Šport > Nogomet
57 ogledov

Bayern in Atlético zadržala prednost

Toni kroos
1/14
Reuters
Bayern je na domačem igrišču zadržal prednost s prve tekme proti Arsenalu (1:1), Atlético v drugo suvereno odpravil AC Milan (4:1).

Nogometaši Bayerna so se v Londonu z zadetkoma Tonija Kroosa in Thomasa Müllerja veselili prepričljive zmage, ki jim je močno olajšala današnjo nalogo. Na domači Allianz Areni so morali zgolj zadržati lepo prednost pred Arsenalom, ki se trenutno otepa slabe forme. Bavarcem je to kljub zapravljeni enajstmetrovki uspelo in ob remiju z 1:1 so se aktualni evropski prvaki uvrstili v četrtfinale letošnje Lige prvakov.  

Nekoliko pričakovano so tekmo v bavarski prestolnici za odtenek bolje začeli domačini. Že uvodne minute so dale vedeti, da se gostujoči trener Arsene Wenger za zmago proti Bayernu zanaša predvsem na hitre protinapade, medtem ko so domačini tisti z večinsko posestijo žoge. Tudi zato so bili domačini tisti, ki so si prvi pripravili lepšo priložnost na tekmi. Po podaji Francka Riberyja z leve strani je Arjen Robben z voleja streljal prek vrat Fabianskega

Sodnik odvzel gol Martinezu

Bayern - Arsenal | Avtor: Reuters Reuters
Šest minut kasneje je bilo na Allianz Areni vse pripravljeno na eksplozijo. Po prostem strelu je podaja našla nogo Javija Martineza, ki je žogo potisnil v mrežo. Še preden pa so se navijači dodobra zavedli, kaj se je zgodilo, je veselico prekinil stranski sodnik, ki je z dvignjeno zastavico upravičeno označil prepovedan položaj.

Vratar Arsenala Lukasz Fabianski pa je moral minuto pred koncem prvič resneje posredovati. V njegovem kazenskem prostoru je do strela prišel Mario Götze, njegov strel pa je šel preveč po sredini vrat in žoga je končala v naročju Poljaka; prvi polčas se je tako končal brez (veljavnih) zadetkov. Že po devetih minutah drugega dela pa se je to spremenilo.

Dva zadetka v dveh minutah

Francoz Ribéry je potegnil žogo v kazenski prostor in znova z leve strani lepo podal v osrčje gostujočega kazenskega prostora. Tam je bil popolnoma osamljen Bastian Schweinsteiger, ki je žogo zaustavil in imel dovolj časa, da je natančno nameril ter še nekoliko dlje od četrtfinala potisnil Arsenal – vsaj za nekaj trenutkov, saj je Lukas Podolski le dobro minuto kasneje svoje moštvo znova približal na dva gola oddaljenosti.

Bayern - Arsenal | Avtor: Reuters Reuters
Domači kapetan Phillip Lahm je v dvoboju z nekdanjim soigralcem na robu kazenskega prostora izgubil žogo. Kljub protestom, češ da je napadalec do žoge prišel s prekrškom, je sodnik dovolil, da se tekma nadaljuje, Podolski je prišel pred vratarja Neuerja in ga premagal z močnim strelom pod prečko. Zadetek je vnesel nekaj navdiha topničarjem, v domače vrste pa nemir, saj so kar nekajkrat poceni zapravili žogo na svoji polovici. 

Kmalu se je spet vzpostavilo ravnovesje, ki smo ga spremljali večino tekme. Bayern je gospodaril na igrišču, Arsenal pa je sem ter tja nevarneje zapretil, a si konkretnejše priložnosti ni pripravil. Na začetku sodniškega dodatka pa so imeli domači na pladnju zadetek za zmago na tekmi. Koscielny je v kazenskem prostoru podrl Robbna, sodnik pa ni okleval z dosojanjem enajstmetrovke. Thomas Müller je vzel zalet, sreljal po sredini, Fabianski pa je njegov strel z nogami zadržal na golovi črti in svoji ekipi zagotovil slovo z remijem. 

