Šport > Nogomet
698 ogledov

Barišić uradno bivši, jasni razlogi za razhod

Zoran Barišić
Ljubljanski nogometni prvoligaš Olimpija je danes po več dneh medijskih ugibanj potrdil, da Zoran Barišić ni več njegov trener. Klub in 48-letni Avstrijec sta po besedah kluba dosegla sporazumno prekinitev sodelovanja.

Kot je v izjavi za javnost sporočila Olimpija, je Zoran Barišić po opravljenih pogovorih s predsednikom kluba Milanom Mandarićem danes le tri mesece po prihodu v Ljubljano sporočil odločitev o sporazumni prekinitvi pogodbe s klubom iz prestolnice.

zoran barišić Neuradno Šport Olimpijin trener avstrijskim medijem razkril svojo usodo

"V klub sem prišel pred tremi meseci in delal intenzivno ter poskušal iz moštva izvleči največ. Odločitev predsednika Mandarića, da so v klubu potrebne radikalne spremembe v smislu pomlajevanja ekipe in nižanja stroškov, povsem razumem. Strinjala sva se, da so za to potrebni ostrejši rezi. Razmišljal sem o novi strategiji, a se v njej nisem videl," besede zdaj že nekdanjega trenerja v sporočilu povzema klub.

Barišić je kot precej odmevno trenersko ime, ki je med letoma 2013 in 2016 vodil Rapid z Dunaja, v začetku septembra sicer podpisal triletno pogodbo in zdelo se je, da je Olimpija po številnih trenerskih rošadah v poletnem obdobju le našla dolgoročno rešitev. Moštvo je po njegovem prihodu tudi na igrišču zaigralo bolje, začelo zmanjševati zaostanek iz prvega dela sezone, ki je po zmagi 27. oktobra na večnem derbiju v Mariboru, vijoličasti so jesenski del končali na vrhu, znašal le dve točki.

Novembra je nato Olimpija zabeležila dva neodločena izida, doma proti Domžalam in Muri, vendar so bile predstave na igrišču še vedno spodbudne in zdelo se je, da je Barišić trdno privezan v sicer po preteklih izkušnjah precej majav trenerski stol. A v predzadnjem krogu jesenskega dela državnega prvenstva 1. decembra je sledil poraz na gostovanju pri Aluminiju z 2:6 in stvari so se obrnile na glavo.

Po anemični predstavi se je oglasil sam Mandarić in tekmo označil za najslabšo, odkar je predsednik Olimpije, pri tem pa obljubil korenite kadrovske spremembe. Dodal je, da bo najbolj odgovornim "prijazno ponudil možnost, da sami zapustijo klub".

Mandarić Razpad sistema Šport Kaos pri Olimpiji, vse skupaj se približuje vrelišču

V ozadju naj bi bila po neuradnih podatkih želja predsednika kluba, da močno zniža mesečne stroške, kar bi prineslo precejšnje spremembe v igralskem kadru, tudi odhod nekaterih nosilcev igre. Vse to pa naj bi bila po poročanju medijev med drugim posledica spora z igralci glede izplačila premij za osvojitev lanskega naslova državnih in pokalnih prvakov.

Mediji so po Mandarićevi izjavi kot najbolj na udaru čistke izpostavili Roka Kronavetra in Branka Ilića, ključna člana moštva, ki je lani osvojilo dvojno krono v Sloveniji. Tudi obrambni igralec Aris Zarifović in vratar Aljaž Ivačič naj bi po poročanju EkipeSN med zimskim odmorom zapustila klub. Del nenadne prenove moštva pa je kljub le enemu porazu na 15 uradnih tekmah postal tudi Barišić. Kot je klub zapisal v današnjem sporočilu, je Barišić ob vseh napovedanih spremembah sklenil, da je "bolje, če vlogo trenerja prevzame nekdo drug".

Mandarić je ob tem zapisal, da se Barišiću zahvaljuje za razumevanje: "Prišlo je do težav, za katere je on najmanj kriv in to moramo reševati na način, kakršnega sem predlagal. Dejal sem mu, da vidim rešitev in naj se sam odloči. Razumem in spoštujem njegovo odločitev in mu želim veliko uspeha v nadaljevanju kariere." Avstrijski strateg ni bil dosegljiv na klice STA o njegovih prihodnjih načrtih.

Klub je medtem sporočil, da bo Barišićevo menjavo na klopi sporočil naknadno. Po poročanju EkipeSN naj bi najbolj resen kandidat za to mesto Hrvat Igor Jovićević, nekdanji trener Celja in trenutno trener druge ekipe Dinama iz Zagreba, ki naj bi bil pred vrati kluba že poleti. A po nekaterih dobro obveščenih virih je možno tudi, da bi nov trener prišel kar iz vrst kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.