledov

Barcelona z rekordnim proračunom

(Barcelona - Juventus) Liga prvakov EPA
Katalonski nogometni klub Barcelona je sporočil, da je imel v sezoni 2014/15 rekordno visok proračun. V katalonskem nogometnem velikanu so obrnili 608 milijonov evrov, prihodki pa so se zmanjšali zaradi izplačil bonusov igralcem in zaradi plačila provizij pri prestopih.

"Klub je ustvaril dobiček, finančna konstrukcija je ugodna," je sporočila podpredsednica kluba Susana Monje. "Seveda pa se ne bomo ustavili. Naš cilj je priti do proračuna v višini milijarde evrov," je še dodala.

V sezoni, ko je Barca drugič v šestih letih osvojila trojček lovorik z ligo prvakov, domačim prvenstvom in španskim pokalom, se je proračun zvišal za 15 odstotkov s 530 milijonov v sezoni pred tem. Dobiček pa je bil manjši, z 41 milijonov je padel na le 15 milijonov. Delno so za to krivi tudi uspehi, saj so morali v klubu igralcem za osvojene lovorike izplačati bonuse, poleg tega pa je bilo leto 2014 za Barcelono neobičajno gosto po številu prestopov. Ker so zaradi prepovedi podpisovanja pogodb v naslednjem obdobju morali čim hitreje skleniti čim več pogodb, so poleti 2014 Katalonci za Luisa Suareza, Ivana Rakitića, Claudia Brava in Marc-Andreja ter Stegna zapravili 150 milijonov evrov.

V tem obdobju se je povečal tudi dolg, z 287 milijonov evrov na 328 milijonov, zato je podpredsednica Monjejeva opozorila, da bo moral izvršni odbor kluba v naslednji sezoni pokazati "ekonomsko vzdržnost".

Pri Barci pričakujejo, da bodo v sezoni 2015/16 imeli vsaj 20 milijonov dobička, proračun pa se bo zaradi novih pokroviteljev v Aziji in Latinski Ameriki povišal na 633 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.