Atleti doma zanesljivo opravili z Milanom

Na stadionu Vicente Calderon so nogometaši domačega Atlética ne samo ubranili minimalno prednost s prve tekme, ampak jo celo močno nadgradili. AC Milan v Madridu ni bil dorasel tekmec in se je domov vrnil s porazom 1:4, Atleti pa so se veselili preboja med osem najboljših ekip v Ligi prvakov. Trener rossonerov Clarence Seedorf na tekmi sicer ni računal na slovenskega reprezentanta Valterja Birso

Če je Diego Costa v Milanu čakal vse do zadnjih trenutkov tekme, da je svoji ekipi priboril zmago, pa je danes udaril že v tretji minuti tekme. Po lepem predložku v kazenski prostor Milana je visoko skočil in z nogo žogo potisnil mimo vratarja Abbiatija. Čeprav se je položaj rossonerov hitro še nekoliko poslabšal, pa so se v 27. minuti popolnoma vrnili v igro.

Turan srečno kaznoval zapravljeno

Diego Costa | Avtor: Reuters Reuters
Predložek v kazenski prostor domačinov je našel glavo Brazilca Kakája, ki je izid izenačil na 1:1 in svoj klub pripeljal le zadetek stran od četrtfinala. Tja bi jih Brazilec morda lahko popeljal že manj kot deset minut kasneje, če bi po podaji s kota z glavo ustrelil nekoliko bolj natančno, tako pa je njegov strel zletel prek vrat Thibauta Courtoisa. Za zapravljeno je bila ekipa iz Milana hitro kaznovana. Turek Arda Turan je sprožil z razdalje, žoga je po zaslugi odboja od branilca presenetila vratarja gostov in Atleti so bili ob polčasu znova v vodstvu. 

Čeprav so Milančani v drugi del tekme krenili lačni zadetka, ki bi jih popeljal med osem najboljših, pa so 20 minut pred koncem prejeli boleč udarec. Po prostem strelu je pred njihovim vratarjem najvišje skočil Raul Garcia in domačim s tretjim zadetkom na tekmi svoji ekipi zagotovil mirnejšo končnici. Pet minut pred koncem pa je končni udarec upom gostov z drugim zadetkom zadal Diego Costa, s tremi zadetki prvo ime tega obračuna osmine finala. 

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Atlético Madrid : AC Milan 4:1 (2:1) /1:0/
Diego Costa (3, 85) Turan (41), Garcia (70); Kaká (27)
Valterja Birse (AC Milan) ni bilo v ekipi. 

Postavi

At. Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godin, Filipe; Mario Suarez, Koke (od 81. Diego), Arda Turan (od 78. Rodriguez), Gabi; Raul Garcia (od 72. Jose Sosa); Diego Costa

AC Milan: Abbiati; Abate, Bonera, Rami, Emanuelson; Essien (od 69. Pazzini), De Jong (od 78. Muntari); Poli, Kaka, Taarabt (od 45. Robinho); Balotelli

Bayern München : Arsenal 1:1 (0:0) /2:0/
Schweinsteiger (55); Podolski (57)
V 91. minuti je Thomas Müller zapravil enajstmetrovko 

Postavi

Bayern: Neuer; Lahm, Martinez, Dante, Alaba; Schweinsteiger, Thiago; Robben, Götze (od 60. Kroos), Ribery (od 85. Müller); Mandžukić

Arsenal: Fabianski; Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen; Arteta (od 77. Gnabry), Oxlade-Chamberlain (od 84. Flamini); Cazorla, Özil (od 45. Rosicky), Podolski; Giroud

/X:Y/ - izid prve tekme

Komentarjev 1
  • Zdene Iskra 08:54 12.marec 2014.

    "Sodnik odvzel gol".... A temu se tako reče, če si v "ofsajdu"??